Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: PROBLEM Canon EF 24-105mm f4 L IS USM

Domyślnie PROBLEM Canon EF 24-105mm f4 L IS USM

Witam
    Mam takie pytanie. Czy Canon EF 24-105mm f4 L IS USM może się sam wysuwać przy skierowanym szkiełku w dół??.
    Otóż kupiłem kilka dni temu to szkiełko, na pierwszy rzut oka było wszystko w porządku ale po paru testach przykuła moją uwagę jedna rzecz mianowicie jak skieruje obiektyw w dół tubus sam się wysuwa:-x. Czy jest to wada fabryczna czy świadczy o dużym zużyciu sprzętu?? Obiektyw jest używany ,facet od którego odkupiłem go wpiera mi, że tego nie zauważył wcześniej( przez rok użytkowania).
    Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem?? Ile ewentualna naprawa może kosztować i czy ta "przypadłość" z czasem wpływa na działanie obiektywu??
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Moja sztuka ani drgnie ze skierowaną soczewką w dół. Podejrzewam, że szkielko jest już trochę wyrobione, ale nie sądzę, żeby miało to jakiś wplyw na jakość obrazka z niego.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Coś już napisał

Domyślnie

Kupiłem używaną roczną sztukę, jeżeli noszę na ramieniu z założonym filtrem i osłoną to podczas chodzenia czasami się wysunie, jak skieruję w dół i nie będę potrząsał, nic się nie dzieje, bez osłony i filtra, nawet podczas chodzenia ze sprzętem na ramieniu, nic się nie wysuwa.
    A zdjęcia - bez zmian - takie same ....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czasem się wysunie - nie analizowałem dlaczego ale raz czy dwa jak o coś zaczepiłem to mi się to rzuciło w oczy. Obiektyw kupiony jako nowy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Była już "mini-dyskusja" na temat wysuwu tubusa np. tutaj (posty #14 i dalej).
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

Tak była taka dyskusja ale w moim przypadku nie trzeba z aparatem chodzić wystarczy skierować obiektyw w dół i tubus się wysunie.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój 24-105 L po przekręceniu w dół ani drgnie.
    Muszę mocno szarpnąć "góra-dół" by się wysuną 2-3mm
    Używam go już drugi rok.

ps sprawdziłem to teraz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Też teraz sprawdziłem - samoistnie pod ciężarem się nie wysuwa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

Jeżeli nic nie ruszam - nic nie wyjeżdża.
    Za to przy odpowiednim zaangażowaniu da się go "wytrząsnąć" ;-) na pełną długość.
    Absolutnie w niczym to nie przeszkadza.
    A już na pewno nie zdjęciom.
    Canon i stara Minolta

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Pewnie był mocno eksploatowany pierścień ogniskowych i mechanizm się "przetarł". Możesz odesłać na Żytnią to wymienią na nowy ale ile to będzie kosztowało to nie mam pojęcia, zadzwoń do nich.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów