Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 114

Wątek: Drukarki do zdjęć!!!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wersje USA nie Canon zamiast kupic patent na drukowanie na CD znowu chale odwala

Co do tonow posrednich. Wlasnie male krople pozwalaja pozbyc sie jasniejszych odcieni C i M przy zachowaniu tej samej jakosci. To teoria. Efektywnie wychodzi to w laboratorium z wielka lupa. Natomiast zaleta ip8500 to dodatkowy zielony i czerwony z palety rgb.
    ...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Natomiast zaleta ip8500 to dodatkowy zielony i czerwony z palety rgb.
    oraz photo cyan i photo magenta. Brak natomiast drugiego koloru czarnego.

Wydaje mi się, że w iP4000 są 2 odcienie czarnego po to, żeby drukarka mogła oddawać lepiej przejścia tonalne. W iP8500 nie ma drugiego czarnego, bo są dodatkowo inne kolory pośrednie.

Kolory iP4000:
    BCI-3eBK black
    BCI-6BK black
    BCI-6C cyan
    BCI-6M magenta
    BCI-6Y yellow

Kolory iP8500:
    BCI-6BK black
    BCI-6C cyan
    BCI-6M magenta
    BCI-6Y yellow
    BCI-6PC photo cyan
    BCI-6PM photo magenta
    BCI-6R red
    BCI-6G green

Miasto
    USA

Domyślnie

Wlasnie o tym foto cyjanie i foto magencie pisalem. Praktycznie tego nie widac i nie warto w to inwestowac. Jasniejsze odcienie mozna skompensowac mniejsza iloscia normalnego. Canon to swietnie opanowal we wszystkich swoich drukarkach (zwlaszcza ip5000).

Dwa odcienie czarnego sa po to, zeby takim tanszym badziewiem tekst drukowac a takim lepszym dobrze mieszajacym sie z kolorami zdjecia.
    ...

Domyślnie

A tak na marginesie, to Canon zapowiada już kolejne drukarki: iP4200 i iP5200 (chyba następców iP4000 i iP5000) -> http://www.canon.pl/produkt/kategori...200,p,556.html .
    Obie mają kroplę 1 pl, rozdzielczość 9600x2400 i są jeszcze szybsze (Tekst i grafika: do 24 str/min)

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Wlasnie, a jak wyglada jakosc wydrukow czarno-bialych? Testowal to ktos pod takim katem? Moze jakies linki w sieci?. Mam nadzieje ze po wybraniu "grayscale" drukarka nie wspomaga sie tuszami kolorowymi?

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    A tak na marginesie, to Canon zapowiada już kolejne drukarki: iP4200 i iP5200
    No i wlasnie nad ta 4200 sie zastanawiam...

Miasto
    USA

Domyślnie

Brak tego ekstra czarnego do drukow kolorowych nabardziej widac w ip3000. Tam rzeczywiscie jest problem z uzyskaniem dobrze nasyconych kolorow i przejsc tonalnych i wszystko najczesciej jest jak wyplowiale.
    ...

Domyślnie

Muszę się przynać, że nie drukowałem jeszcze zdjęć w odcieniach szarości. Czytałem gdzieś natomiast porównanie jakości wydruków z drukarek foto do odbitek z fotolabów. O ile w kolorze drukarki wypadały b. dobrze w stosunku do odbitek, to z odcieniami szarości było gorzej. Drukarki nie osiągają jeszcze takiej dynamiki kolorystycznej w szarościach, bo muszą układać raster z 1 lub 2 czarnych atramentów.

Bywalec

Domyślnie

Ja mam IP 2000 i jestem BARDZO zadowolony Szczegolnie jezeli chodzi o cene samej drukarki i tuszy do jej mozliwosci. Tak wiec wyzsze modele z oddzielnymi tuszami moga byc tylko lepsze.
    Co do drukowania zdjec. Na papierze dedykowanym pokazalem wsrod rodziny taki wydruk i mi nie wierzyli ze to nie jest z labu.
    Obecnie jade na zamiennikach i jest ok. Czarny ok. 8 zl. kolor ok 10.
    Oryginaly sa bardziej zywe. A czarny jest bardziej "czarny".
    Zdjec b/w nie drukuje bo te wychodza tragicznie. Moze w topowym modelu tej serii jest lepiej? Tam sa przeciez oddzielne pojemniki na odcienie szarosci.
    Ogolnie jestem zadowolony. Co canon to canon
    Pozdro
    Canon Rulezzz

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Czyli olać iP5000 i wziąć połowę tańszą iP4000
    a ja mam Canon iP3000 i też jest super, wcześniej miałem tylko HP (nadal mam, ale do innych celów i laserowe) i po zamianie na Canona same pozytywne zaskoki:
    - cicha,
    - szybka,
    - wydruk bez marginesów,
    - wydruk dwustronny,
    - druk na CD,
    - osobne i tanie atramenty....

a jakośc zdjęć naprawdę bardzo dobra, w końcu drukuję to co chcę, jak chcę, ile chcę (na HP jednak to nie było możliwe - koszty! i jakość).

na razie drukarka jest prawie nówka, wydrukowała tylko około setki zdjęć 10x15, i poziom atramentów prawie nie drgnął (zbiorniczki są przezroczyste).

jedno, co zauważyłem, to to, że drukuje bardzo dobre fotki, ale tylko na papierze Canon'a, z emtec'em i noname.pl jest ciut gorzej, a na HP i AGFIE masakra... ;-)

a iP3000 zamiast iP4000, iP5000 albo więcej, bo cena niska, a testy nie wykazywały jakichś drastycznych różnic w funkcjach i jakości fotek.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Wiem że mnie zakrzyczycie ale wrzucę swoje 3 grosze.
    Zastanów się ile fotek i w jakim formacie drukujesz. Mnie wyszło tak około 200-300/rok większość 10x15 i trochę 20x30.
    Kupiłem drukarkę termosublimacyją Canona CP400 na Allegro za 300 zł drukującą w formacie 10x15. Wiem że wydruki są dość drogie ale jakość (drukarkę mam po kalibracji-tzn robiłem dla niej profil kolorów) mam lepszą od labu. A 20x30 jeśli chcę to daję do wywołania w labie. Zapewniam że jakość mam super - widziałem z dobrych atramentowych i mam lepiej :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów