Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Dylematy sprzętowe

syq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mowiac szczerze, to nie rozumiem na co (czy raczej dlaczego) jest dofinansowanie na sprzet fotograficzny w tej sytuacji. zawsze mi sie wydawalo, ze kase sie dostaje na wsparcie dzialalnosci, kiedy jest jakos sprecyzowana wizja tej wlasnie dzialalnosci. a tu odnosze wrazenie, ze moje podatki nie sa wlasciwie wykorzystywane
    Akustyk, jeśli znasz osoby, które od razu po rozpoczęciu działalności mają konkretne zlecenia na rok do przodu, to tylko pogratulować takim osobom

Ja niestety nie jestem w tej komfortowej sytuacji. Dajmy na to, kupię tylko jeden obiektyw, a dostanę zlecenie takie, przy którym praca z nim może być utrudniona.

Fotografia jest częścią zakładanej przeze mnie działalności, może nie najważniejszą, ale dość ważną. W szczegóły nie będę się wdawać, ale zapewniam Cię, że nie kupuję sprzętu tylko dla własnego hobby i przyjemności.

A z drugiej strony, to czy fotograf musi być wyspecjalizowany w jednym konkretnym temacie? Bo moim zdaniem to im więcej potrafi i im lepszy ma sprzęt, tym chyba lepiej?

p.s. możesz spać spokojnie, bo na pewno nie są to środki z Twoich podatków.

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez syq Zobacz posta
    A z drugiej strony, to czy fotograf musi być wyspecjalizowany w jednym konkretnym temacie? Bo moim zdaniem to im więcej potrafi i im lepszy ma sprzęt, tym chyba lepiej?
    A znasz takie powiedzenie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego?

syq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A znasz takie powiedzenie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego?
    Znam, ale nie zawsze popieram Zresztą kto tu mówi o "wszystkim"? Niektórzy chyba nadużywają tego sformułowania, myląc słowa "kilka" i "wszystko".

Myślę, że jak tylko ktoś ma ambicje i chęci, a nie ma jednej ulubionej specjalizacji, to może robić więcej, niż jedną rzecz jednocześnie. Znam zresztą osoby, które bardzo dobrze na tym wychodzą i z pewnością nie można powiedzieć, że są do niczego.

Poza tym prosiłam tylko o ocenę sprzętu, a nie o subiektywną ocenę mojej osoby i umiejętności.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Na cropie zestaw C10-22; C17-55/2,8; C70-200/(?) + C 50/(?) pozwoli na realizację niemal każdego w miarę typowego zadania. Bagno się zaczyna jak ktoś do cropa kompletuje obiektywy pod FF - Tobie całe szczęście to się nie przytrafiło. Zestaw, który podałem użytkowałem przez długi czas i był dostatecznie "uniwersalny". Nową jakość wnoszą tylko bardzo jasne szerokie stałki -niestety nie sa tanie i trochę już nie pasują do 450D :smile:.
    PS
    Ambitniejsze makro też wymaga dodatkowo specjalizowanego obiektywu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dokup grip do 450 i da radę nawet z 24-105 i 580-tką. Monstrualnie wygląda, ale z ręki się nie wyślizguje.

Domyślnie

Kup odemnie gotowy zestaw
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

p.s. możesz spać spokojnie, bo na pewno nie są to środki z Twoich podatków.
    1. To jakie zdjęcia będziesz wykonywać zarobkowo (w ramach działalności)?
    2. A z czyich podatków, jak nie Akustyka, moich i reszty fraj...uczciwie płacących obywateli?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

syq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    1. To jakie zdjęcia będziesz wykonywać zarobkowo (w ramach działalności)?
    2. A z czyich podatków, jak nie Akustyka, moich i reszty fraj...uczciwie płacących obywateli?
    zdRAWki

Chłopaki, czy Wy mnie atakujecie, czy mi się tylko tak wydaje? W skrócie, żeby się za bardzo nie uzewnętrzniać, jak już tak bardzo chcecie wiedzieć : chodzi o zdjęcia, które będę mogła wykorzystywać w tworzonych przeze mnie na zlecenia drobniejszych materiałach promocyjnych - ulotkach, folderach, na stronach www, w wydawnictwach firmowych (mogą być to zarówno zdjęcia miejsc (jestem trochę związana z turystyką), jak i wnętrz, wydarzeń, portrety pracowników - zależy czego zażyczy sobie zleceniodawca i kim będzie, dlatego nie mogę się w tej chwili określić). Nie każda firma potrzebuje mega profesjonalnych zdjęć na billboardy. Zdjęcia do katalogów produktowych i profesjonalne zdjęcia reklamowe nie wchodzą w grę.

Chodzi o to, bym każdorazowo tworząc materiał nie musiała kupować zdjęć lub zlecać sesji, ponieważ sama się na tym trochę znam i wiem, że jestem w stanie sobie poradzić. Trochę zdjęć już w życiu zrobiłam, uwielbiam fotografować.

Dodatkowo, ponieważ dużo jeżdżę i pstrykam, chcę sprzedawać zdjęcia na stockach, skoro mogę połączyć ze sobą te dwie rzeczy.

Reasumując: robieniem zdjęć chcę sobie ułatwić pracę i ograniczyć koszty, bo zajmuję się głównie promocją i PR-em. Jeśli będą potrzebne zdjęcia mega profesjonalne - wynajmę mega profesjonalnego fotografa.

A wracając do tematu "uniwersalności" fotografów - przez 3 lata pracowałam z fotografami (jako osoba zlecająca z ramienia firmy) i najbardziej ceniłam sobie pracę właśnie z tymi, którzy byli w stanie ogarnąć większy zakres tematów i mieli odpowiedni sprzęt, bo taka była specyfika tej akurat pracy - z takimi, którzy byli w stanie jednocześnie zrobić zdjęcia prasowe, folderowe, jak i piękne portrety.

A zdarzali się też np. artyści, których zdjęcia były piękne, ale nie za bardzo nadawały się do wykorzystania, bo były przekombinowane albo fotografowie, którzy robili "reporterkę" na ilość, zdjęcia były niby ok, ale trudno było wśród zdjęć znaleźć kilka z "tym czymś".

Wyobraźcie sobie mniejszą firmę albo dla przykładu hotel, który zleca folder i chce mieć w nim zdjęcia:
    - budynku z zewnątrz i wnętrz, żeby pokazać panujące warunki
    - ciekawej imprezy promocyjnej, która odbywała się na terenie hotelu
    - a przy okazji do kontaktu chce dodać ładne portrety osób odpowiedzialnych za poszczególne sprawy w firmie.

Czy taki hotel zatrudni trzech fotografów specjalizujących się każdy w czym innym? Absolutnie nie!

A jeśli chodzi o dofinansowanie, tak na serio, to to naprawdę fajna sprawa. Jeśli ktoś ma chęci i odrobinę odwagi, żeby zacząć działać na własną rękę, a jeszcze tego nie zrobił, to służę informacją.

Miało być krótko, ale chyba nie wyszło...zmusiliście mnie do tego

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Chłopaki, czy Wy mnie atakujecie, czy mi się tylko tak wydaje?
    Not at all, a do "mydła i powidła" polecam parę 17-55 f/2.8 + 85 f/1.8
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

jacekjs
    Guest

Domyślnie

o.k,sigmę może trzeba będzie kalibrować będą problemy przy pełnej dziurze

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów