Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: POMOCY !? Canon 30D i 1000D

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

@Femme Fatal, jeśli się jednak zdecydujesz na dołożenie pieniędzy do lepszego obiektywu kosztem body 30D to tak się składa że mam 1000D na sprzedaż w dobrej cenie . Przykładowe zdjęcia z 1000D z obiektywem kitowym IS i 50mm f1.8 w galerii - patrz podpis.

Ale jednak ostatecznie planuję przesiadkę na xxD - dlaczego? Chciałbym poprawić m. in. ergonomię, wygodę użytkowania - uchwyt serii xxxD i xxxxD jest dla mnie ciut za mały, brakuje drugiego pokrętła nastaw, ekraniku u góry i joysticka.
    Obecnie celowałbym w 40D - ale z racji tego, że w planach mam też 85mm f1.8 a fundusze niewielkie - pewnie będzie to 30D.

Jednak zdaję sobie sprawę nie będzie to zamiana w 100% na lepsze - pozbawię się w ten sposób trybu LiveView, który nie raz okazał się niezastąpiony gdy trzeba było ustawić ostrość ręcznie w trudnych warunkach oświetleniowych albo gdy trzeba było kadrować w pozie uniemożliwiającej patrzenie przez wizjer. Plusem w 1000D w stosunku do 30D jest też automatyczne czyszczenie matrycy i wyświetlanie ISO w wizjerze cały czas, a nie tylko podczas jego zmiany. No cóż, nie można mieć wszystkiego

Ale reasumując - 1000D to MZ bardzo dobry jak na swoją cenę korpus, do nauki się nadaje znakomicie bo oferuje sporo, kosztuje niewiele a w razie czego gdy się później okaże że zapał do fotografowania minął tak szybko jak się zaczął to można będzie sprzedać nie tracąc za dużo.

Edit: widzę, że chyba już dokonałaś wyboru ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jutrzas86 ; 26-11-2009 o 19:27
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Dopiero zaczyna Awatar rbanach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja pod wpływem emocji zakupiłem 500D + KIT i teraz z perspektywy 4 miesięcy trochę żałuję, że nie poczytałem, pomyślałem i nie poszedłem w stronę 40D/50D, ale to tylko aparat...Chociaż w przypadku sprzęt nowy/używany w 90 % wybieram zawsze nowy...Pozdro

Domyślnie

Tu mamy wątek o książkach, na pewno coś Ciebie zainteresuje.

http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

Od siebie mogę polecić (tytułem wstępu do tematyki)

Fotografię cyfrową Toma Anga (podstawy)
    Fotografię od A do Z Michael Langford (podstawy)

Z tego co czytam interesuje Ciebie fotografia studyjna i portret

Fotografia studyjna Michael Freeman (świetna książka, oświetlenie, techniki fot.w studio)

Fotografia aktu Władysław Pawelec

P.S. Zapomniałem dodać że, warto zaopatrzyć się w jakieś tutoriale (poradniki) o obsłudze Photoshopa, Gimpa, PhotoFiltra, Photomatixa czy nawet DPP który otrzymasz wraz z zakupem aparatu Canon. Są to podstawowe narzędzia "cyfrowej ciemni" i często nieodłączny aspekt współczesnego fotografa.
    Ostatnio edytowane przez Kronos ; 26-11-2009 o 20:02

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Kup taki, na jaki Cie stac Ja kiedys (2-3 lata temu) stalem przed kupnem pierwszego lustra. Marzyl mi sie 350D w dobrej cenie. Czekalem, czekalem, przegladalem oferty, czekalem, przegladalem i kupilem 300D. Od tamtej pory sluzy mi do dzis dnia. Jak teraz zobaczylem ze niektorzy sprzejada ta puszke po 500zl to sie za glowe zlapalem i stwierdzilem ze w sumie dobrze, zawsze to jakis rynek czesci zamiennych (ja wole naprawiac sam). Ale zdecydowanie nawet tak wolne, ciezkie, mulaste 300D mnie nie zniechecilo do nauki i robienia zdjec po dzis dzien. Po tym czasie (2-3 lata) tak naprawde wiem czego mi brakuje (lepsze wysokie iso, szybszy i pewniejszy af, wieksza ilosc zdjec w serii, mniejsze zamulenie przy robieniu w rawach, troche wiecej mpix zeby moc czasami wiecej dociac) Sam ogolnie w 20D bym sie nie pakowal teraz, jak dla mnie to juz ma za maly ekranik. Sam osobiscie postawil bym na 30D, badz cos pokroju 400D, 450D czy nawet 1000D - bo jest w miare nowy - wieksze szanse na sprzet nie zajechany Na co Cie stac, to kupuj. Kazdym aparatem zrobisz dobre zdjecie jesli sie nauczysz i bedziesz cwiczyc !

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Hmmm... to i ja coś napiszę - jako właściciel (na początek) 400D. Za chwilę potrzebowałem czegoś więcej (koledzy napisali wcześniej czego) i zmieniłem na 40D. Z czasem mój kolega stwierdził: ale ten aparat robi super zdjęcia Sprzedałem Mu go więc i kupiłem 50D a za chwilę 5D MkII. Do czego zmierzam? gdybym wiedział jak bardzo mnie to wkręci to nie kupowałbym nic poniżej xxD na początek tak dłuuugiej drogi jaką jest dążenie do doskonałości w fotografii. Zaoszczędziłbym "trochę" kasy (sprzedaże body po bardzo niskich cenach) na inne rzeczy
    Gdybym miał decydować za Ciebie to brałbym 30D. A koledzy wcześniej napisali już raczej wszystko co powinnaś wiedzieć
    Pozostaje tylko decyzja, którą musisz podjąć sama.
    Powodzenia na drodze foto życzę
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal Zobacz posta
    patrzałam
    Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal
    pożądnie
    Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal Zobacz posta
    ...póki co to chyba zaspokoję się jakąś książką (....)może jakieś propozycję sprawdzonej książki ?
    tak. słownik ortograficzny.

Co do wyboru aparatu. nic nie wspomniałaś o budżecie co jest chyba najważniejsza kwestią. więc z mojej strony polecam jednorazówkę na film.

bardziej poważnie. nie myślałaś o sprzętach innych firm? Myślę,że olympus, czy sony mają przyjaźniejsze amatorom rozwiązania dzięki którym łatwiej będzie Ci osiągnąć ciekawsze efekty na początku.
    pucha i grucha

Coś już napisał Awatar Femme Fatal

Domyślnie

SCREAM -słownik to raczej Tobie by się przydał PATRZAŁAM http://www.sjp.pl/co/patrze%E6 proszę tu potwierdzenie że poprawnie a co do porządnie to tak walnęłam się i co na tyle postów wyłapałeś jeden błąd ortograficzny i uważasz się za mistrza ortografii ? I nie zawracaj mi pupy innymi firmami skoro jestem zainteresowana tą.

KRONOS - dziękuje

JUTRZAS - o to też mi sporo dało (Twoja galeria) faktycznie można ładne zdjęcia tym aparatem pstrykać
    Ostatnio edytowane przez Femme Fatal ; 26-11-2009 o 23:45

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    ...
    Jest jeszcze sprawa tego, że niektóre firmy kastrują aparat z użytecznych funkcji. 1000D jest, całe szczęście, wykastrowany jedynie z przycisku podglądu głębi ostrości, którego przydatność swoją drogą, w tanich dSLR z małymi wizjerami jest i tak niewielka.
    Błąd, 1000D posiada przycisk podglądu głębi ostrości, mam go więc info 100% sprawdzone, ale co do przydatności tej funkcji w xxxD i xxxxD to się w sumie zgadzam.
    Ostatnio edytowane przez Jutrzas86 ; 28-11-2009 o 00:10
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II

Coś już napisał Awatar Femme Fatal

Domyślnie

zdecydowałam się na 30D ale teraz pytanie kupować z kitowym obiektywem czy samą puszkę i dokupić inny ? zaznaczam że na inny miała bym 300zł i chodzi mi głównie o robienie portretów

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Do portretów bierz EF 50mm f1.8 II, znacznie lepiej się do tego nadaje od kita, używany kupisz za ok. 300zł.
    Ostatnio edytowane przez Jutrzas86 ; 28-11-2009 o 17:18

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów