Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 140

Wątek: Sigma 20/1.8 vs Sigma 24/1.8 vs Canon 20/2.8

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A.K. Zobacz posta
    Nie odpuszczam, bede szukal dalej, moze trafi sie okazja na zakup uzywanej lub np. 30/1,4 mimo, ze tylko na cropa.
    Potestuj sobie to szkło! 1,4 jest w nim używalne, przy 2.0 masz już żyletę. Mój egzemplarz od nowości trafia bardzo ładnie z ostrością. Faktycznie może być problem z doborem konkretnej sztuki.

Co do sampli od mate00sh, to zauważyłem że szkła generalnie sprawiają wrażenie ostrzejszych jak się ostrzy na bardzo bliskie przedmioty - być może wynika to z tego, że wtedy wpada do obiektywu mniej światła, czyli zwiększa się efektywnie przesłona?

W każdym razie ja bym raczej patrzył na sample z takich zdjęć, do jakich będziesz używał szkła, czyli pewnie coś w rodzaju szerokiego portretu?
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Moja Sigma 20/1.8 na bliskie przedmioty celowana ostrzyła jak żyleta i to od pełnej dziury, natomiast celując nią na coś oddalone o kilka-naście metrów trzeba było przymykać do 2.5-3.5 by ostrość była git.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

fakt..moje foty też nie były takie ostre... tzn przy sztukach które patrzyłem Sigmy.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie

Z tego wynika, że warto kupić Sigmę 20/1.8 ?
    Fioletowy kwiatek

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Jak robisz np. macro kwiatków itp. to warto. Minimalna odległość ostrzenia to chyba 4,5cm. Jak robisz portrety lub całe sylwetki, czyli odległość już się zwiększa do dwóch-trzech metrów to niestety mydło i trzeba przymykać do f/2.5-3.2-4 najlepiej, wtedy już jest całkiem ostro, ale pozostałe "walory" stałki zanikają (fajny bokeh np).
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Vibrate
    Guest

Domyślnie

Niedawno kupilem sigme 20 1.8. Obiektyw na cropie pracuje swietnie, ostrzy w punkt, obraz bardzo plastyczny. Focus glosny to fakt, ale do zniesienia. Pojawil sie jednak pewien problem z focusem. Przy pracy z lampa (580ex) i wykorzystaniu assistant beam obiektyw ostrzy daleko za punkt, bez beama w punkt. Co ciekawe w D60 problem nie wystepuje (beam miga tylko kiedy focus ma problem), mam ten problem z 30D korpusem 3 generacje wyzej. Nie rozumiem czemu tak sie dzieje. Czy ktos sie spotkal z ta dolegliwoscia? Jakis sposob zeby sie jej pozbyc?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    małopolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vibrate Zobacz posta
    Niedawno kupilem sigme 20 1.8. Obiektyw na cropie pracuje swietnie, ostrzy w punkt, obraz bardzo plastyczny. Focus glosny to fakt, ale do zniesienia. Pojawil sie jednak pewien problem z focusem. Przy pracy z lampa (580ex) i wykorzystaniu assistant beam obiektyw ostrzy daleko za punkt, bez beama w punkt. Co ciekawe w D60 problem nie wystepuje (beam miga tylko kiedy focus ma problem), mam ten problem z 30D korpusem 3 generacje wyzej. Nie rozumiem czemu tak sie dzieje. Czy ktos sie spotkal z ta dolegliwoscia? Jakis sposob zeby sie jej pozbyc?
    Podobną sytuację miałem jeszcze w "stajni Nikona" z s30/1.4 . O dziwo z D40 było elegancko a z D300 poprostu kibel. Oczywiscie jak wspomaganie w lampie (SB-800) było wył.. to wszystko było ok..
    Niestety problemu nie udało mi się rozwiącać gdyż wcześniej zmieniłem system..
    Morał: Jeśli już kupuje szkło to tylko i wyłącznie tej samej marki co body..
    W sigmę już się nie bawię. (Chyba , że AF nie będzie mi aż tak bardzo potrzebny)
    pozdr

Vibrate
    Guest

Domyślnie

Poczynilem dalsze ciekawe obserwacje. Okazuje sie, ze problem przy pracy z 'assistant beam' wystepuje tylko dla srodkowego punku AF. Kiedy wybralem punkt najblizszy gorny (pokrywa sie z beam'em) to wszystko dziala znakomicie. Uprzedzajac sugestie: resetowalem wszystkie ustawienia, zainstalowalem najnowszy firmwire i testowalem rozne tryby AF oraz pracy aparatu. Zadne zabiegi nie pomogly na ta dziwna dolegliwosc. Z gory dziekuje za dodatkowe sugestie.

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Odświeżę nieco wątek, bo zastanawiam się nad kupnem jednego z trzech: Sigma 20/1.8, Sigma 24/1.8 i Canon 28/1.8 - wszystkie w podobnej cenie, w okolicach 2 tysi za sztukę. Będę tego używał na FF i również korzystać będę z maksymalnej przesłony, jest to dość ważne dla mnie. Jakie wrażenia po tych słoikach macie?
    Regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Sigmy 20/1.8 używam z kropem i nie jestem zawiedziony.

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów