Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Eos 33 vs. Eos 650

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Ja bym brał 33. Nowszy sprzęt, mniej zjechany. Co do problemów z pomiarem światła na podpiętych obiektywach przez przejściówkę, to rzeczywiście jest problem. U mnie aparat (EOS 30) niedoświetla zdjęć. Dzwoniłem na Żytnią i potwierdzili, że to problem starszego softu. Wgranie nowego softu za 80 zł brutto.
    Na szczęści mieszkam w bloku na rogu Żytniej i Okopowej, do Canona mam 400m, z fatkurką będzie netto c. 60zł, problemu nie widzę
    Eos 33, M42: 58, 135, 200

Domyślnie

Ja mam 33 ale nie sprzedam ..... - zakładam 3 - 4 razy w roku diapozytyw i piekne wieczory jesienne są przy oglądaniu tego co na niej wystrzelę. Co do M42 to prawda - celowo kiedyś Canon to zepsuł ale można na stałe wyliczyć jaki to błąd pomiaru i korygować (każdy model ma inny ten błąd u mnie np. jak wsadzałem ISO100 musiałem ręcznie nastawić ISO10 i było super). Gorąco polecam !!!!!!!!!!!!
    Analog i cyfra

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    Co do M42 to prawda - celowo kiedyś Canon to zepsuł ale można na stałe wyliczyć jaki to błąd pomiaru i korygować (każdy model ma inny ten błąd u mnie np. jak wsadzałem ISO100 musiałem ręcznie nastawić ISO10 i było super). Gorąco polecam !!!!!!!!!!!!
    Rzeczywiście - u mnie wszystkie zdjęcie wyszły baaardzo niedoświetlone.
    Ale ja tam zaniosę aparat i niech zmienią tego softa. I tak wydałbym niewiele mniej na kliszę na eksperymenty, nie licząc czasu na różne przeliczania.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Już miałem zakładać nowy wątek ale wyszukiwarką Jaca udało mi się dokopać do tego, wielkie dzięki kolego

Ale do rzeczy, wczoraj wykryłem w moim 33 rzeczony problem pomiaru światła ze szkłami M42. Moje pytanie brzmi: czy soft można podmienić w innym miejscu (lub w inny sposób) niż tylko wysyłając aparat na Żytnią? Przy obecnej wartości puszki nie uśmiecha mi się ładowanie w nią około półtorej stówki (tyle to wyjdzie, z przesyłką w dwie strony).
    I drugie pytanie, czy błąd pomiaru da się "ubrać" w jakieś w miarę dokładne zależności, wyznaczając konkretne korekty czułości (typu ISO400 - ustawić na ISO50, itd) czy też wartości wskazywane przez aparat są kompletnie przypadkowe?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    I drugie pytanie, czy błąd pomiaru da się "ubrać" w jakieś w miarę dokładne zależności, wyznaczając konkretne korekty czułości (typu ISO400 - ustawić na ISO50, itd) czy też wartości wskazywane przez aparat są kompletnie przypadkowe?
    Gdzieś wyczytałem że trzeba ustawić ręcznie czułość czułość na -3,5EV niż jest normalnie, ale jeśli w każdej puszce jest inaczej to nie wiem. W mojej np. ten błąd wynosi 0EV - mierzy światło poprawnie Weź najlepiej podepnij kompatybilny obiektyw EF, zmierz jakiś jednolicie oświetlony obiekt a później podepnij coś na m42 i na tych samych parametrach zmierz światło. Wyjdzie Ci jaka różnica pomiarów jest, albo też że wszystko jest ok.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ok niestety nie jest, próbowałem już i pokazuje kompletne głupoty (czas naświetlania 8 - 10 razy za krótki) Chciałem zrobić sobie tabelkę korekt, używając obiektywu M42 i jakiegoś EF-a, ustawionego na te samą ogniskową, mierząc powiedzmy na f4 i potem kontrolnie na f8 ale chciałbym się upewnić, czy ta zabawa w ogóle ma sens. Jeśli dla danej czułości filmu trzeba będzie w inny sposób korygować ISO dla różnych wartości przysłony to moim zdaniem szkoda czasu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W takim razie najlepszym rozwiązaniem byłoby wgranie nowego softu, ale czy robią to poza Żytnią to nie wiem :-|

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No ba, wiadomo, ale już napisałem co mnie przed tym wstrzymuje

Domyślnie

Witam,
    jeśli się zdecydujesz na 650 to daj znać - kupię z miłą chęcią oferowanegp przez kolegę EOS-a 33 :smile:
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

wszyscy tutaj pleple ze taka super cena na 33, a 50e w dobrej cenie to juz gardza :P
    Martin Gorczakowski

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów