Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ego strzaskane na kawałki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    leopold, to o czym mówisz jest niemożliwe. Aparat nie będzie wiedział co fotograf chce uzyskać na zdjęciu i nie nastawi wszystkiego tak jak trzeba. Owszem, fotka może być prawidłowo naświetlona ale to daleko nie wszystko. Nie da się moim zdaniem.
    Oczywiście, że nie będzie wiedział "sam z siebie". Ale być może będzie można mu np. powiedzieć (dosłownie): "Chmurki mają być nie przejarane, ta pani na froncie ostro, to co z tyłu rozmyte, i uważaj na światło neonu z boku"
    Czyli, ważne stanie się to co najważniejsze: co pokazujemy i w jaki sposób (czyli co nam w duszy gra)
    Pozdrawia Leopold
    Ostatnio edytowane przez leopold ; 23-11-2009 o 12:17

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    ... być może będzie można mu np. powiedzieć (dosłownie): "Chmurki mają być nie przejarane, ta pani na froncie ostro, to co z tyłu rozmyte, i uważaj na światło neonu z boku" ...
    Oj, kombinujesz
    Nie komplikując i nie czekając na robo-aparaty dogadujące się z Tobą (jak dla mnie - zgroza), większość tych życzeń osiągniesz w tybie M.
    C-F-K - forever

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dopóki nie ma dużych kontrastów, nie foci się pod światło itd automatyka w trybie "P" radzi sobie przyzwoicie. Ale po to właśnie topi się w systemach DSLR grube kzł aby można było robić zdjęcia w warunkach innych niż optymalne :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

Nie rozumiem, po jakiego licha ten wątek - zapomniałeś chyba o najważniejszym: WCIĄŻ MASZ WYBÓR. Odkąd mam swoje cyfry (4-5 lat), ani razu (ANI RAZU) nie użyłem trybu zielonego czy P. Tryby M, Av, Tv jak najbardziej - reszty jak dla mnie mogło by nie być.
    Postęp techniczny dokonuje się bardzo szybko, to jest normalna sprawa i konsekwencja wcześniejszych odkryć i dokonań, ale póki co, żaden producent nie skazuje cię tylko i wyłącznie na automatykę.
    A jeśli tego Ci za mało, to nikt nie broni Ci wrócić do mechanicznego aparatu na film, światłomierza, koreksów, chemii, czasów wywoływania itd. A wyniki zawsze możesz przecież zeskanować.
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 23-11-2009 o 15:15

Domyślnie

Ach, bardzo przepraszam. To była po prostu chwila refleksji nad zdumiewajacą szybkością doskonalenia technologii i automatyzacją wielu czynnosci, onegdaj uznawanych za sztukę niemal tajemną. I tyle.
    Pozdrawia refleksyjnie Leopold

PS. Ja też zawsze dobieram nastawy ręcznie, ale tylko dlatego, że mnie to bawi (jak całe fotografowanie). Pozwolę sobie jednak na herezję: przypuszczam, że dla profesjonalistów (ludzi zarabiających na chleb fotografowaniem) za pare lat tryby auto mogą okazać się podstawowym narzędziem pracy.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Pozwolę sobie jednak na herezję: przypuszczam, że dla profesjonalistów (ludzi zarabiających na chleb fotografowaniem) za pare lat tryby auto mogą okazać się podstawowym narzędziem pracy.
    Mam nadzieję, że tego nie dożyję
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu

Domyślnie

Pozwolę sobie jednak na herezję: przypuszczam, że dla profesjonalistów (ludzi zarabiających na chleb fotografowaniem) za pare lat tryby auto mogą okazać się podstawowym narzędziem pracy.
    To faktycznie nie tyle herezja co mrzonka. Tryb Auto działa w miarę przyzwoicie tylko w typowych warunkach świetlnych, bez żadnych ekstremalnych sytuacji w stylu Słońce w kadrze itp. Poza tym profesjonalista zwykle posługuje się tzw. prewizualizacją - raczej wie jakie chce mieć zdjęcie zanim jeszcze naciśnie spust migawki i dobrze wie co zrobić, żeby takie zdjęcie osiągnąć.
    Inna sprawa, że pewnie należy się spodziewać rozwoju różnego rodzaju "wspomagaczy" jak AutoISO, HDR, filtry, czyste ekstremalnie wysokie ISO, jeszcze lepsza redukcja szumów i inne sztuczki, które w niektórych sytuacjach może i są przydatne, ale np mnie to, krótko mówiąc nie jara.
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 23-11-2009 o 22:48

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Ja tu przychodzę, czytam ten wątek i w zasadzie się zastanawiam, czy to technika się rozwija, czy ludzkośc się cofa..:neutral:

A tak serio: O jakiej automatyce Wy tu wogóle piszecie?!

Pełna automatyka to jest praktycznie tylko w trybie zielonym (który równiez daje bardzo przewidywalne rezultaty).. tam nawet aparat decyduje za nas czy błyskać wbudowaną lampą i dlaczego tak, pomimo, że my tego nie chcemy..

Ale co to jest za automatyka w Av, Tv, P.. No, z tym ostatnim, to się moge zgodzić, ale tylko po części.

W trybie P, jest dobierany czas równy odwrotnosci ogniskowej razy crop (to chyba nie jest zbyt skomplikowany algorytm?) i do tego przysłona, żeby zgadzał się pomiar światła ustawiony przez nas, podobnie jak przez nas jest wybierana korekcja ekspozycji, WB, pomiar światła, picture style, itp idt, wszystko ustawiamy my i tez my mamy kontrolę nad ostatecznym wyglądem zdjęcia
    W Tv i Av sprawa automatyki się jeszcze bardziej ogranicza, to tego, by stosownie do sytuacji dobrać ekspozycję wg wybranego przez nas pomiaru światła, z uwzglednieniem korekcji EV wprowadzonej przez.. No nie zgadniecie kogo..:cool:

Nie wiem nad czym się tu rozczulacie? że światlomierz dobrze działa?
    To chyba nie jest wielka filozofia zebrać pomiar swiatła z iluś tam stref, albo tylko z jednego punktu i przyrównac to do tych nieszczęsnych 12% szarości..

A tu jakieś ideologie, że to zaawansowana technika, która zawarta w kawałku krzemu przekracza zdolności manualne czlowieka..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Niektórym to źle...jak by nie było półautomatów to by było biadolenie dlaczego tego nie ma.
    Ciesz się rozwojem techniki i możliwością wyboru, albo się pieścisz na manualu albo strzelasz na półautomacie. Pozdro
    5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów