Pokaż wyniki od 1 do 10 z 176

Wątek: #68 - Wołanie RAWów - podstawy czyli szkółka

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z leafletu czyli po polsku ulotki dołączonej do tablicy Gretaga.
    No widzisz. Ja czegoś takiego nie miałem. Generalnie karta z kolorowymi kwadracikami leżała gdzieś u mnie, nawet nie wiem skąd ją mam i od kogo, i do niczego mi się nie przydawała. Nie wiedziałem po co to i do czego dopóki nie posłuchałem lekcji o profilowaniu. Wtedy zaświtało mi, że przecież taką tablicę mam (dopiero teraz dowiedziałem się że ma ona swoją nazwę. No i zaczęło się. :grin:
    Do tej pory te kolorowe kwadraciki kojażyłem jedynie z testami aparatów w czasopismach.
    Nawet nie wiem czy to co mam jest oryginalne czy tylko jakiś przedruk udający tablicę Gretaga. Stąd te wszystkie moje pytania i próby sprawdzenia, czy profil zbudowany na podstawie mijej tablicy jest prawidłowy.
    Ostatnio edytowane przez Tomsarz ; 16-12-2009 o 10:33

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pamiętaj tylko, że pełnej zgodności raczej nigdy nie będzie. Większość algorytmów optymalizuje profil - zwykle metodą najmniejszych kwadratów (suma kwadratów odchyleń w poszczególnych punktach ma być minimalna).

Ogólnie odchylenia do 7 punktów na skali 0-255 są dopuszczalne - tj do ok. 3%

Przy ocenie na oko i porównywaniu kolorów tablicy z tym co na ekranie/odbitce:

1. #6 i #11 - jeśli jest jakiś problem w błękitach lub w żółciach te dwa kwadraty będą "odwrócone" (barwy "zamienią się miejscami")

2. #13 będzie wpadał w purpurę (szybko i łatwo) jeśli jest za dużo czerwieni (ocieplenia) w oświetleniu

3. Jeśli szare kwadraty u dołu są neutralne ale powyższe (1 & 2) problemy występują to jest to niebieska, żółta lub czerwona dominanta w oświetleniu.

Proszę zwrócić uwagę, że ustawienie White Balance może być poprawne (szare kwadraty są szare) a problemy z kolorami mogą pozostać. :-) To ważne. Prawidłowy WB NIE ZAPEWNIA pełnej zgodności barwnej.

Numeracja kwadratów:
    1, 2, 3, 4, 5, 6,
    7, 8, 9, 10, 11, 12,
    13, 14.... itd
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-12-2009 o 09:55

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów