CzescZamieszczone przez zbichuu
No pewnie ze warto, ani sie nie zastanawiaj - kupuj sprzet i uzywaj.1. Noszę się z zamiarem zakupu canona 10d. Jestem do niego przekonany, ale strasznie martwię się wydaniem takiej kasy. Do tej pory radziłem sobie ze stresem sam, ale teraz prosze o radę - czy warto ????
Zalezy jakie masz wymagania odnosnie sprzetu - czy musie to byc masochistycznie najdrozszy i najlepszy sprzet na rynku czy tez ma robic dobre fotki... Kazde z tych szkiel ma wady, kazdym mozna focic - poczytaj testy w sieci i opinie na grupach dyskusyjnych. Jak juz poczytasz to kup Canona EF 28-135 IS2. do canona chcę dokupić 550EX i tu wydaje się sprawa oczywista, ale waham się, jaki obiektyw. 17-40L jest troszkę drogi, nie mówiąc o 24-70. Myślałem o jakimś tańszym canonie, poradźcie - jaki dobrze grałby z cyfrowym body ?
a może inne - jest kilka fajnych
może sigma 24-70/2.8 EX ?
może tamron - 28-75/2.8 XR DI ?
może tokina 28-70/2.8 Pro SV, albo 28-80/2.8 Pro
jak one chodzą z 10d; gdzieś wyczytałem że są kłopoty z ostrzeniem, prawda li to czy tylko plotki rozgłaszane przez canon-lobby ?
a jaki wziąć tele lub prawie tele ?
Bierz mikrodysk albo dwa... jest wolniejszy od karty flash, ale w 10D masz bufor na seryjne fotki a w domu czytnik USB 2.0, wieksza predkosc flasha jest mniej wazna od pojemnosci i ceny MD.3. czy jako pamięć wziąć flash czy dysk ? flash niby szybsza ale w przeliczeniu na złotówkowobajty dysk tańszy![]()
Zdecydowanie RAW oraz swiadome robienie zdjec, a nie bezmyslne zapelnianie karty. 1GB w aparacie wystarcza na naprawde dluga sesje zdjeciowa, a jak Ci malo - dokup DataBank.4. bawicie się w obrabianie zdjęc w RAW czy zapisujecie tylko JPEG ? czy nie jest wadą 10d że nie ma formatu tiff ?