Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: PS Elements, jak nie to co?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Może się mylę (jak tak to niech mnie ktoś poprawi) ale czy nie można by było sobie z tym poradzić w sposób następujący:

1.Stworzyć nową partycję na dysku
    2.Postawić 2 system
    3.Zainstalować w nim PS'a wersję trial
    4.Korzystać póki nie minie okres ważnośći
    5.Zrobić format partycji
    6.Powtórzyć Kroki od 1 do 5

Upierdliwe ale jeżeli naprawdę uważasz że PS będzie niezastąpiony to i to zniesiesz
    Tak, to będzie działało, ale jest to, o ile się nie mylę, wbrew licencji. Co znaczy, że robiąc w ten sposób nie różnimy się od tych, co używają pirata, a jedyna różnica polega na tym, że być może trochę trudniej udowodnić nam winę. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Moim zdaniem to jest tak.
    Nie ulega wątpliwości, że Photoshop to rozwiązanie najlepsze pod kilkoma względami. Po pierwsze samych możliwości oprogramowania, po drugie, ze względu na dostępne materiały szkoleniowe, tutoriale itp. To jest po prostu przyjęty standard. Jeżeli rezygnuje się ze standardu, trzeba od razu pogodzić się z pewnymi konsekwencjami. Trudniej będzie znaleźć materiały i tutoriale, część opcji będzie niedostępna, ale da się.

Kiedy to powyżej zostało powiedziane, to trzeba zapytać czego tak naprawdę potrzebujesz.
    Czy potrzebujesz obróbki w 16 bitach? Co jest twoim głównym celem, wydruki w drukarni? Odbitki? Fotki na stronę www i do domowego albumu?

Moim zdaniem tandem dający największe możliwości poza PS, to jakiś program do obróbki RAW (niech będzie nawet DPP, ale może być inny, płatny) i GIMP. Pod warunkiem, że rezygnujemy z 16 bitów a naszym głównym celem jest oglądanie fotek na monitorze, wrzucanie na WWW i jeszcze może odbitki.

Oczywiście, workflow będzie znacznie gorszy niż w Lightroom i PS, oczywiście, trzeba będzie na warstwach robić to co czasem w Lightroomie czy ACR 5.5 można zrobić maskowaniem, oczywiście trudniej wyszukać materiały edukacyjne, ale się da. Naprawdę się da. Ale trzeba buć świadomym, że w PS głównie płaci się za standard i workflow, więc trzeba podjąć decyzję, czy płacę i mam rozwiązanie wygodne, czy nie płacę, ale nie narzekam, że wszystko jest inaczej i interface do bani. Albo rybki albo akwarium.

Ja osobiście nie mam przekonania do rozwiązań pośrednich pomiędzy darmowymi (DPP + GIMP) a tymi z najwyższej półki (Photoshop), być może można pracować wygodniej niż GIMPem jakimś innym płatnym, ale nie tak drogim programem jak Ps. Ja pracuję albo w PS albo w GIMP i nie bardzo uznaje rozwiązania pośrednie. Ale może ktoś ma inne zdanie na ten temat.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A dlaczego nie zainstalujesz sobie triala ? Przez 30 dni możesz powalczyć z PSE (z pełnym PS też zresztą) i zobaczyć czy Ci podchodzi czy nie...
    Dobre pytanie, tylko skad wziasc ten czas. Liczylem na analityczne opinie kolegow z forum.
    Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Może się mylę (jak tak to niech mnie ktoś poprawi) ale czy nie można by było sobie z tym poradzić w sposób następujący:

1.Stworzyć nową partycję na dysku
    2.Postawić 2 system
    3.Zainstalować w nim PS'a wersję trial
    4.Korzystać póki nie minie okres ważnośći
    5.Zrobić format partycji
    6.Powtórzyć Kroki od 1 do 5

Upierdliwe ale jeżeli naprawdę uważasz że PS będzie niezastąpiony to i to zniesiesz
    Nie mylisz sie, to jest jak najbardziej do zrobienia, tylko wtedy jak tez odpowiedzial ci sid w rezultacie to czyste piractwo. To takie oklamywanie samego siebie, ze jestesmy wobec siebie ok. Mysle, ze biorac pod uwage obecne techniki sledcze nie sadze,zeby to wyszlo na jaw i to w zasadzie jedyny plus tego rozwiazania, bo po za nim to pirat bylby lepszy,a w rownej mierze lamal by prawo.
    Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    [...]
    Kiedy to powyżej zostało powiedziane, to trzeba zapytać czego tak naprawdę potrzebujesz.
    Czy potrzebujesz obróbki w 16 bitach? Co jest twoim głównym celem, wydruki w drukarni? Odbitki? Fotki na stronę www i do domowego albumu?
    Co ja potrzebuje, obrobka w 16 bitach, bardzo nie koniecznie tzn. nie wymagam tego. Cel to galerie internetowe, monitor, odbitki, ale tutaj uwaga, czasem o wiekszych rozmiarach niz pocztowka tj. najczesciej 20x30.

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Ja osobiście nie mam przekonania do rozwiązań pośrednich pomiędzy darmowymi (DPP + GIMP) a tymi z najwyższej półki (Photoshop), być może można pracować wygodniej niż GIMPem jakimś innym płatnym, ale nie tak drogim programem jak Ps. Ja pracuję albo w PS albo w GIMP i nie bardzo uznaje rozwiązania pośrednie. Ale może ktoś ma inne zdanie na ten temat.
    No obecnie dzialam w tandemie DPP+GIMP, choc na chwile obecna raczej 90% to DPP. W GIMPie robie tylk ocos z koniecznosci.

Pomyslalem o Elementsie, bowiem jest on w moim zasiegu cenowym, a jak mowilem tu i owdzie czyta sie o nie wielkich roznicach w stosunku do pelnego CSa. Ceny pelnych CSow sa moim zdaniem nie porozumieniem przynajmniej dla uzytkownikow niekomercjonalnych.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 24-11-2009 o 14:43
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No więc Elements to jest dobry pomysł pod warunkiem, że zdajesz sobie sprawę, że nie kupujesz większych możliwości, nowych funkcji, lepszej jakości, a jedynie wygodniejszy worklfow. Jeżeli ta wygoda jest warta tej ceny w Twoim odczuciu, to już dalej sam możesz podjąć decyzję. Nikt oprócz Ciebie tej decyzji nie podejmie, ponieważ nawet ty sam nie jesteś w stanie tej wygody ocenić dopóki nie spróbujesz np. wersji demo.

Nie jestem specjalistą od Elements, bo sam nigdy nie używałem, więc mogę się mylic, ale Elements nie zawiera niczego, czego nie miał by GIMP. Tylko wszystko jest podane w bardziej przyjazny dla użytkownika sposób. Dla niektórych ta przyjazność jest najważniejsza i to za nią właśnie płacą.

Mam jednak wrażenie, że Ty poszukujesz nowych funkcji.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla świadomości: PSE funkcjonuje z głębią 16 bitową...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Współpracuje, ale dla znakomitej większości przekształceń obrazu trzeba te 16 bitów sprowadzić do 8
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    Współpracuje, ale dla znakomitej większości przekształceń obrazu trzeba te 16 bitów sprowadzić do 8
    Gdyby tak było to sens obróbki w 16bitach (niezależnie czy w PS Elements, czy w PS CS4 itp) byłby nikły.
    Stwierdzenie "dla znakomitej większości" to demagogia jak dla mnie, gdy cały swój workflow i 95% albo i 99% obrabianych zdjęć od początku do prawie samego końca obrabiam w 16bitach .
    Możesz naprędce przygotować jakąś solidnej zawartości listę przekształcen obrazu, czy to ogólnie używanych, czy to przez Ciebie używanych, choć trochę dowodzącą słuszności Twojej tezy?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Gdyby tak było to sens obróbki w 16bitach (niezależnie czy w PS Elements, czy w PS CS4 itp) byłby nikły.
    Stwierdzenie "dla znakomitej większości" to demagogia jak dla mnie, gdy cały swój workflow i 95% albo i 99% obrabianych zdjęć od początku do prawie samego końca obrabiam w 16bitach .
    Możesz naprędce przygotować jakąś solidnej zawartości listę przekształcen obrazu, czy to ogólnie używanych, czy to przez Ciebie używanych, choć trochę dowodzącą słuszności Twojej tezy?
    Wydaje mi się że to co kaspeed miał na myśli to to że większość narzędzi w PSE nie działa w 16 bitach więc musisz zdjęcie sprowadzić do 8-miu żeby ich użyć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Wydaje mi się że to co kaspeed miał na myśli to to że większość narzędzi w PSE nie działa w 16 bitach więc musisz zdjęcie sprowadzić do 8-miu żeby ich użyć...
    No to dlatego prosiłbym o przykłady tych narzędzi...

Domyślnie

Jeśli nie zarabiasz na zdjęciach lub tylko dorabiasz (np. na mikrostockach) to Elements jest stworzony dla Ciebie. Sam kilka lat używałem Elementsa we wczesnej wersji i znam jego ograniczenia doskonale. Wszystkie (istotne z punktu widzenia amatora) są do obejścia poprzez pluginy lub mniej wygodną drogę która na końcu prowadzi do celu. CS4 warto kupić wtedy gdy Elements Cię naprawdę ogranicza. Ja przestałem dorabiać, zacząłem z fotografii żyć. Okazało się że liczy się czas, liczy się zarządzanie barwą, liczy się czas, liczy się czas, i jeszcze czas... To ten czas jest przewagą CS4 nad Elementsem.
    Odpowiedz sobie na trzy pytania:
    1. czy liczy się czas ?
    2. czy korzystanie z programu dla amatorów gryzie Twoje ego ?
    3. czy masz kilka tysięcy PLN-ów luzem na koncie ?
    Jeśli odpowiedź na jedno z pytan jest twierdząca kupuj CS4 w innym przypadku elements jest stworzony właśnie dla Ciebie.
    W mojej starej wersji Eementsa brakowało krzywych, są odpowiednie pluginy, ale okazuje się, że można żyć bez krzywych (z przyzwyczajenia w CS4 nie używam).
    Ograniczone było maskowanie warstw, ale i to można obejść. Inne jest menu więc korzystanie z tutoriali jest nieco utrudnione. Ograniczona jest automatyzacja procesów i zarządzanie barwą. Te dwie ostatnie funkcje skłoniły mnie w końcu do przejścia na CS, ale dopiero jak zdecydowanie ewoluowały moje potrzeby. ACRa nie lubię więc nie korzystałem ani w elementsie ani nie korzystam w CS4. Teraz używam Lightrooma wcześniej DPP lub CaptureOne LE. Podsumowując: z Elementsa wychodzą równie fajne zdjęcia jak z CS4 tylko z CS4 wychodzą szybciej.
    Zainstalowanie triala to chyba najlepszy sposób na przetestowanie oprogramowania przed zakupem.
    Smiena 8M

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No to dlatego prosiłbym o przykłady tych narzędzi...
    Nie pamiętam w tej chwili mówiąc szczerze a nie chce mi się zaśmiecać kompa trialem ale na bank jedno z podstawowych narzędzi które używam było w 16 bitach niedostępne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów