Piszesz o procesie wydawnictwa a kolega napisał o procesie zapisu czy nagrywania.
Zauważ że jednak masz wątpliwości bo założyłeś ten wątek.
Gdybyś był pewny to nie prowadziłbyś dyskusji.
Zgadza się że niektórzy widzą tylko przepalenia na fotkach (Nawet potrafią sprawdzać to próbnikiem w PS![]()
![]()
)
Inni fotografują cegiełki i baterie i godzinami o tym dyskutują.
Ale to nie znaczy ze są fotografami. Oni lubią fotografować. I w niczym to nie powinno przeszkadzać.
Nie nooo dajcie spokój
Przecież nie mogę przy każdym wątku ryczeć ze śmiechu bo mnie już brzuch boli
(chociaż Sergiusz jest The Best)
Przepraszam za wycieczkę osobistą ale nie mogłem się powstrzymać. Wybacz.
A odnośnie tematu - czy kiedykolwiek drukowałeś zdjęcia po obróbce na oprofilowanym sprzęcie (monitor + drukarka) i porównywałeś to z wydrukiem na sprzęcie nieoprofilowanym???
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Ludzie którzy robią cokolwiek z kolorem dzielą się na dwie grupy. Ci co nigdy niczego nie kalibrowali i mają swój "autorski" warsztat, wszystko wiedzą, a kombinacje z profilami są niepotrzebnym czarodziejstwem, bo "i tak nie da rady wszystkiego przewidzieć", oraz Ci którzy mają cms wdrożony. Warte zauważenia jest, że migracja między rzeczonymi grupami jest jednokierunkowa.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tak sobie czytam i tracę siłę w mięśniach...
Finalną obróbkę w PS (nie licząc wywołania RAW) nazwałbym ostatnim szlifem, taką kropką nad i - nazwałbym to masteringiem zdjęć. Tak - właśnie jest to analogia do świata audio, gdzie każdy miks danego utworu jest oddawany w ręce masteringowca, który nadaje finalny szlif brzmieniu - po konsultacji z klientem, ale to ten masteringowiec ma złoty słuch, maszynki za dziesiątki tysięcy, głośniki za 20 średnich krajowych i pomieszczenie zaaranżowane akustycznie.
I wiecie co? W tym momencie stwierdzenia typu "e tam, no zrobię to na zaniebieszczonym lapku z fatalną czerwienią i uroczymi przejściami tonalnymi barw skóry w PKP i potem to przecież ktoś skoryguje" są po prostu nieprofesjonalne. Przy okazji polecam poczytać trochę o kolor-korekcji video, jako przykład - film '300'.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty