Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 102

Wątek: POMOCY !? Canon 30D i 1000D

Domyślnie

Wszystkie obiektywy EF i EF-S będą pasowały do 1000d i 50d, czy co tam kiedyś kupisz na APS-C. Jedynie jak kupisz kiedyś puszkę FF to podejdą tylko obiektywy EF.
    Nikon ok. Problem w tym, że u nikona jest odwrotnie. To znaczy jak w przypadku canona najdroższe puszki FF nie współpracują ze wszystkimi obiektywami canona (nie z EF-S) tak u nikona tanie EL-owe puszki współpracują (mają AF)tylko ze szkłami wyposażonymi we własny napęd AF. Ogranicza to nieco wybór szkieł do tańszych puszek nikona. Ale i tak nie jest źle. To co istotne jeszcze wg mnie to fakt, że tanie puszki nikona mają matrycę CCD, a canona CMOS.

A w jeżeli chodzi o to gdzie ile i za ile są obiektywy, to co za problem zobaczyć w dowolnym sklepie na necie i na allegro (używki).
    Ostatnio edytowane przez psl ; 03-02-2010 o 20:16

Coś już napisał Awatar Femme Fatal

Domyślnie

Co myślicie o zestawie 1000D + Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS + CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ?

A może jakieś tańsze równie dobre rozwiązanie jakieś jest albo ogólnie lepsze w tej cenie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal Zobacz posta
    Co myślicie o zestawie 1000D + Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS + CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ?

A może jakieś tańsze równie dobre rozwiązanie jakieś jest albo ogólnie lepsze w tej cenie ?
    Powinien "dać radę". Ewentualnie teleobiektyw dokup później, jak już będziesz pewna, że potrzebujesz właśnie jego a nie np. szkła do portretów
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

a do portretów co w niskich cenach najlepsze ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Femme Fatal Zobacz posta
    a do portretów co w niskich cenach najlepsze ?
    EF 50 f/1.8 - ale zaraz ktoś napisze, że "80mm po cropie to za mało" - moim zdaniem jest OK.
    EF 85 f/1.8 - cena trochę powyżej 1200zł - czyli trochę drożej niż EF-s 55-250
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Wlasnie sie pojawilo w dziale sprzedam, EF 85 f/1.8 od jednego z forumowiczow za 1050 pln.

Domyślnie

ale to jest stało ogniskowy nie ? jakoś sobie tego nie wyobrażam i co nie będę mogła zbliżeń robić ? bo to jest tak że jest jedna odległość i jak chce bliżej czy dalej to muszę odejść albo się zbliżyć tak dobrze to rozumiem ?czy na czym to polega bo ja zielona i mi w tym momencie już jest wstyd :P proszę za bardzo się nie śmiać

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tak, stala ogniskowa to stala, nie zoom. Nie masz regulacji "przyblizenia". Tzn masz - nozna regulacje, chodzisz w przod i tyl. I wyrabiasz sobie nawyk zapamietywania otoczenia - kamienie/krzaki/drzewa/krzywy chodnik - zeby sie nie potknac majac aparat przy oku :P

Domyślnie

kurde jakoś strasznie nie wygodne mi się to wydaje ale ponoć takie obiektywy najlepsze do portretów są ... nie wiem bym musiała przetestować bo wyobrazić sobie tego nie mogę jakoś :P ...dzięki za szybką odpowiedź ... i widzę że forumowy mądrala z Gdyni się trafił blisko mnie

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tez mi sie wydawalo to niewygodne z teorii. Na poczatku mialem kita 18-55mm. Pozniej od innego uzytkownika dostalem 135mm F2.8 pod m42. Tyle ile udalo sie go naprawic to pouzywalem go kilka razy. I stwierdzilem ze fajnie ale za dluga ogniskowa. Kupilem 50mm i przez 95% czasu uzywam wlasnie tego obiektywu jako podstawowy A kit 18-55 przypinam na te 5% czasu, jak potrzebuje szeroko - wtedy uzywam go tylko jako 18-24

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów