Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: pierscienie macro af czy m42???

Awatar NIKODEMUS
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

ja mam natomiast takie pytanie,czy ktos bawil sie takim zestawem,obiektyw z IS powiedzmy 55-200 lub 70-300 i do tego pierscien odwrotnego mocowania powiedzmy z jakims manulnym szklem z m42 przykladowo jakis helios lub pentacon,moje pytanie brzmi czy IS bedzie dzialal?czy w jakis sposob bedzie niwelowal drgania,przeciez mechanizm IS powinien dzialac?

Domyślnie

Osobiście używam heliosa i pierścieni bez potwierdzenia ostrości i jestem zadowolony pod warunkiem, że robię zdjęcia statycznym przedmiotom, jeśli idzie o robactwo to łatwiej pracuje się z 70-200 i pierścieniami z potwierdzeniem ostrości - nie ma dwóch zdań. Technika w tym przypadku bierze góre.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez NIKODEMUS Zobacz posta
    ja mam natomiast takie pytanie,czy ktos bawil sie takim zestawem,obiektyw z IS powiedzmy 55-200 lub 70-300 i do tego pierscien odwrotnego mocowania powiedzmy z jakims manulnym szklem z m42 przykladowo jakis helios lub pentacon,moje pytanie brzmi czy IS bedzie dzialal?czy w jakis sposob bedzie niwelowal drgania,przeciez mechanizm IS powinien dzialac?
    Pierścień odwrotnego mocowania powoduje że obiektyw założony jest do góry nogami i nie ma wtedy żadnej automatyki. Osobiście kiedyś się tym bawiłem z kitem natomiast szybko zakończyłem te zabawy ze względu na to że głębia ostrości miała z milimetr lub dwa także złapanie zaplanowanej ostrości w plenerze jest praktycznie niemożliwe - rezultaty są dosyć abstrakcyjne niekiedy ciekawe.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 21-01-2010 o 20:42 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów