Pokaż wyniki od 1 do 10 z 176

Wątek: #68 - Wołanie RAWów - podstawy czyli szkółka

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tylko dodam, że RAW powinien być nieruszany. Nie powinno się nawet ustawiac WB w ACR. Moze być zrobiony np. na stałym WB z aparatu (np. na K) ale nie powinno sią niczego dotykać w ACR - tylko wywołać do DNG
    No właśnie. Mi RAW-y otwierają się w ACR ze wszystkimi suwakami na zero oprócz jasności i kontrastu. te suwaki sa ustawione odpowiednio na +50 i +25. Do profilowania powinienem je przesunąć na zero czy nie?

Czy jest poprawnie jeśli na aparacie mam ustawiony WB na auto, czy lepiej będzie gdy ustawię na stałą wartość? Ale jak wtedy zrobić zdjęcia do profilu dual illuminat. Na tym samym ustawieniu WB, wtedy jedno ze zdjęć będzie z totalnie skopanym WB. Chyba że to nie ma znaczenia?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    No właśnie. Mi RAW-y otwierają się w ACR ze wszystkimi suwakami na zero oprócz jasności i kontrastu. te suwaki sa ustawione odpowiednio na +50 i +25. Do profilowania powinienem je przesunąć na zero czy nie?
    Nic nie dotykaj. Zostaw tak jak jest. To jest w manualu :-)

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    ...
    Czy jest poprawnie jeśli na aparacie mam ustawiony WB na auto, czy lepiej będzie gdy ustawię na stałą wartość? Ale jak wtedy zrobić zdjęcia do profilu dual illuminat. Na tym samym ustawieniu WB, wtedy jedno ze zdjęć będzie z totalnie skopanym WB. Chyba że to nie ma znaczenia?
    Bez znaczenia. Ja mam na stałe ustawione w aparacie kelviny na 5500.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów