Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: $WANTED$ Profil barwny maszyny Xerox DocuColor 5000AP

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    moje rady wynikają z praktyki. ....
    Raczej z niewiedzy. To co byłeś uprzejmy radzić to się żadnej kupy nie trzyma. Proponujesz mi kalibrowanie mojej stacji graficznej do Twojej maszyny. Dlaczego? Bo nie umiesz jej ustawić, może nie chcesz. A potem piszesz, że wydruk i tak będzie nieprzewidywalny. Noooooo.... to jest wysoce profesjonalne drukarstwo.

....
    Większość poważnych firm wycofała się z profili ICC...
    Uhmmmm... i labów też. Tylko, że ja je kwalifikuję jako niepoważne.

Sorry ale nie mogę spokojnie przejść obok tego rodzaju rad.

Cytat Zamieszczone przez slavek_g Zobacz posta
    ....

to tylko moje drobne wywody, dlatego Janusz, proszę, nie jedź po mnie bardzo, bo chciałem tylko napisać moje spostrzeżenia z codziennej pracy przy tym urządzeniu.
    To co piszesz jest jak najbardziej OK. Maszyna może być trudna do opanowania, maszyna może być niestabilna i wymagać jakich proofingów codziennie z rana. W drukarstwie doświadczenie od zawsze było ważniejsze od wszelkich teorii. Tylko to w porządnych drukarniach od zawsze była skrzętnie skrywana tajemnica firmy. Klient dostarcza materiał w jakimś standardzie i sprawą drukarni jest to wydrukować poprawnie. Propozycja kolegi sweetek sprowadza się do wizyty w warsztacie samochodowym w celu wymiany opon gdzie słyszymy żądanie: proszę se zdjąć kółka i zdjąć z nich opony i przyjechać do nas to Panu powiemy jak je założyć z powrotem.

We mnie się po prostu gotuje jak ktoś wmawia mi, że mam sobie stację graficzną wartą np. 5,000 $ kalibrować pod jego maszynę bo on nie potrafi jej obsługiwać.

Cytat Zamieszczone przez slavek_g Zobacz posta
    kolega u góry miał sporo racji z tymi RGBami - maszyna konwertując sobie z RGB do CMYKA daje dużo bardziej zadowalajżący efekt niż konwersja w PSie....
    Konwersja do CMYKa i separacja kolorów wymaga sporego doświadczenia więc nic dziwnego, że automat radzi sobie z tym lepiej niż niedoświadczona (bez urazy) obsługa.

....wycofała się z profili ICC bo są:
    - niestabilne
    - nie ma standardów
    - jest ich zbyt wiele
    ...
    nooooooooo... ICC to jest standard właśnie a klientów też jest zapewne zbyt wielu i d... zawracają. Przy takim podejściu niewątpliwie ilość klientów spadnie i to szybko.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-11-2009 o 09:43 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Nie chciałem wywoływać wojny....
    Skoro jesteś takim Fachowcem....
    ... no nasza drukarnia to taki mały zakład mechaniczny.... 6 maszyn gdzie 2 mają po 8 kolorów......, 160 osób zatrudnionych..... 22 lata na rynku....
    a 5000 $ to kosztuje monitor do stacji graficznej......, tyle, że do tego o czym tu piszemy nie trzeba Stacji Graficznej, a wystarczy zwykły pecet z monitorem za 1200 zł i karta graficzną za 300...
    Ale jak Cię bawi Panie Januszu prowadzenie wojny i pisanie bzdur to powodzenia...
    Do zakładającego wątek "elaphus-a":
    Myślę, że i tak zrobisz to dobrze, bo podchodzisz do tego rozsądnie. Niezależnie czy pokierujesz się radami moimi czy Janusza, koniecznie skontaktuj się wcześniej z firmą gdzie będziesz to drukował. Jeśli będziesz miał problem to odezwij się do mnie na priva to ci to zrobimy u nas.
    pozdr. i dziękuję za czytanie moich uwag.
    gg: 6096145

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Większość poważnych firm wycofała się z profili ICC bo są:
    - niestabilne
    - nie ma standardów
    - jest ich zbyt wiele
    Tłumacząc z polskiego na nasze:
    - laserówki są niestabilne (np. są wrażliwe na zmiany wilgotności papieru oraz ilości toneru w kasecie), a obsłudze nie chce się ich nieustannie linearyzować. Bo jakże profil ICC może być niestabilny?
    - operatorzy gówno się znają na zarządzaniu barwą i nie mają stosownego oprogramowania oraz sprzętu (b. kosztowne), ciężko też znaleźć kogoś kompetentnego, kto mógłby pożądnie to oprofilować i przeszkolić
    - trzeba by zrobić profile dla każdego papieru z osobna, a komu by się chciało za to płacić i potem z tym bawić...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 27-11-2009 o 09:52

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... no nasza drukarnia to taki mały zakład mechaniczny.....
    Uhmmmm... zakład prostowania gwoździ. O reszcie czornyj napisał.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Janusz a jak powinna wyglądać prawidłowa konwersja do cmyka???, gdzieś coś obiło mi się o uszy że trzeba któryś kanał usuwać czy coś, szukam ale mało konkretów w necie. Zapodaj jakiś link jak możesz.
    Pozdr.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elaphus Zobacz posta
    Janusz a jak powinna wyglądać prawidłowa konwersja do cmyka???, gdzieś coś obiło mi się o uszy że trzeba któryś kanał usuwać czy coś, szukam ale mało konkretów w necie. Zapodaj jakiś link jak możesz.
    Pozdr.
    Najważniejsze w prawidłowej konwersji do CMYK-a jest to, by mieć poprawny profil CMYK-owy. CMYK Xeroxa w niczym nie przypomina typowego CMYK-a offsetowego, który standardowo ustawiony jest w Photoshopie (nb. wg drukarskich norm amerykańskich, a nie europejskich). Niektóre Xeroxy pozwalają stworzyć i zapiąć profil devicelink, dzięki któremu symulują przestrzeń CMYK offsetu, ale tak czy owak do stworzenia takiego profilu potrzebne jest wcześniej oprofilowanie maszyny, bo devicelink tworzymy z przestrzeni symulowanej i przestrzeni urządzenia symulującego. A potem jeszcze trzeba taką drukareczkę odpowiednio często linearyzować...

Sama konwersja jest prosta - najpierw zapinamy softproofing profilu CMYK naszej maszyny i dokonujemy edycji zdjęcia w przestrzeni RGB tak, by dobrze wyglądało na ekranie. Na sam koniec konwertujemy zdjęcie do CMYK i cześć pieśni. Jeśli profil jest dobrze ukręcony, w druku wyjdzie to, co było widać na ekranie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów