witam
jestem tu nowy - tu na forum, bo canona używam od wielu wileu lat (a raczej używałem, bo wyprzedałem cały historyczny już system).
1. Noszę się z zamiarem zakupu canona 10d. Jestem do niego przekonany, ale strasznie martwię się wydaniem takiej kasy. Do tej pory radziłem sobie ze stresem sam, ale teraz prosze o radę - czy warto ????
2. do canona chcę dokupić 550EX i tu wydaje się sprawa oczywista, ale waham się, jaki obiektyw. 17-40L jest troszkę drogi, nie mówiąc o 24-70. Myślałem o jakimś tańszym canonie, poradźcie - jaki dobrze grałby z cyfrowym body ?
a może inne - jest kilka fajnych
może sigma 24-70/2.8 EX ?
może tamron - 28-75/2.8 XR DI ?
może tokina 28-70/2.8 Pro SV, albo 28-80/2.8 Pro
jak one chodzą z 10d; gdzieś wyczytałem że są kłopoty z ostrzeniem, prawda li to czy tylko plotki rozgłaszane przez canon-lobby ?
a jaki wziąć tele lub prawie tele ?
3. czy jako pamięć wziąć flash czy dysk ? flash niby szybsza ale w przeliczeniu na złotówkowobajty dysk tańszy![]()
4. bawicie się w obrabianie zdjęc w RAW czy zapisujecie tylko JPEG ? czy nie jest wadą 10d że nie ma formatu tiff ?
bardzo proszę o rady; sami przez to przeszliście, więc nie skąpcie swoich doświadczeń
ps. zaoferowano mi nowego canona (samo body rzecz jasna) za 6000. Czy to jest dobra cena ? może być lepsza ? jeśli ktos wie, gdzie i u kogo zobowiązan będę !
pzdr