Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Ego strzaskane na kawałki

Domyślnie Ego strzaskane na kawałki

W celach naukowych wykonałem dziś (świetne, stabilne warunki oswietlenia, acz nieco mglisto) ponad dwieście pięćdziesiąt ujęć architektury, techniki, ludzi, zwierząt i drzewek wszelakich. Każde ujęcie robiłem dwa razy: najpierw cudowałem dobierając ze smakiem i namaszczeniem parametry ekspozycji a potem pstrykałem na "P". Wynik jest dla mnie druzgoczący: głupi kawałek krzemu, poza dwoma-trzema ekspozycjami które przebiegle zrobiłem z blokadą ekspozycji, dobrał dokładnie tak samo dobre parametry ekspozycji jak ja (zazwyczaj automat dobierał nieco większą wartość przesłony i dłuższy czas ekspozycji, ale czasem to zupełnie identiko). Ehhhhh.....
    Zawsze mogę się pocieszyć, że w trudnych warunkach ekspozycji to ho, ho, ale co będzie za kilka lat? Strach sie bać.
    Pozdrawia zdruzgotany Leopold

PS. Jedyne co mi poprawiło humor, to 100% trafień AF - ale to też sprzęt, nie ja.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    świetne, stabilne warunki oswietlenia, (...) głupi kawałek krzemu (...) dobrał dokładnie tak samo dobre parametry ekspozycji jak ja (...)
    no nie wiem czy jest czego gratulować:-P
    zaraz dojdziemy do wniosku ze po co nam lustrzanki lepiej z małpki na auto walić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    zaraz dojdziemy do wniosku ze po co nam lustrzanki lepiej z małpki na auto walić
    Ewentualnie po co nam automatyka jak myślimy już tak samo jak krzem ;]

Coś już napisał

Domyślnie

najlepiej otworzyc drzwi do domu i niech aparat sam idzie zdjecia robic...a za kilka lat sam bedzie sobie drzwi otwieral
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie

Albo Ty robiłeś zdjęcia jak Automat - albo Automat robił zdjęcia jak Ty - w obu przypadkach to przypadek.. i w takich kategoriach bym to rozpatrywał a tak na poważnie - kwestia obiektów i ich oświetlenia.. widocznie nie pozostawiały one dużego wyboru.. można się i cieszyć i płakać.. więcej gdybania niż pstrykania..
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Pewnie masz kita albo jakieś inne ciemne szkło i nie było wielkiego wyboru.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Parę razy w życiu użyłem P-Av-Tv i za każdym razem automatyka dała ****. Raz mniej, raz bardziej, ale zawsze. Jedynie na meczach używam teraz Av, bo bym kółko nastaw zajechał.

Domyślnie

Szanowni Koledzy,
    problem, który zasygnalizowałem swoim poprzednim postem, nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek tu-i-teraz. Po prostu, jest bardzo prawdopodobne, że już w nieodległej przyszłości postęp elektroniki i oprogramowania będzie tak znaczny, iż praktycznie w każdych warunkach każdy aparat zrobi technicznie absolutnie poprawne zdjęcie, czy to wg. algorytmu, czy wg. życzeń fotografa np. na temat GO.
    Czyli, o zgrozo, okaże się, kto ma rzeczywiście coś do powiedzenia (a właściwie pokazania) w dziedzinie fotografii, a kto był tylko sprawnym rzemieślnikiem lub właścicielem lepszego aparatu.
    To będzie tak jak w malarstwie: wszyscy mają te same farbki, ale Rembrandt (lub dowolny inny) był jeden. :-?
    Pozdrawia Leopold

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

leopold, to o czym mówisz jest niemożliwe. Aparat nie będzie wiedział co fotograf chce uzyskać na zdjęciu i nie nastawi wszystkiego tak jak trzeba. Owszem, fotka może być prawidłowo naświetlona ale to daleko nie wszystko. Nie da się moim zdaniem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

a czy te algorytmy nie są wynikiem doświadczeń/wiedzy fotografów...
    400D/7D/500N/17-40/70-200/55-250/Samyang 8mm/580 EX II/Manfrotto 680B/Lowepro Computrekker AW/Hama Defender 210
    http://mariuszryz.pl
    http://camera.boleslawiec.pl/ - Stowarzyszenie Fotograficzne - Bolesławiec

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów