Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Przesiadka z analoga...

pescador
    Guest

Domyślnie Przesiadka z analoga...

Witam serdecznie Wszystkich i jeśli można, poproszę i ja o pomoc

sporo lat robie analogiem, od kilku lat Canonem 33. Pora zmienić body na cyfrowe... Moje pytanie i proste i może banalne. Czy i jakiej nauki wymaga "przesiadka"? (50D). Umówmy się że focę przyzwoicie, panuje nad tym co robię i co chcę uzyskać, w miarę przyzwoicie oczywiście...

Na co muszę zwrócić uwagę, gdzie zagrożenia, gdzie pułapki, czy muszę czegoś uczyć się od nowa?

Część odpowiedzi wydaje mi się że znam, ale może mi się wydaję, korzystam ze sposobności i pytam doświadczonych. Z góry dzięki.... i wyrozumiałości proszę.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli znasz analogowe podstawy to została Ci jedynie nauka obróbki (raw).
    Reszta to bajery bez których zapewne dasz radę żyć.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Ten co robił analogiem łatwo przechodzi na cyfrówkę. Zaletą jest że masz we krwi oszczędnie i przemyślane robienie zdjęć. Cyfrówki rozleniwiają, ponieważ można trzaskać zdjęcia i wybierać pojedyncze ujęcia. W analogu nie było takiej możliwości.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pescador Zobacz posta
    Witam serdecznie Wszystkich i jeśli można, poproszę i ja o pomoc

sporo lat robie analogiem, od kilku lat Canonem 33. Pora zmienić body na cyfrowe... Moje pytanie i proste i może banalne. Czy i jakiej nauki wymaga "przesiadka"? (50D). Umówmy się że focę przyzwoicie, panuje nad tym co robię i co chcę uzyskać, w miarę przyzwoicie oczywiście...

Na co muszę zwrócić uwagę, gdzie zagrożenia, gdzie pułapki, czy muszę czegoś uczyć się od nowa?

Część odpowiedzi wydaje mi się że znam, ale może mi się wydaję, korzystam ze sposobności i pytam doświadczonych. Z góry dzięki.... i wyrozumiałości proszę.
    Pozdrawiam
    Jeśli robiłeś głównie na negatywach,, to przy przesiadce na cyfrę uważaj na przepały.

pescador
    Guest

Domyślnie

Skany z filmów obrabiałem juz, używam PaintShopPro Corela, wydaje się że łapie temat, ale wprawa sie przyda, choć wszyscy pisza o fotoszopie....)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wizjer. W 33 masz piękny telewizor, w 50D, choć jak na cyfrę z cropem jest znakomicie, to jednak już nie to samo. Kolejna rzecz to charakterystyka matrycy, która wciąż jest zbliżona bardziej do slajdu niż do negatywu, trzeba uważniej naświetlać.
    Obróbki RAW-ów w canonowskim DPP można się nauczyć w dwa - trzy dni.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i jeszcze jeden aspekt - zmiana korpusu z analogowej pełnej klatki na korpus cyfrowy z mnożnikiem wymusi częściową zmianę szkieł, albo dokupienie czegoś "na szeroko". To chyba najgorsza zabawa ze wszystkiego, z 28mm robi się 50mm, więc praktycznie wszystkie szerokie na analogu szkła będą na cyfrze nijakie. Jak dla mnie rozwiązaniem jest albo używana jedynka (wtedy z 38mm będzie się robić 35mm), albo piątka, która ma full-frame.

A co do samych różnic - na ISO3200 ładniej "szumi" T-Max 3200 ;P
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów