#68 - Wołanie RAWów - podstawy czyli szkółka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez enkoder Zobacz wpis
    Nawiązując do czwartej lekcji doszedłem do jednej bardzo ciekawej rzeczy, o której Pan nie wspomniał (a może wszyscy to wiedzą, ja nie wiedziałem ), mianowicie klawisz ALT działa tylko wtedy, jeśli zdjęcie powiększone jest do 100%.
    A tak w ogóle to świetna robota, nagrać na płytę i na półeczkę, dla dzieci w przyszłości

Tak jest tylko w przypadku ostrzenia/odszumiana co jest dość oczywiste - wymusza oglądanie zdjęcia w 100% :-) Ale faktycznie powinienem o tym powiedzieć :-)

EDIT: Z głośnością to... u mnie jest OK na zewnętrznych głośnikach. Sa ustawione tak na 50%.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• traphezz
      Bywalec
      • 2008
      • 126

u mnie glosniki maja skale od 0-50 zazwyczaj jak glosno slucham muzyki to daje na 20 a tu na lekcjach musze miec conajmniej 25 zeby slyszec wiec chyba nagrania sa troche ciche

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Rzeczywiście głos w plikach wmv jest znacznie ciższy i muszę podgłaszać sygnał. Natomiast jakość obrazu jest super, pierwsze lekcje są przeskalowane i napisy w PSie są nieczytelne i pixelizują. Może Mellan mógłby pierwsze lekcje przekonwertować do wmv jeżeli w tym twki problem?

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Dobra panie Janusz Body ;-) To skoro już jesteśmy po całym kursie to ja napiszę co myślę.

A myślę, że zrobiło mi się jakoś źle. Niby święty mikołaj dzisiaj i dostaliśmy, aż 3 lekcje. Niby już wszystko, ale jakaś pustka tutaj będzie! Od pierwszej lekcji codziennie najciekawszą rzeczą na tym forum było sprawdzanie czy już jest nowa lekcja. Oglądanie 10 minutówki było świetne, i tak fascynujące że nie mogłem nigdy połowy popcornu zjeść, a coli dopić.

I co teraz? Mamy wrócić do naszego szarego życia?
          Fajnieby było nie...

Masz ogromną wiedze merytoryczną, masz świetną barwe głosu, a lekcje prowadzone są z taką lekkością, że zastanawiam się czy nie byłeś/jesteś prezenterem telewizyjnym. Szkoda wstrzymywać ten potencjał. Takie moje zdanie. Jeżeli masz 20 minut co pare dni, które chciałbyś oddać nam, to ja jestem za tym aby następny T&T #69 był zatytuowany "Wołanie RAWów - liceum czyli niedługo matura". Nie daj się prosić. Nie wypada

Jeszcze raz dzięki za świetny materiał!

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Bardzo dobrze zrobiony tutorial. Świetna robota Janusz. Dzięki.

Komentarz

• rediconn
              Coś już napisał
              • 2008
              • 56

Jeśli chodzi o głos (rzeczywiście troszkę za cicho zmontowany) to polecam odtwarzać pliki WMV w programie VLC media player http://www.videolan.org/vlc/, oprócz korekty głośności do 200% (prawy dolny róg) jest także przedwzmacniacz: narzędzia -> korekty i filtry, zakładka Korektor graficzny.
              Finally I've found that I belong here

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez rediconn Zobacz wpis
                ... troszkę za cicho zmontowany....
                Odkąd lecą pliki wmv (czyli od lekcji 3 part 2) nic nie jest montowane - tak żywcem i bez stopów nagrane stąd wpadki z remontem u sąsiada, ze szczekającym w tle psem, z przestojami na zastanowienie itp... No ale to czysta amatorszczyzna :-)

Janusz,

Komentarz

• Maroos
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 101

No nie, jak na mój gust to się chyba czepiacie 8)
                  Nie dość, że gratis i na temat, to jeszcze głośność dźwięku nie pasuje- a kartę lub wzmacniacz na max to nie idzie?
                  wstyd - zamiast pieski z radochy robić to szanowne państwo (specjalnie z małej litery) marudzi.
                  http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• rediconn
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 56

Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz wpis
                    Odkąd lecą pliki wmv (czyli od lekcji 3 part 2) nic nie jest montowane - tak żywcem i bez stopów nagrane stąd wpadki z remontem u sąsiada, ze szczekającym w tle psem, z przestojami na zastanowienie itp... No ale to czysta amatorszczyzna :-)
                    Sorki, pisząc zmontowany miałem na myśli niewykorzystanie możliwości podgłośnienia podczas przeróbki na mniejsze - takie coś da się pewnie podstroić podczas obróbki (jeśli są jeszcze przerabiane, te pierwsze były). Nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby się czepiać, uważam, że wszystko co Pan robi to - bez wazeliny - pełen profesjonalizm, odczuwalny także podczas czytania innych Pana tutoriali/tipsów. Super robota i oby tak dalej :-)
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Już doczytałem na 1 stronie że od lekcji 4 WMV-ki nie są obrabiane Także pozostaje mi tylko ponownie polecić VLC Media Player, zero dodatkowych kodeków i baaaardzo duże możliwości. Pozdrówki
                    Ostatnio edytowany przez rediconn; 19477. Powód: Automerged Doublepost
                    Finally I've found that I belong here

Komentarz

• yanovitz
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 99

Fonia jest cicho, fakt... ale szczerze mówiąc wystarczą słuchawki i jest super. nie ma sensu się na fonii skupiać, najważniejsza treść, której notabene tylko pogratulować!! Takich właśnie wykładów było mi trzeba: po ludzku, łopatologicznie i dostępnie. Czekam na więcej i mam nadzieję że będzie więcej wykładów z szeroko pojętej obróbki. Dobra robota!

Dobra przysłodziłem - jeszcze raz dzięki wielkie dla kolegów mislidara za hosting i mellana za przygotowanie plików.

Pozdrawiam
                      Fotki na CB

Komentarz

• 2marekm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

Z pewnością wszyscy to wiedzą...JPGi też można otwierać w ACR i obrabiać zgodnie ze wspaniałymi lekcjami Janusza.

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

Zamieszczone przez yanovitz Zobacz wpis
                          ...mellana za przygotowanie plików...
                          Jak już Janusz pisał, począwszy od 4 lekcji pliki są bez obróbki (upraszcza to proces) i jeśli dziękować, to już tylko autorowi
                          Moja skromna osoba jest tu również tylko słuchaczem ( w wolnej chwili).
                          C-F-K - forever

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Dołożyłem suplement o wołaniu extremalnym czyli jak wołać zamiast pseudo HDRów.

Janusz,

Komentarz

• agema
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 56

Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz wpis
                              Dołożyłem suplement o wołaniu extremalnym czyli jak wołać zamiast pseudo HDRów.
                              Panie Januszu ..
                              Naprawdę wspaniała robota!
                              Mam jednak wątpliwość, czy to co pan napisał o - głębi bitowej- tzn. że obróbka w 16-bitach jest lepsza ?
                              W przypadku grafiki( gradienty) tak, ja natomiast mimo usilnych starań , nie widzę różnicy pomiędzy zdjęciami obrabianymi na 8 czy16 bit.
                              Ani na monitorze, ani na wydrukach.

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez agema Zobacz wpis
                                ...
                                Mam jednak wątpliwość, czy to co pan napisał o - głębi bitowej- tzn. że obróbka w 16-bitach jest lepsza ?
                                W przypadku grafiki( gradienty) tak, ja natomiast mimo usilnych starań , nie widzę różnicy pomiędzy zdjęciami obrabianymi na 8 czy16 bit.
                                Ani na monitorze, ani na wydrukach.
                                http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19818 i właściwie nic więcej...

To, że nie widzisz różnicy to:

1. Nie oznacza, że jej nie ma,
                                2. Może oznaczać, że zmiany były niewielkie. Na tyle nieduże, że są niezauważalne. Niezauważalne oznacza, że jednak są :-)

Naprawdę może 1% populacji jest w stanie dostrzec subtelne różnice w przejściach tonalnych. Obróbka w PS jest zawsze niszcząca więc... rule of thumb: NIE OBRABIAC w 8 bitach :-)

*rule of thumb - http://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_thumb :-)

Janusz,

Komentarz

Pracuję...
                                X