Nie o to chodzi. Zdjęć testowych nie wgrywam na komuter tylko analizuję na kartach. Jeżeli natomiast chcieć co kolwiek porównywać to niestety w tym samym czasie trzeba mieć obydwa obiektywy gdyż tylko wówczas, przy tych samych warunkach i tych samych kadrach, przy tych samych parametrach można co kolwiek porównywać. Nie jestem sprzętocholikiem i nie kupuje sprzętu do prowadzenia testów, jest to tylko sposób by szybko otrzymać informację, czy dany sprzęt spełnia moje oczekiwania. Prowadzę takie testowe sprawdzenie tylko dla siebie i na własny użytek i choć często to będzie takie czy inne ale bardzo subiektywne odczucie lepszy czy gorszy to na mój użytek to odczucie jest najważniejsze. To wkońcu ja będę stosował ten sprzęt i to co ja o nim będę sądził jest jednym z najważniejszych kryteriów. Sigma nie była zła ale w porównaniu z tym canonem naprawdę nie żałuję dodatkowych inwestycji. Znam swoje wymagania i oczekiwania od sprzętu a tym samym od obiektywów i wiem, że w innym wypadku sigmę trzymał bym pewnie z 1, moze 2 lata i tak czy inaczej wymienił. Wolałem zrobić to od razu szczególnie, po niezbyt zadowalających mnie testach i głównie sprawa dotyczyła kolorów i kontrastu - ostrość była bez krytyki !