Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: kalibracja monitora to zło - dyskusja

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ....
    Cartier-Bresson też był pstrykaczem?
    Nie znam. Widać, że tak.

Dam Ci inny przykład. Moja wnuczka lat 8 robi zdjęcia. Zdjęcia wywołuje/obrabia jej mama lub tata. Zdjęcia są świetne, kadry wręcz doskonałe. Czyżby była artystką?

.... Ale zamykając się do Internetu...nie jestem w 100% przekonany do sensu takiego postępowania..
    Nikt nie każe.

Odpowiedz mi na podstawowe pytanie. Skąd wiesz, że Twój monitor jest "ten przeciętny" a nie jest to właśnie coś w rodzaju tych "różowych okularów"? Bo wówczas TYLKO Ty widzisz kolory tak jak chcesz. Pozostali widzą kaszane np. paskudny czerwony "nalot" na wszystkich zdjęciach. Skąd wiesz, że ten 1000 niby zadowolonych widzi, jak to nazywasz, "poprawną pracę". Może to Ty masz totalnie zwalony monitor?

....
    Jeżeli zdjęcia idą do gazety - zajmie się tym fotoedytor.
    Jeżeli zdjęcia idą do galerii - będą przygotowane stricte pod to.
    Jeżeli zdjęcia idą na odbitki - zostaną użyte odpowiednie profile dla konkretnego labu itd itd

Jeżeli zdjęcia idą do internetu -......

Żeby nie było, nie sugerowałem obróbkę takich zdjęć na nieskalibrowanym monitorze. Właściwie ten brak kalibracji był głównie na potrzeby Internetu..
    Uhmmmmm... widocznie to co wytłuszczone napisał ktoś inny

EDIT: Spróbuj przygotować jakiekolwiek zdjęcie w którym jest dużo niebieskości (np. morze i niebo) na nieoprofilowanym lapku a potem obejrzyj to na "normalnym" przeciętnie dobrej jakości monitorze. Jak powiesz, że "nie ma problema" to i tak Ci nie uwierzę. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-11-2009 o 23:15

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów