Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Illuminant powinien być "resonably different" - dzienne i lampa błyskowa mają bardzo zbliżoną temperaturę barwową. Raczej trzeba by tradycyjną żarówkę (tungsten) i dzienne albo tungsten i lampa.

Reszta jest prosta. Konwersja do DNG - oba pliki dragujemy na okno programu i samo się robi.

Taki profil ma być wystarczająco dobry dla każdego z użytych oświetleń i na to co pomiędzy nimi. Czyli jeśli jedno źródło ma temp. barwową 3500K a drugie 6000K to zakres działania będzie 3500-6000. Dla temperatury np. 2500 albo 8000K nie musi być dobrze.
Ha! Teraz to takie proste. A ja głupi myślalem że wystarczy przekonwertować do .dng jedno zdjęcie z różnymi ustawieniami WB. Kolorystyka takich plików była różna, ale zastanowiło mnie dlaczego po wgraniu do Colorchecker-a oba zdjęcia byly takie same.
Jak uczciwie zrobiłem drugie zdjęcie przy żarowce to wszystko zaczęło dzialać. JANUSZ, jesteś niezastapiony.

Moje spostrzeżenie - jednak profil pojedyczny i Duall Illuminat róznią się od siebie.
Stworzyłem 1 profil pojedynczny na bazie fotki w świetle dziennym, oraz 2 profil duall illuminat na bazie tej samej fotki w świetle dziennym i drugiej fotki w świetle żarowym.
Otwieram RAW-a (na podstawie którego zrobiłem profil 1), stosuję profil 1, a następnie profil 2 i odwzorowanie kolorów różni się. Największe zmiany w kolorach niebieskich. Tak więc chyba lepiej zrobić 2 profile dla różnych oświetleń niż jeden uniwersalny.

Pozdrawiam;