Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Kapusta, czyli jak to się robi?

Domyślnie Kapusta, czyli jak to się robi?

Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
    Bardzo mi się spodobały prace jednego Italiano:
    KAPUSTA
    Oczywiscie żeby robić takie rzeczy, trzeba miec pojęcie o historii sztuki i rosnąć w odpowiednim klimacie. Włosi mają łatwiej...
    Ale ja nie o idei, tylko o technice... ŚWIATŁO!
    Jak widać, fotografie imitują stare holenderskie martwe natury.
    Jak osiągnąć taki efekt?
    Sztuczne oświetlenie czy naturalne? To "czyste" zdjęcia czy Photoshop?
    Może ktoś biegły w temacie się wypowie, bo prace wyglądają IMO bardzo atrakcyjnie.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mnie tam w tych zdjęciach nic nie zachwyca, a jeśli chodzi o światło to robione były chyba przy zastanym, a dokładnie przy światle z okna
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Już myślałem, że to kolejny wątek pt. "jak zarobić na zdjęciach"
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Biegła w temacie nie jestem, ale...

Przejrzałam sporo tych zdjęć i to co zauważyłam, nie wiem na ile są to wnioski słuszne, to :

- na kilku zdjęciach tło było, moim zdaniem, doświetlane np.
    tutaj :http://www.flickr.com/photos/7413315...7608335541361/
    światło pada z prawej , lekko z góry, natomiast brak wyraźnego cienia sugeruje doświetlenie tła i/lub sporą odległość od niego

i tutaj: http://www.flickr.com/photos/7413315...7608335541361/ stawiam na miekkie światło z lewej i "lampkę " doświetlającą tło z prawej od dołu.

- na kilku innych zdjęciach w odbiciach widać okno, a przynajmniej ja takie mam wrażenie.

Pewnie równie dobrze można takie tła (większość) dorobić w PS-ie, ale ... na tym, to ja się już wogóle nie znam :-D:wink:

Jestem bardzo ciekawa co inni o tym sądzą :-)

Domyślnie

tez mam wrazenie, ze sa doswietlne kapke, bardzo fajne, estetyczne zdjecia faktycznie nawiazujace do malarzy flamandzkich! Super swiatlo!

Domyślnie

Mi, podobnie jak Selenie, wydaje się, że w winogronach odbija się okno... zatem światło dzienne... co do doświetlania tła to nie znam się... ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wystarczy mala blenda
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Okno od słonecznej strony, na oknie powieszona dość gęsta "moskitiera". Dodatkowo "docieplający" balans bieli. Akurat światło moim zdaniem proste do rozpracowania. Diabeł tkwi w ładnej komozycji tych warzyw i owoców
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Już myślałem, że to kolejny wątek pt. "jak zarobić na zdjęciach"
    Domyślam się, że wrzuciłeś tytuł tego wątku do translatora polsko-poznańskiego i wyskoczyło Ci: "Siano, czyli jak to się robi?"

Domyślnie

Faktycznie tytuł dość dwuznaczny, wybaczcie...
    Jeśli chodzi o "robienie kapusty" w przenośni to też nigdy nie bylem w tym dobry ale na pewno przychodzi mi to dużo łatwiej niż naśladowanie kompozycji tego Włocha...
    Temat powstał dlatego, że usiłowałem zrobić coś w tym stylu i za diabła mi nie wychodzi.
    W koncu żona straciła cierpliwość i zabrała mi kapustę.
    No i zamiast fotografii był kapuśniak... poezja!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów