Dzięki za wyjaśnienia. Fajnie Janusz, że jesteś na forum i że chce ci się wyjaśniać rzeczy które dla ciebie pewnie są oczywiste.
Jeszcze taka myśl przyszła mi do głowy. Pewnie wielu was się zdziwi, inni roześmieją się i popukają się po głowie ale mimo wszystko zadam to pytanie.

Program Colorchecker tworzy profil, my go potem stosujemy w ACR i uważamy, że kolory zdjęć dla których był zrobiony ten profil są wiernie odtworzone (na tym polega cala ideologia profilowania). Ale czy na pewno? Skąd wiadomo, że profil został stworzony dokładnie? Może jakiś inny program do tworzenia profili potrafi zrobić to lepiej?

Mając zrobione zdjęcie w RAW tablicy Gretaga tworzymy na jego podstawie profil, a następnie możemy zastosować go do tego własnie zdjęcia. Zakładając, ze WB jest ustawiony prawidłowo jak również mamy prawidłowo skalibrowany monitor, to powinniśmy uzyskać obraz identyczny z samą tablicą, którą trzymamy w rękach. Kolory powinny być takie same.
Tak na oko to są, ale jakie jest ludzkie oko to każdy wie i każdy z nas ma to oko trochę inne. Dla jednego kolory są takie same dla drugiego już nie.
Dlatego tak sobie pomyślałem, że pipeta w PS jest nieomylna. Pokaże składowe koloru zawsze tak samo, bez względu na to jakie mamy oczy i czy mamy dobry monitor czy nie.
Przy pomocy takiej pipety można byłoby dokładnie określić czy profil jest dobry i jakie jest odchylenie kolorów od oryginału. Tylko do tego potrzeba znać opis w RGB każdego z kolorów wchodzących w skład np. w Passport checkcolor. Wiedząc że na tablicy Gretaga kwadrat w 1 kolumnie 3 wierszu ma R=1 G=1 B=240, można byłoby sprawdzić pipetą jakie składowe są na naszym zdjęciu i w sposób precyzyjny i jednoznaczny określić czy kolor został oddany prawidłowo czy nie. I tu moje pytanie.
Czy jest gdzieś, a jeśli tak to gdzie, dostępny opis w RGB poszczególnych kolorów w małej lub dużej tablicy Gretaga?
Dziękuję za cierpliwość i poświęcony czas na przeczytanie tego postu i jeszcze większe podziękowania za pomoc.