nie mierz innych swoja miara ;-) tobie wystarcza 420EX.. a skoro zdichu o niej nie wspomnial to widac mial ku temu powody.. idac ta metoda "polceania" mozna smialo powiedziec ze tobie Vitez, wystarczyla by spokojnie 380'tka.. ;-) i to wcale nie jest zlosliwosc.. 8)A dlaczego oczywista? [ciach] Ja caly czas z powodzeniem uzywam 420EX, super mi wspolpracuje, oswietla i ciagle nie wiem jakie konkretne przewagi, ktore by mi sie przydaly, ma 550EX by ja ewentualnie kupic.
zgadza sie.. Tokiny wypadaja raczej blado.. Sigma troche lepsza, ale jednak to tez nie to. Tamron daje najlepsza jakosc..Z tych trzech to Tamron jest najfajniejszy.
Tak z ciekowosci.. Vitez.. na co ci ta jakosc? No wiem.. do duzych formatow.. ale co dalej?28-135 IS USM , nieco ciemniejszy i gorszy jakosciowo ale za to bardziej unwersalny![]()
Moim zdaniem smialo mozesz wybrac 28-135IS jesli potrzebujesz obiektywu "uniwersalnego".. Spory zakres ogniskowych.. jokosc, wbrew temu co pisze Vitez, nie jest zla (Vitez.. skad wiesz ze jest slaby? uzywales?). Robilem powiekszenia 30x45cm i sa bez zarzutu.. nawet na max otwartej przyslonie.. Moze nie beda mialy tej plastyki obrazu co L'ki.. ale Tamron poza ostroscia niczego wiecej raczej nie oferuje.. (no i 2.8) .. chociaz jego (tamrona) uzywalnosc przy 2.8 nie zawsze musi sie wiazac z super jakoscia
wspomiales o 17-40 - lepszego obiektywu do cyfry nie znajdziesz.. chyba ze szeroki kat jest ci zbedny..
dwia pierwsze tak... 3ci nie - mam tego cala mase w FJ.. strzelalem foty testowe.. mozna sobie darowac..Canon 70-210 , Canon 100-300, Tamron 70-300.
zgoda.. dodaj jeszcze EF80-200/2.8L.. o ile go znajdzieszSigma 70-200 2.8 EX , Canon 70-200 4L, Sigma 50-500 EX
nie rozumiem dlaczego Vitez podales ten lens na rowni z tymi 3 powyzej.. chyba cos ci sie pokielbasilo..Sigma 175-500 APO