-
Jako posiadacz g11 nie do końca jestem zadowolony jak na razie z wykonanych zdjęć. Choć porównując je ze zdjęciami z innych aparatów to jednak nie są takie złe. Według mnie tym aparatem trzeba troszeczkę się nauczyć robić zdjęcia. Wcześniej miałem Olympusa 5060. Z tego aparatu zdjęcia wychodziły prześliczne. Ingerowałem jedynie w ok. 20% wykonanych zdjęć. A teraz jak na razie ok. 80% musiałem poprawiać w programie graficznym. To i tak jest już mniej niż na początku. To jest statystyka z ostatniej sesji plenerowej gdzie zrobiłem ok. 500 zdjęć. Głównie do poprawy było nasycenie kolorów. Podczas robienia zdjęć w aparacie miałem włączony "i_kontrast"... i to raczej był błąd. Na LCD aparatu zdjęcia wyglądały idealnie a na komputerze były za jaskrawe i często były za jasne. (nie wiem czy mam dobrze wykalibrowany monitor ale zdjęcia z Olympusa wyglądają dobrze a wcześniej z nich robiłem odbitki). Myślę jednak, że to był dobry wybór (stosunek jakości do ceny), jeszcze trochę nauki i poszerzenia wiedzy fotograficznej i będzie ok. Teraz mocno zastanawiam się nad zakupem zewnętrznej lampy błyskowej gdyż wbudowana również nie zawsze spełnia swoje zadanie. Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów