Na szczęści mieszkam w bloku na rogu Żytniej i Okopowej, do Canona mam 400m, z fatkurką będzie netto c. 60zł, problemu nie widzęZamieszczone przez Ramirez
![]()
Na szczęści mieszkam w bloku na rogu Żytniej i Okopowej, do Canona mam 400m, z fatkurką będzie netto c. 60zł, problemu nie widzęZamieszczone przez Ramirez
![]()
Eos 33, M42: 58, 135, 200
Ja mam 33 ale nie sprzedam ..... - zakładam 3 - 4 razy w roku diapozytyw i piekne wieczory jesienne są przy oglądaniu tego co na niej wystrzelę. Co do M42 to prawda - celowo kiedyś Canon to zepsuł ale można na stałe wyliczyć jaki to błąd pomiaru i korygować (każdy model ma inny ten błądu mnie np. jak wsadzałem ISO100 musiałem ręcznie nastawić ISO10 i było super). Gorąco polecam !!!!!!!!!!!!
Analog i cyfra
Rzeczywiście - u mnie wszystkie zdjęcie wyszły baaardzo niedoświetlone.Zamieszczone przez DarekSzu
Ale ja tam zaniosę aparat i niech zmienią tego softa. I tak wydałbym niewiele mniej na kliszę na eksperymenty, nie licząc czasu na różne przeliczania.![]()
Już miałem zakładać nowy wątek ale wyszukiwarką Jaca udało mi się dokopać do tego, wielkie dzięki kolego
Ale do rzeczy, wczoraj wykryłem w moim 33 rzeczony problem pomiaru światła ze szkłami M42. Moje pytanie brzmi: czy soft można podmienić w innym miejscu (lub w inny sposób) niż tylko wysyłając aparat na Żytnią? Przy obecnej wartości puszki nie uśmiecha mi się ładowanie w nią około półtorej stówki (tyle to wyjdzie, z przesyłką w dwie strony).
I drugie pytanie, czy błąd pomiaru da się "ubrać" w jakieś w miarę dokładne zależności, wyznaczając konkretne korekty czułości (typu ISO400 - ustawić na ISO50, itd) czy też wartości wskazywane przez aparat są kompletnie przypadkowe?
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Gdzieś wyczytałem że trzeba ustawić ręcznie czułość czułość na -3,5EV niż jest normalnie, ale jeśli w każdej puszce jest inaczej to nie wiem. W mojej np. ten błąd wynosi 0EV - mierzy światło poprawnieWeź najlepiej podepnij kompatybilny obiektyw EF, zmierz jakiś jednolicie oświetlony obiekt a później podepnij coś na m42 i na tych samych parametrach zmierz światło. Wyjdzie Ci jaka różnica pomiarów jest, albo też że wszystko jest ok.
Ok niestety nie jest, próbowałem już i pokazuje kompletne głupoty (czas naświetlania 8 - 10 razy za krótki) Chciałem zrobić sobie tabelkę korekt, używając obiektywu M42 i jakiegoś EF-a, ustawionego na te samą ogniskową, mierząc powiedzmy na f4 i potem kontrolnie na f8 ale chciałbym się upewnić, czy ta zabawa w ogóle ma sens. Jeśli dla danej czułości filmu trzeba będzie w inny sposób korygować ISO dla różnych wartości przysłony to moim zdaniem szkoda czasu.
W takim razie najlepszym rozwiązaniem byłoby wgranie nowego softu, ale czy robią to poza Żytnią to nie wiem :-|
No ba, wiadomo, ale już napisałem co mnie przed tym wstrzymuje![]()
Witam,
jeśli się zdecydujesz na 650 to daj znać - kupię z miłą chęcią oferowanegp przez kolegę EOS-a 33 :smile:
Amatorsko: cyfrowo i analogowo
wszyscy tutaj pleple ze taka super cena na 33, a 50e w dobrej cenie to juz gardza :P
Martin Gorczakowski