Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jak Gazeta Wyborcza podp.... zdjęcie

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Jak Gazeta Wyborcza podp.... zdjęcie

11 listopada w portalu www.wroclawianie.info ukazała się fotografia z koncertu kapeli Irydion.
    http://www.wroclawianie.info/galeria...lbum=45&pos=30

19 listopada portal Gazeta.pl w godzinach wieczornych opublikował tekst, w którym znalazło się zdjęcie pobrane bez zgody autora.
    http://i49.tinypic.com/2ajyjpe.jpg
    Jak łatwo zobaczyć nagle zdjęcie "zgubiło" ramkę i logo portalu www.wroclawianie.info a zyskało w tajemniczy sposób logo Agencja Gazeta.

20 listopada w papierowym wydaniu Gazety Wyborczej również ukazuje się zdjęcie - również bez zgody i wiedzy autora.
    http://i48.tinypic.com/rjjg53.jpg

21 do właściciela Gazeta.pl i GW idą faxy i listy polecone z "wezwaniem do zapłaty"

23 listopada jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znika z portalu Gazeta.pl zdjęcie z koncerty

Wydawało mi się, że granice bezczelności jednak istnieją. A tu klops. Wyborcza na żywca ściąga ze strony zdjęcie, nie kontaktuje się, nie pyta o zgodę. Jakby tego było mało dodaje swoje logo na moje zdjęcie.

Radzę poprzeglądać portale, bo może się okazać, że i z Waszych zdjęć ktoś zrobił sobie pożytek.

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

sprawa do sądu

Domyślnie

spoko, kase pewnie dostaniesz, ale nie zdziw sie jaką i napisz lepiej od razu do odziału.

Zablokowany
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

kinimodgdynia : a kto powiedział, że ja mam się skusić na to co mi z łaską zapłaci Wyborcza ? Jeszcze jest prokuratura i sądy w tym kraju...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wroclawianie_info Zobacz posta
    kinimodgdynia : a kto powiedział, że ja mam się skusić na to co mi z łaską zapłaci Wyborcza ? Jeszcze jest prokuratura i sądy w tym kraju...
    obawiam się, że częściowo nie masz racji. ustawa mówi:

"Art. 25.
    1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
    1) już rozpowszechnione: (...) c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
    (...)
    2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia."

czyli nie muszą pytać nikogo o zgodę, powinni jedynie zapłacić tak więc prokuraturę i sądy zostaw w spokoju tylko napisz do redakcji

Domyślnie

Wszystko ok, tyle, że jeśli AG podpisała zdjęcie jako swoje, bez podpisu autora to stawka za takie zdjęcie jest inna Warto mieć to papierowe wydanie przy rozmowie z AG, są duzi, ale można z nimi wywalczyć.

Pozdrawiam Dzej

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Wszystko ok, tyle, że jeśli AG podpisała zdjęcie jako swoje, bez podpisu autora to stawka za takie zdjęcie jest inna Warto mieć to papierowe wydanie przy rozmowie z AG, są duzi, ale można z nimi wywalczyć.

Pozdrawiam Dzej
    najpierw dokładnie obejrzyj co napisała: jest podane źródło www tej fotki, a ponieważ zdjęcie nie było podpisane przez autora należy uznać, że prawa do niego ma wydawca portalu wroclawianie.info.

a ja zamiast kasy postawiłbym warunek:
    ogłoszenie na pierwszej stronie wielkości takiej samej jak zdjęcie w stylu:
    "Informujemy czytelników że gazeta ukradła zdjęcie pana ....... i opublikowała je jako własne"
    warunek czego? :-P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzybek_75 Zobacz posta
    obawiam się, że częściowo nie masz racji. ustawa mówi:

"Art. 25.
    1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
    1) już rozpowszechnione: (...) c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
    (...)
    2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia."

czyli nie muszą pytać nikogo o zgodę, powinni jedynie zapłacić tak więc prokuraturę i sądy zostaw w spokoju tylko napisz do redakcji

bla bla bla, prawa autorskie są od dawna strasznie przestarzałe, praktycznie w ogole nie uzwględniają internetu

Wiadomo, że Wyborcza płaci za fotki grosze, 15-30 zł, zależnie od imprezy i samego zdjęcia. Jednak w przypadku najpierw wydrukowania zdjęcia bez zgody autora obowiazuja nieoficjalnie ceny ZPAF-u: http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/1.php

i tyle mozna żądać za zdjęcie ale w przypadku kiedy podane jest źródlo zdjęcia i prawdziwy autor.

Tu mamy przykład ewidentnej kradzieży. Nie ma podanego źródła ani autora zdjęcia. A w dodatku Wyborcza podpisała zdjęcie "Agencja Gazeta" co jest przywłaszczeniem. Autor może w tym wypadku domagać się odszkodowania. W USA to pewne były by tysiące dolarów. W Polsce pewnie zdecydowanie mniej, tu przyda się konsulatacja z doswiadczonym prawnikiem. Każdy dobry adokat zgodzi sie pewnie podjac tej sprawy za % od odszkodowania, bo sprawa na 100% wygrana.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jest taka stronka, gdzie można poszukać naszych zdjęć. Można popróbować
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Może portal www.wrocławianie.info ma jakąś umowę z Gazetą lub inną agencją, która ma umowę z Gazetą? Jeśli nie to na początek starałbym się sprawę nagłośnić w jakimś konkurencyjnym tabloidzie ale ważąc słowa.
    Pozdrawiam!
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów