Cytat Zamieszczone przez syq Zobacz posta
Ponieważ w planach mam robienie nie tylko zdjęć amatorskich
tzn? co chcesz fotografowac?

- Canon 24-105 f/4L IS
- Canon 85 f/1,8 (dla światła)
- Sigma 10-20 f/3,5
wszystkie wymienione obiektywy sa bardzo dobre, ta Sigma jest fajna, ale niestety trzeba sie liczyc z tym, że potrzebna bedzie kalibracja w serwisie (darmowa)

Pierwszy dylemat:
Zastanawiam się nad wymianą 450D z Tamronem na body C50D (trochę będę musiała dopłacić, ale nie aż tak dużo), ale nie jestem pewna, czy warto. Bardzo lubię 450D. Znajomy powiedział mi ostatnio, że nie ma różnicy w jakości zdjęć, a jedynie w dodatkowych funkcjach. Czy to prawda? Czy jednak warto wymienić? Jeśli warto, to dlaczego?
różnicy w jakosci zdjęć przy wymianie nie zobaczysz zadnej, dodatkowe funcje? to przede wszystkim wiecej klatek na sekunde (fps) lepsza solidnosc body (jak nie robisz esktremalnej reporterki to nie tak istotne) no i roznica wielkosci i wagi samej puszki

wedlug mnie ewentualna kase za sprzedaz Tamrona przeznaczyc na jakies szkielko, np 28 1.8, lub 50 1.4

Drugi dylemat:
Czy wybrany przeze mnie zestaw obiektywów jest ok, czy polecilibyście jeszcze coś innego? Chodzi mi o to, żeby mieć zestaw jak najbardziej uniwersalny. Myślałam jeszcze o zestawie Canonów 17-55 f/2,8 + 70-200 f/4L IS (miałabym większy zoom, ale nie miałabym Sigmy). Wiem, że to wszystko zależy od tego, co chcę fotografować. Nie chcę się zawężać. Bardziej chodzi mi o Waszą opinię na temat jakości tych obiektywów.

Co radzicie?
trudno cos doradzic nie wiedzac co chcesz fotografowac :-)

po co Ci wiekszy zoom?

ja osobiscie wybral bym cos w tym stylu:

Sigma 10-20 3.5
Canon 28 1.8
Canon 50 1.4
Canon 85 1.8

ale ja jestem "stałkowiec"