Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Przestrzeń barwna pro photo RGB

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    pozwole się wtącić w zaciekly wątek - jak zrobić w ACR (z CS4) aby domyślnie (przez ostatnio poznane Ctrl-R - dzięki Janusz) otwierać domyślnie w 16bit i ProPhotoRGB;
    Cały czas otwiera sie do AdobeRGB i 8bit - ręcznie to przestawiam - ale ile razy można ...
    Jeśli wyrenderuje się już zdjęcie do 8-bitowego AdobeRGB, to późniejsza konwersja do 16-o bitowego ProPhoto jest całkowitym nonsensem - stosowanie takiej byczej hiperprzestrzeni edycyjnej ma sens tylko wtedy, gdy wyrenderujemy do niej barwy zarejestrowane przez matrycę - jeśli na wstępie przytniemy je do AdobeRGB, to nie idzie już w Photoshopie odzyskać tego, co w ten sposób utracimy.

A tak na marginesie - przestrzeń ProPhoto - jak sama nazwa wskazuje - jest naprawdę b. profesjonalna i jeśli naszym celem jest jedynie publikacja zdjęć w internecie i wykonanie odbitek w minilabie, to radzę ją sobie podarować. Oczywiście wizja utraty kolorów, które gdzieś se tam czasem zarejestruje matryca jest bardzo przerażająca, ale jeśli nie wykonujemy reprodukcji dzieł sztuki, czy zdjęć obfitujących w piekielnie nasycone barwy, które potem reprodukujemy za pomocą najlepszych obecnie dostępnych technologii, to stosując ProPhoto nic tak naprawdę nie ugramy i jest to w pewnym sensie overkill. Do tego dochodzą takie niuanse, jak bezwzględna konieczność używania 16-u bitów na kanał, czy fakt, że w sumie niegłupio byłoby mieć monitor skalibrowany raczej do 5000-5800K i gamma 1,8 (ProPhoto jest oparte na iluminancie D50 i TRC gamma 1,8 ), co dodatkowo utrudnia życie.

Nie wspomnę o posługiwaniu się tą przestrzenią przez osoby niezbyt otrzaskane z zarządzaniem barwą - w takim przypadku jest to już ewidentne proszenie się o mukę...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-11-2009 o 14:18

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeśli wyrenderuje się już zdjęcie do 8-bitowego AdobeRGB, to późniejsza konwersja do 16-o bitowego ProPhoto jest całkowitym nonsensem -....
    Z przestrzenią tak a z 16 bit nie. Jesli nawet mamy jpega w 8 bit i zamierzamy go mocno męczyć w PS to konwersja do 16 bit przed obróbka sporo zmniejszy straty w trakcie obróbki.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19818 i pierwszy obrazek dowodzi, że konwersja do 16 bit coś jednak daje :-)

Pozostałe rzeczy w pełni popieram :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    IrfanView ma CMS? Jesteś pewny? Chyba coś mnie ominęło.
    Jestem, działa od wersji bodajże 4.20 czy jakoś tak... No i jak dla mnie to wolny nie był (jak się oglądało embedowane w RAWach jpgi) i zrobił się odrobinę za wolny jak kupiłem 50D...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z przestrzenią tak a z 16 bit nie. Jesli nawet mamy jpega w 8 bit i zamierzamy go mocno męczyć w PS to konwersja do 16 bit przed obróbka sporo zmniejszy straty w trakcie obróbki.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19818 i pierwszy obrazek dowodzi, że konwersja do 16 bit coś jednak daje :-)

Pozostałe rzeczy w pełni popieram :-)
    Oczywiście - w przypadku dokonania jakiejkolwiek obróbki konwersja do 16-u bit jest zasadna, podobnie jak w określonych przypadkach zasadna jest konwersja materiału z węższej przestrzeni do ProPhoto (bo np. chcemy na tyle, na ile to możliwe zwiększyć nasycenie zdjęcia, które ma być później drukowane na Epsonie 7900).

Chodziło mi raczej o to by podkreślić, że aby autentycznie i w pełni wykorzystać potencjał ProPhoto należy wybrać ją jako przestrzeń edycyjną zdjęcia w momencie renderowania barw z RAW.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tu sie musze zapytać, co ma takiego magicznego ten Bridge i jakie to jest to magiczne polaczenie z PS?
    Przeczytaj książkę Scotta Kelbiego "Fotografia cyfrowa obróbka zdjęć" a dokładnie rozdziały o Bridge właśnie. Też kiedyś Bridge olewałem i mój workflow wyglądał inaczej.
    Potem się wziąłem, przeczytałem, ustawiłem Bridge, chwilę potestowałem co tam Scott radzi do czego go używać i się przekonałem. Jednorazowo pół dnia poświęcisz a radochy na wiele dalszych miesięcy.

Btw Irfanview ma Color Management - właśnie sprawdziłem.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów