Testowałem na weselu sigme 20/1,8 na swoim 5d i niestety nie umywa się pod względem AFu do mojego 17-40. Poza tym w miarę dobre szkło którego podstawową zaletą jest światło 1,8. Jeśli szybki i pewny AF nie jest dla Ciebie ważny to bierz ją.
Testowałem na weselu sigme 20/1,8 na swoim 5d i niestety nie umywa się pod względem AFu do mojego 17-40. Poza tym w miarę dobre szkło którego podstawową zaletą jest światło 1,8. Jeśli szybki i pewny AF nie jest dla Ciebie ważny to bierz ją.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Ja natomiast polecę C 28 1.8 Jakiś czas temu zastanawiałem się nad kupnem szerokiej Sigmy, jednak po kilku wizytach w sklepach szybko zmieniłem zdanie. Wolałem dołożyć parę zł i mieć "pewny" obiektyw. Nie ma problemu z AF tak jak to było w przypadku Sigmy. Jak dla mnie używalne od pełnej dziury /sam korzystam/. No i USM....
Ale to ty musisz wybrać, najlepiej samemu się przekonać, wypróbować. Jeżeli trafisz na dobrą Sigmę to tez będziesz zadowolony. Mi zależało aby nie "zaczynać" od serwisu.
I pomimo różnych opinii na temat C 28 1.8 nie żałuję.
Pozdrawiam
Zacznij od ogniskowej. 20mm na FF to już jest szerokooo, a 28 tylko szerokoNie znam Sigmy, więc się nie wypowiem, ale C28/1,8 ma przyjemny obrazek, i sprawny USM, i to jeden z moich najbliższych celów.
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42
Ale plastyka bokehu sigmy bije na głowę canona, no i sigma oddaje dużo lepiej kolory. Fakt nie jest to USM ale na dźwięki nie można narzekać, precyzja jest niestety gorsza. Coś kosztem czegoś, jak chce się mieć to wszystko co daje jedno i drugie szkło kupuje się 24L...
No i jeszcze jedno jeśli rozpatruje się szkło na FF to 28 jest ok, ale na kropa 28 to standard ...
Xsardas masz rację, sigma ma zdecydowanie lepszy bokeh. Jednak jeśli miałbym wybierać spośród lepszego AF, trafiającego, a super bokehem z połową zdjęć nieostrą to wybieram pierwszą opcję. Szczególnie gdy w Polsce mamy sporo ciemnych kościołów![]()
Regulamin pkt 8
Ja tylko nie mogę pojąć czemu wciąż nie ma Canona 20/1.8? Myślę że takie szkło miałoby spore wzięcie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Miałoby spore wzięcie,bo i ogniskowa użyteczna,i dobre światło,jeszcze optyka coś na kształt 21mm Distagona Zeissa i jestem w domu.
Bo kto wtedy kupowałby 24L ? I 20/2.8 ?