Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Przesiadka z nikona d60 na...

Mieszany widok

psycho144
    Guest

Domyślnie Przesiadka z nikona d60 na...

Pewnie wybralem zle forum ,ale co mi szkodzi.
    Szukam jakiejs dobrej puchy - gdyz mam zamiar pozbyc sie mojej d60 + kitowego obiektu i zaczac zabawe, ze tak powiem 'od nowa' i troche zasmakowac szkiel manualnych, co z d60 sprawia problemy

Dlatego rozwazalem zakup:
    nikon d200
    canon 40d/50d

No i sprawa wyglada tak , ze d200 jest juz stara pucha i >iso 800 na zdjeciach nie jest zbyt mile dla oka W tym miejscu koniec minusow - gdyz reszta w tym aparacie mi odpowiada.
    Jednak majac do wyboru canona . ktory jest nowszy technologicznie mysle nad jego zakupem.
    Dlatego rozwazam 40d/50d lub cos co innego jezeli ktos poleci
    Teraz wybor miedzy 40d vs 50d -> warto doplacac do nowego 50d ? czy lepiej kupic uzywke 40d i zaoszczedzic ~1300zl na jakies dobre szklo ?
    Troche poczytalem i matrycy tak duzej jak w 50d nie potrzebuje, ale znowu poprawki wzgledem 40d sa dosyc dobre... i tu pojawia sie dylemat z zakupem.

Do aparatu mam zamiar zakupic poczatkowo jakis w miare dobry spacer zoom + samyanga 8mm + po nowym roku jakies jasne szklo

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psycho144 Zobacz posta
    Pewnie wybralem zle forum ,ale co mi szkodzi.
    Szukam jakiejs dobrej puchy - gdyz mam zamiar pozbyc sie mojej d60 + kitowego obiektu i zaczac zabawe, ze tak powiem 'od nowa' i troche zasmakowac szkiel manualnych, co z d60 sprawia problemy

Dlatego rozwazalem zakup:
    nikon d200
    canon 40d/50d

No i sprawa wyglada tak , ze d200 jest juz stara pucha i >iso 800 na zdjeciach nie jest zbyt mile dla oka W tym miejscu koniec minusow - gdyz reszta w tym aparacie mi odpowiada.
    Jednak majac do wyboru canona . ktory jest nowszy technologicznie mysle nad jego zakupem.
    Dlatego rozwazam 40d/50d lub cos co innego jezeli ktos poleci
    Teraz wybor miedzy 40d vs 50d -> warto doplacac do nowego 50d ? czy lepiej kupic uzywke 40d i zaoszczedzic ~1300zl na jakies dobre szklo ?
    Troche poczytalem i matrycy tak duzej jak w 50d nie potrzebuje, ale znowu poprawki wzgledem 40d sa dosyc dobre... i tu pojawia sie dylemat z zakupem.

Do aparatu mam zamiar zakupic poczatkowo jakis w miare dobry spacer zoom + samyanga 8mm + po nowym roku jakies jasne szklo
    D90 lub D300 + 18-105 VR (na początek). Jeśli koniecznie Canon, to raczej 50D - używany z mnimalnym przebiegiem kupisz za około 2800 - za 40D w podobnym stanie musiałbyś zapłacić raptem kilkaset zł mniej. Przy tak małej róznicy w cenie, wybierz 50D.

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

miałem ostatnio podobny dylemat, tyle że przesiadałem się z Olka e-520.
    Potrzebowałem szybkiego i celnego AF.
    Wybrałem Canona 50d+ starszy ale dobry 28-135 IS na początek,
    Dlaczego?
    Dlatego że jednak jest solidniej wykonany od Nikona D90, a cena D300 sprawia że jest on dla mnie poza zasięgiem, no i 70-200 L, tego obiektywu potrzebuje przede wszystkim , więc 50d i już.
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

D90 + 18-105

lub

40D + 18-135

wez w reke co Ci bardziej lezy. D90 wydaje sie naturalniejszym wyborem po D60, bo bedzie latwiej z ergonomia
    www albo tez flickr

psycho144
    Guest

Domyślnie

co do przesiadki na d90 - fajny aparat, jednak jak zobaczylem na zywo 50d zmienilem zdanie na korzysc canona i to co oferuje -> jak dla mnie aparat o klase lepszy. Na zdjeciach body wyglada na delikatne... jednak na zywo - powala.

Wiec :
    Canon 50d
    Samyang/Falcon 8mm
    Canon f1.8 II 50mm
    + przykladowo http://www.allegro.pl/item831489527_...ma_55_200.html
    lub
    http://www.allegro.pl/item827234812_..._6_is_usm.html lub cos innego o zakresie od 18 do 100mm (takiej lunety jak 200 nie potrzebuje )
    Ten chyba najlepiej wypada wzgledem powyzszych 'kitow'
    http://www.allegro.pl/item830451619_...ro_okazja.html
    beda chyba w sam raz na poczatek - tzn. na dzien dobry dla tego aparatu - jak wspomnialem pozniej chce zakupic jasne szklo
    Ostatnio edytowane przez psycho144 ; 28-11-2009 o 01:33

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psycho144 Zobacz posta
    co do przesiadki na d90 - fajny aparat, jednak jak zobaczylem na zywo 50d zmienilem zdanie na korzysc canona i to co oferuje -> jak dla mnie aparat o klase lepszy. Na zdjeciach body wyglada na delikatne... jednak na zywo - powala.
    ...
    Ja proponuję nie ogladać zdjęć body tylko zdjęcia wykonane za pomocą body . Fakt - korpus 50D jest o klasę lepszy niż D90. Szkoda tylko, że z matrycami jest odwrotnie... Pod tym względem D90 w tej klasie cenowej nie ma w tej chwili konkurencji. Wybierasz pomiędzy bardzo udanym modelem Nikona i przyzwoitym Canona.
    Oprócz tego Fisheye 8mm jako obiektyw na początek ??? To jest obiektyw, który raczej kupuje się dopiero po skompletowaniu podstawowych... Zrobisz tym fiszem 100 zdjęć i na tym się skończy.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 28-11-2009 o 08:53

psycho144
    Guest

Domyślnie

co do fisha - bede go korzystal ile sie da - gdyz naprawde potrzebuje czegos szerokiego do sportu glownie chodza mi po mysli deskarze/bmx/mtb - bez takiego typu obiektywu nie ma co sie ruszac
    Juz mam specjalnie maly set przygotowany do tego typu zdjec : metz'a 44n + radio.

Dlatego na poczatek bedzie to idealny wybor + f1.8 50mm do portretu ktore tez bardzo lubie robic i jako jasne szkielko tez bedzie na poczatek dobre i do tego jakis w miare uniwersalny obiektyw 17-55 / 17-85 w cenie nizszej niz 999zl. Po czym zakupie jasne szklo ktore wyprze ten wczesniejszy.

Z tym d90 to im wiecej czytam porownan/opini wzgledem 50d to nie jest tak zle jak myslalem... gdyby mial pomiar swiatla dla manualnych szkiel lub jakiegos hacka to pewnie bralbym d90 gdyz z kitem 18-105 taniej wychodzi

I tak przy okazji - jak to wyglada z swietami i cenami sprzetu foto ? pojda w gore czy w dol ? jedno lustro juz mam wiec na gwalt tez nie musze kupowac.
    Lepiej sie wstrzymac?
    Oraz - gdzie moge znalezc jakis przebieg ceny 50d w okresie 1 roku ? - jak sie cena zmieniala kiedys mialem taka www ale nie mam dostepu do stacjonarnego
    Ostatnio edytowane przez psycho144 ; 28-11-2009 o 15:46

Początki nałogu

Domyślnie

Dlatego że jednak jest solidniej wykonany od Nikona D90
    link z badaniami wytrzymalosci prosze bo inaczej to pieprzenie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    link z badaniami wytrzymalosci prosze bo inaczej to pieprzenie
    Tak, tak, crashtesty aparatów to już robią? Wystarczy wziąć do ręki...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

wziac do reki?
    i co ?
    bo wiesz widzialem juz popekane d30 a zadnego peknietego xxxd.
    wiec jak to jest ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów