Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Sigma 70-200 2,8 kontra Canon 70-200 2,8

Mieszany widok

Domyślnie Sigma 70-200 2,8 kontra Canon 70-200 2,8

Kupiłem ową sigmę i mam pytanie - rozpatruję jednak zamianę za dopłatą na Canona - czy dzięki temu uzyskam lepszy kontrast na zdjeciach, kolory (tu mam jakby ciut mniej naturalne) - ostrość jest raczej OK. Proszę o szybkie info bo sigmę testuję 2 dni i umówiłem się na jutro na decyzję co do zamiany.
    Analog i cyfra

sv
    Guest

Domyślnie

70-200/2,8 jest rewelacyjny (ostrosc, kontrast i odwzorowanie koloru). zamieniaj.
    pzdr
    sven

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Nie jest zły ale na ziemię nie powala. Znacznie mniej ostry niż wersja F4.
    Piszę o Canonie.
    mialem 70-200/4, mam 70-200/2,8 i zapewniam cie, ze moj 70-200/2,8 jest rewelacyjny, a przy f4 jest lepszy niz 70-200/4

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

też miałem oba. nie wykluczone, że z moim egz. coś nie tak było.
    u mnie było podobnie - f4L był widocznie lepszy od f2.8L
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie jest zły ale na ziemię nie powala. Znacznie mniej ostry niż wersja F4.
    Piszę o Canonie.

Cóż za bzdury za przeproszeniem. Na f4 wersja 2.8 jest ostrzejsza.

add:

NO z tego, co widzę, różne opinie. Ja ze zdjeć z f/4 L nie byłem zadowolony, a z f/2.8 jestem
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Rzadko kto ma cywilną odwagę się przyznać do wywalenie 4,5K w błoto.
    Wybacz, ale bardziej miarodajne są opinie ludzi, którzy coś mieli kiedyś niż tych co sobie tę rzecz dopiero kupili (olśnienie ponabywcze)
    Nie zgodzę się z Tobą. To nie olśnienie tylko rzeczowe testy na jednym i drugim sprzęcie. NIe znam i nie miałem okazji przetestować Canona f 4 700-200 ale potrzebowałem f/2,8. Sigma była bardzo ostra, nastawy AF bez najmniejszych kłopotów ale niestety kontrast, kolor i do tego niebieskie otoczki przy kontrastowych scenach wokoło białych elementów - długo próbowałem ją opanowac ale nici. Oczywiście zdjecia z niej na papierze też wyszły bardzo dobrze - ale tylko te o umiarkowanej scenie kontrastu, do tego musiałem sporo pracować nad RAWem by osiągnąć zadowalający efekt. Z Canonem 70-200 f 2,8 widze już od razu różnicę - i też nie piszę tego na odczepkę bo zstrzegłem sobie ponownie wymianę sprzetu jesli nadal nie spełni moich oczekiwań. Ale jak na razie spełnia na całej linii. Ostrość bardzo dobra i w punkt, kontrast i kolor bez uwag. NIe wiem jak będzie z tymi otoczkami wokoło bieli na kontrastowych scenach ale i to też sprawdzę. Dodam jeszcze, że na 70 mm Sigma niczym nie odstępowała w studio od 70 mm Canona 24-70
    Analog i cyfra

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

DarekSzu moglbys zamiescic jakies zdjecia na ktorych bedzie widac te roznice w kontrascie i kolorze miedzy Sigma a Canonem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rzadko kto ma cywilną odwagę się przyznać do wywalenie 4,5K w błoto.
    Wybacz, ale bardziej miarodajne są opinie ludzi, którzy coś mieli kiedyś niż tych co sobie tę rzecz dopiero kupili (olśnienie ponabywcze)
    70-200 4 L miałem pół roku, 70-200 L 2.8 mam 2 miesiące, olśnienie ponabywcze mówisz?

add. oczywiście nie uwzględniając innych teleobiektywów, jakie miałem.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 24-09-2005 o 17:12
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja mialem okazje tylko na porownanie Sigmy 70-200 2.8 vs Canon 70-200 4.0L. Dzisiaj ogladajac te fotki z porownania nie mam do konca pewnosci ktore zdjecia z ktorego szkla (jedynie te robione na 2.8 to wiadomo skad pochodza).

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

ja bym z chjecia porwal jakiegos "L"ekarza z 70-200 f4 by porownac moja vs czerwony pas
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów