@Femme Fatal, jeśli się jednak zdecydujesz na dołożenie pieniędzy do lepszego obiektywu kosztem body 30D to tak się składa że mam 1000D na sprzedaż w dobrej cenie. Przykładowe zdjęcia z 1000D z obiektywem kitowym IS i 50mm f1.8 w galerii - patrz podpis.
Ale jednak ostatecznie planuję przesiadkę na xxD - dlaczego? Chciałbym poprawić m. in. ergonomię, wygodę użytkowania - uchwyt serii xxxD i xxxxD jest dla mnie ciut za mały, brakuje drugiego pokrętła nastaw, ekraniku u góry i joysticka.
Obecnie celowałbym w 40D - ale z racji tego, że w planach mam też 85mm f1.8 a fundusze niewielkie - pewnie będzie to 30D.
Jednak zdaję sobie sprawę nie będzie to zamiana w 100% na lepsze - pozbawię się w ten sposób trybu LiveView, który nie raz okazał się niezastąpiony gdy trzeba było ustawić ostrość ręcznie w trudnych warunkach oświetleniowych albo gdy trzeba było kadrować w pozie uniemożliwiającej patrzenie przez wizjer. Plusem w 1000D w stosunku do 30D jest też automatyczne czyszczenie matrycy i wyświetlanie ISO w wizjerze cały czas, a nie tylko podczas jego zmiany. No cóż, nie można mieć wszystkiego
Ale reasumując - 1000D to MZ bardzo dobry jak na swoją cenę korpus, do nauki się nadaje znakomicie bo oferuje sporo, kosztuje niewiele a w razie czego gdy się później okaże że zapał do fotografowania minął tak szybko jak się zaczął to można będzie sprzedać nie tracąc za dużo.
Edit: widzę, że chyba już dokonałaś wyboru ;-)