Pokaż wyniki od 1 do 10 z 176

Wątek: #68 - Wołanie RAWów - podstawy czyli szkółka

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dołożyłem suplement o wołaniu extremalnym czyli jak wołać zamiast pseudo HDRów.
    Panie Januszu ..
    Naprawdę wspaniała robota!
    Mam jednak wątpliwość, czy to co pan napisał o - głębi bitowej- tzn. że obróbka w 16-bitach jest lepsza ?
    W przypadku grafiki( gradienty) tak, ja natomiast mimo usilnych starań , nie widzę różnicy pomiędzy zdjęciami obrabianymi na 8 czy16 bit.
    Ani na monitorze, ani na wydrukach.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agema Zobacz posta
    ...
    Mam jednak wątpliwość, czy to co pan napisał o - głębi bitowej- tzn. że obróbka w 16-bitach jest lepsza ?
    W przypadku grafiki( gradienty) tak, ja natomiast mimo usilnych starań , nie widzę różnicy pomiędzy zdjęciami obrabianymi na 8 czy16 bit.
    Ani na monitorze, ani na wydrukach.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19818 i właściwie nic więcej...

To, że nie widzisz różnicy to:

1. Nie oznacza, że jej nie ma,
    2. Może oznaczać, że zmiany były niewielkie. Na tyle nieduże, że są niezauważalne. Niezauważalne oznacza, że jednak są :-)

Naprawdę może 1% populacji jest w stanie dostrzec subtelne różnice w przejściach tonalnych. Obróbka w PS jest zawsze niszcząca więc... rule of thumb: NIE OBRABIAC w 8 bitach :-)

*rule of thumb - http://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_thumb :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

...
    2. Może oznaczać, że zmiany były niewielkie. Na tyle nieduże, że są niezauważalne. Niezauważalne oznacza, że jednak są :-)

Naprawdę może 1% populacji jest w stanie dostrzec subtelne różnice w przejściach tonalnych. Obróbka w PS jest zawsze niszcząca więc...
    no ale żeby nie popaść w przesadę skoro zdecydowana większość nie widzi różnicy a nawet jest to tylko 1% to równie dobrze można by uogólnić, że różnicy nie ma (przepraszam jest teoretyczna).

ale żeby nie było to obrabiam na 16 (bo się boje że coś strace, czego nie widzę ;-) )

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikol Zobacz posta
    no ale żeby nie popaść w przesadę skoro zdecydowana większość nie widzi różnicy a nawet jest to tylko 1% to równie dobrze można by uogólnić, że różnicy nie ma (przepraszam jest teoretyczna)....
    To NIE JEST różnica teoretyczna. Pisałem o bardzo subtelnych różnicach, które jest w stanie dostrzec te 1% populacji. Bo to prawda - bardzo drobne różnice jest w stanie dostrzec niewielu. Problem w tym, że w wielu przypadkach różnice są tak duże że nie widzi ich tylko autor tak genialnej obróbki

Robi się OT więc nic więcej nie napiszę w tym temacie. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malbork

Domyślnie zapytanie

To NIE JEST różnica teoretyczna. Pisałem o bardzo subtelnych różnicach, które jest w stanie dostrzec te 1% populacji. Bo to prawda - bardzo drobne różnice jest w stanie dostrzec niewielu. Problem w tym, że w wielu przypadkach różnice są tak duże że nie widzi ich tylko autor tak genialnej obróbki

Robi się OT więc nic więcej nie napiszę w tym temacie. :-)
    kłaniam się nisko panie Januszu
    od niedawna jestem zarejestrowany na cb a już natknołemsię na taką niespodziankę jak pana wykłady (wielkie podziękowania)
    mam problem z zapisaniem lekcji trzeciej a dokładnie tych lekcji ktore sa w formacie wmv (przy kliknięciu na link wyskakuje "diagdnozuj problem połączenia z internetem), czy to oznacza że te lekcje zostały usunięte z ?serwera?, czy w jakis sposób można je jeszcze osiągnąc?
    z góry dziękuję

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam pytanie odnośnie tablicy GRETAGA ( nie wiem czy tak się pisze :-) ), czy zrobienie profilu wystarczy raz na zawsze czy powinno się go robić do każdej serii zdjęć, czyli idę do kościoła fotka tablicy, idę w plener fotka tablicy , itd., poza tym wspaniałe lekcje dziękuję

Uprawnienia umieszczania postów