50 mm trochę za krótki do portretów. Jak do kita musisz mało dopłacić to weź - zorientujesz się trochę jakie ogniskowe ci pasują, jaka jakość obrazka. Kita zawsze warto mieć - choćby po to żeby na rodzinnej imprezce popstrykać.
50 mm trochę za krótki do portretów. Jak do kita musisz mało dopłacić to weź - zorientujesz się trochę jakie ogniskowe ci pasują, jaka jakość obrazka. Kita zawsze warto mieć - choćby po to żeby na rodzinnej imprezce popstrykać.
Stara mądrość fotograficzna mówi że najwierniej oddaje proporcje portretowe obiektyw który posiada ogniskową 135 mm. dotyczy to aparatów z pełną klatką. Do aparatów z niepełną klatką (crop 1.6) jest obiektyw z ogniskową 80mm. która po przeliczeniu daje w przybliżeniu 135mm.
Tak, tylko że dziewczyna mówi że ma na ten cel zaledwie ~300zł, znajdź mi jasny portretowy obiektyw o ogniskowej ~80mm, najlepiej z AF za takie pieniądze. EF 85mm f1.8 USM to jest wydatek minimum 1050zł za używkę, poza tym w niektórych przypadkach 85mm x crop 1.6 bywa za ciasny - ale trzeba przyznać że bardzo dobre szkło to jest.
kurde strasznie drogie te obiektywy ... a ja im dłużej czekam tym apetyt rośnie i tak sobie myślę że może poczekam dłużej ale dozbieram do 40D ... ale co mi z 40D jak kolejne parę miesięcy będę zbierać na dobry obiektyw ...
za około 2000 możesz kupić 30D + 18-55 IS + 50mm 1.8. Z tego zestawu można sporo wycisnąć.
1. Obiektywy AF są drogie.... tak już jest
2. Przy odrobinie szczęścia za 2000zł możesz skompletować używany zestaw aparat + obiektyw portretowy (np Canon 85 f/1.8) + kit 18-55 "do wszystkich innych zdjęć" - a w miarę przypływu apetytu i gotówki dobierać/wymieniać elementy zestawu
Np. za ~800zł kupisz używany 350-400D, za ~1100zł używany 85 f/1.8 (są oferty na Forum) + za ~100zł kit 18-55mm bez stabilizacji
zdRAWki
EDIT: widzę, że tom517 prawie to samo proponuje, z naciskiem na inną potretówkę![]()
Fotograf platoniczny
Jak dla zielonej osoby, którą Ty jesteś polecam 1000D. Mniejsze gabaryty, łatwiejsza obsługa, cena. To tak na początek. Lepiej inwestować w lepszy obiektyw![]()
też tak stwierdziłam ale miałam w ręku 450D i 1000D i zdecydowanie bardziej pokochałam 450D :P
Koleżanko bierz tego 1000d i tak Cię przerośnie możliwościami ..gwarantuję.
Wiesz co to ogniskowa ,przesłona ,iso itd może hybrydę sobie lepiej kup.
Canon 1000d to pewny ,nowy aparat dla początkującego (i nie koniecznie) ....... dokup do kita coś 70-200 i pstrykaj,ucz się.
Ktoś opycha dwu letni 30d z przebiegiem i mówi że to nówka ??
.
A tu masz 1000d nie tykany z gwarancja.Zdjęcia na takim samym poziomie 450/500d ....
Dobre foty robi w kolejności fotograf/obiektyw/body a Tobie wciskają odwrotnie .
Nie daj się ogłupić, większość tutaj to fani ..... tzw sprzętowi .
A najważniejsze są zdjęcia na początek(a może i do końca) 1000d w 101% Ci wystarczy.
Pozdrawiam,
.
Ostatnio edytowane przez kobi777e ; 13-12-2009 o 09:43