Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 140

Wątek: Sigma 20/1.8 vs Sigma 24/1.8 vs Canon 20/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Z 20 1.8 jest tak. Testujac w domu byla kicha. W praktyce w kosciele przymykajac do 2.2-2.5 zdjecia wyszly dobrze(choc byly pudla) pomimo wspomnianych wczesniej problemow przy testach domowych. I tak wysle ja do kalibracji bo szkielko bardzo mi sie podoba.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mam od ponad miesiąca 24 1.8. Nie odpinam praktycznie go od 40D. Nawet ostatnio pożyczyłem kumplowi 17-55, bo się kurzyło w szufladzie. Polowałem na 20tkę, ale teraz jestem zadowolony z tego 24 - jest mniejszy, a jakość obrazka jest piękna. FF i BF brak. Do tego bardzo wygodny do manualnego ostrzenia - duży lekko chodzący pierścień ostrości.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna Awatar A.K.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Mam od ponad miesiąca 24 1.8. Nie odpinam praktycznie go od 40D. Nawet ostatnio pożyczyłem kumplowi 17-55, bo się kurzyło w szufladzie. Polowałem na 20tkę, ale teraz jestem zadowolony z tego 24 - jest mniejszy, a jakość obrazka jest piękna. FF i BF brak. Do tego bardzo wygodny do manualnego ostrzenia - duży lekko chodzący pierścień ostrości.
    ... masz cos pod reka aby wrzucic jeszcze przed moim kupnem? Z gory dziekuje.
    pozdrawiam, A.K.
    zestaw || galeria

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

A co konkretnie Cię interesuje? Teraz mam kilka klatek pod ręką, po południu coś jeszcze bym wygrzebał.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Wrzuć cokolwiek bo też sie zastanawiam nad tym szkłem.
    Najlepiej z pełnej dziury.
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    A co konkretnie Cię interesuje? Teraz mam kilka klatek pod ręką, po południu coś jeszcze bym wygrzebał.
    Kadry z bliska na pelnej dziurze i najlepiej z zastanego wewnatrz / w pomieszczeniach.
    pozdrawiam, A.K.
    zestaw || galeria

Domyślnie

... wlasnie wrocilem ze sklepu i niestety ... 3 egzemplarze 24/1,8 z czego tylko jeden najmniejszy BF na okolo 0,5 cm, co jeszcze bym zniosl ale ... uzywalny jedynie od 2,8 wzwyz tj. dla mnie uzywalny / akceptowalny co do ostrosci, ponizej niestety ...

czar prysnal, troche sie wyleczylem z sigmy ale ... stalka 20-28/1,8 to jest to czego potrzebuje
    bardzo dobrze / wystarczajaco szeroko i przyjemne czasy, do zaakceptowania przy zastanym

szukam wiec dalej ;-)
    pozdrawiam, A.K.
    zestaw || galeria

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Obawiam się, że w 100% zadowoli Cię dopiero 24L, ale dla mnie różnica w cenie zdecydowanie przewyższa zysk w jakości.
    Ja kupiłem od forumowicza używaną Sigmę - nie wiem czy była wybierana, po prostu działa. Wieczorem postaram się coś tu wrzucić.
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 20-05-2009 o 15:07

Domyślnie

To nie tak. Nie jestem strasznie wybredny i nie mam parcia na Lki. Nawet chce sie pozbyt 17-40 bo uzywam jej tylko do widoczkow a i tak chyba tylko z przyzwyczajenia bo przewaznie robie na okolicach 30 z przymknieciem do 6,3 - 7,1 wiec ...

Chce miec uzywalne 1,8 bo czesto z tego korzystam przy robieniu zdjec we wnetrzach a i cieszy moje oko taka wlasnie GO przy pelnej dziurze. Troche tez sie rozbestwilem swoim 85/1,8 ktory jest rewelacyjny pod tym wzgledem.

Nie odpuszczam, bede szukal dalej, moze trafi sie okazja na zakup uzywanej lub np. 30/1,4 mimo, ze tylko na cropa. Na dzien dzisiejszy pasowaloby mi 24/1,8 bo ma srednice filtra 77 a mam komplet dobrych i drogich filtrow wlasnie na 77mm jak i holder z szara polowka pod krajobrazy wiec ...
    pozdrawiam, A.K.
    zestaw || galeria

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To wrzucę pod wieczór cos z tej 24 na 1.8 - ocenisz, czy warto. Ja jestem bardzo zadowolny, ale ja nie jestem jakimś fanatykiem ostrości
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 20-05-2009 o 15:27

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów