Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: kalibracja monitora to zło - dyskusja

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Czy z faktu, że 95% ludzi słucha muzyki w postaci absurdalnie skompresowanych mp3, o paśmie zbliżonym do możliwości woskowych wałków wynika, że w procesie nagrywania nie ma sensu używać wysokiej jakości sprzętu kontrolnego?
    Patrząc na to, że coraz więcej płyt wychodzi na sprzedaż tylko w formacie cyfrowym napisałbym, że nie ma sensu.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Patrząc na to, że coraz więcej płyt wychodzi na sprzedaż tylko w formacie cyfrowym napisałbym, że nie ma sensu.
    Piszesz o procesie wydawnictwa a kolega napisał o procesie zapisu czy nagrywania.

Zauważ że jednak masz wątpliwości bo założyłeś ten wątek.
    Gdybyś był pewny to nie prowadziłbyś dyskusji.

Zgadza się że niektórzy widzą tylko przepalenia na fotkach (Nawet potrafią sprawdzać to próbnikiem w PS )
    Inni fotografują cegiełki i baterie i godzinami o tym dyskutują.

Ale to nie znaczy ze są fotografami. Oni lubią fotografować. I w niczym to nie powinno przeszkadzać.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    OK, żeby było jasne, bo może rzeczywiście czasami za mało definiuję co sam myślę.
    Nie nooo dajcie spokój
    Przecież nie mogę przy każdym wątku ryczeć ze śmiechu bo mnie już brzuch boli
    (chociaż Sergiusz jest The Best)
    Przepraszam za wycieczkę osobistą ale nie mogłem się powstrzymać. Wybacz.

A odnośnie tematu - czy kiedykolwiek drukowałeś zdjęcia po obróbce na oprofilowanym sprzęcie (monitor + drukarka) i porównywałeś to z wydrukiem na sprzęcie nieoprofilowanym???
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    A odnośnie tematu - czy kiedykolwiek drukowałeś zdjęcia po obróbce na oprofilowanym sprzęcie (monitor + drukarka) i porównywałeś to z wydrukiem na sprzęcie nieoprofilowanym???
    Ludzie którzy robią cokolwiek z kolorem dzielą się na dwie grupy. Ci co nigdy niczego nie kalibrowali i mają swój "autorski" warsztat, wszystko wiedzą, a kombinacje z profilami są niepotrzebnym czarodziejstwem, bo "i tak nie da rady wszystkiego przewidzieć", oraz Ci którzy mają cms wdrożony. Warte zauważenia jest, że migracja między rzeczonymi grupami jest jednokierunkowa.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak sobie czytam i tracę siłę w mięśniach...

Finalną obróbkę w PS (nie licząc wywołania RAW) nazwałbym ostatnim szlifem, taką kropką nad i - nazwałbym to masteringiem zdjęć. Tak - właśnie jest to analogia do świata audio, gdzie każdy miks danego utworu jest oddawany w ręce masteringowca, który nadaje finalny szlif brzmieniu - po konsultacji z klientem, ale to ten masteringowiec ma złoty słuch, maszynki za dziesiątki tysięcy, głośniki za 20 średnich krajowych i pomieszczenie zaaranżowane akustycznie.

I wiecie co? W tym momencie stwierdzenia typu "e tam, no zrobię to na zaniebieszczonym lapku z fatalną czerwienią i uroczymi przejściami tonalnymi barw skóry w PKP i potem to przecież ktoś skoryguje" są po prostu nieprofesjonalne. Przy okazji polecam poczytać trochę o kolor-korekcji video, jako przykład - film '300'.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów