Sadze ze na skejeniu sie nie skonczy. Mialem dokladnie to samo z MKI.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i mam gdzies serwisowke 16-35 MKI w PDFie
Sadze ze na skejeniu sie nie skonczy. Mialem dokladnie to samo z MKI.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i mam gdzies serwisowke 16-35 MKI w PDFie
Ostatnio edytowane przez tumidajski ; 10-12-2009 o 18:27 Powód: Automerged Doublepost
Bede wdzieczny za te dane serwisowe w pdf - na PW podam e-maila.
Klej locktite spisal sie swietnie, wiec fizyczna czesc operacji juz za mna - zarowno w przypadku lampy i obiektywu. Mile zaskoczony bylem po klejeniu - spoina trzyma mocno, natomiast naddatki kleju, wycisniete na zewnatrz spoiny daja sie oddzielic bez widocznych sladow - balem sie o to szczegolnie w przypadku stopki lampy, bo sam laczony klejem element jest niewielki i w dodatku 'pracuje' wewnatrz stopki - musi byc ruchoma, zeby dzialalo sprawnie mocowanie lampy i bardzo precyzyjnie wykonana.
Obiektyw na ten moment dziala poprawnie z MF, niestety tylko na pelnej dziurze- wydaje sie zatem, ze uklad soczewek nie dostal w kosc przy upadku, co oczywiscie tak naprawde okaze sie dopiero po calej naprawie.
Pozostalo lutowanie. Moze ow schemat przyspieszy sprawe, bo 'z pewna doza niesmialosci', nie mogac znalesc przez tyle czasu nigdzie zadnych informacji serwisowych uznalismy, ze ryzykujemy - ow czarny kabelek MUSI byc masa. Wlasnie mialem sie zabierac, dzieki za odzew, bo juz stracilem nadzieje.
Nie wiem, czy komus sie przyda, ale moge zrobic jakas - nazwijmy to - dokumentacje z naprawy, zarowno lampy jak i obiektywu
Pozdrawiam Kolegow.
Edit:literowki
Ostatnio edytowane przez San ; 14-12-2009 o 13:02
Moze nie dzisiaj, ale kiedys na pewno komus sie przyda. Wiec taka relacja tekstowo-obrazkowa byłaby bardzo porządana.
Do lutowania polecam tasiemkę o podobnym rozstawie przewodów z jakiegokolwiek innego sprzetu elektronicznego, albo w ostateczności kynarowy drucik
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
rowniez mysle, ze tego typu material bedzie przydatny.
a jezeli komus sie nie przyda, to na pewno wiele osob ze sporym zaciekawieniem przesledzi poszczegolne etapy naprawy.
ja np. z natury jestem ciekawski :] a juz mozliwosc zajrzenia do wnetrza urzadzen elektronicznych zawsze byla dla mnie czyms mega interesujacym.
tak wiec.. jezeli autorowi watku chce sie przygotowac owy material, to ja z przyjemnoscia rzuce okiem jak odbyl sie taki domowy serwis 16-35 L
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/