Panowie a czy Wam HSS też włącza się jakby "automatycznie" ?
U mnie pomimo czasu rzędu 1/60 znaczek HSS pojawia się na lampie.
Nie ma znaczenia czy pixele pracują w trybie ETTL czy M.
Znaczek HSS na lampie nie jest jednoznaczny z tym, że będzie błysk w trybie HSS.
Zainteresowalem sie tymi wyzwalaczami i interesuje mnie wspolpraca ich ze stara 5D. Wszedzie na ebay pisza, ze sa z nia kompatybilne. A na stronie producenta jest:
...
5. Multi-control is available.
6. Compatible with all Canon EOS cameras .
7. Compatible with Canon flash gun such as 580EXII,430EXII and studio light.
...
Czy ktos pracowal ze stara 5D i najnowsza wersja tych wyswietlaczy? Czy w porownaniu do pierwszych wersji poprawila sie ta wspolpraca, czy haslo o kompabitylnosci u producenta i ebay to tylko pic na wode?
Stwierdzenie to spowodowane żal do wielu. Był to wyraz niejasne nadzieję, że nie, fakt,
Najnowsza wersja, wydana w lipcu 2010 r., jest podawana jako zgodne. Nie widziałem niezależnego potwierdzenia. My wymiany należy tutaj każdy dzień tak, że można rozpocząć badania.
That statement has caused grief to many. It was an expression of vague hope, not fact,
The latest version, released in July 2010, is reported as being compatible. I have not seen independent confirmation. My replacements should be here any day, so that testing can begin.
5D Mark II jest kompatybilny od pewnego czasu. Prywatnych odniesienia Pixel powiedział, że "teraz jest najnowsza wersja jest również zgodna z ... 5D.
Właśnie otrzymałem nowy zestaw TR-332 i będzie to test i sprawozdania, dokonać aktualizacji przeglądu w (chyba):
http://www.alphapics.com/pages/Pixel Knight TR-332.pdf
The 5D Mark II has been compatible for some time. A private reference from Pixel said that "now the latest version is also compatible with ... 5D."
I have just received a new set of TR-332, and will test it and report through an updated Review at (I think):
http://www.alphapics.com/pages/Pixel Knight TR-332.pdf
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Correction:
http://www.alphapics.co.nz/Pages/Pix...t%20TR-332.pdf
Ostatnio edytowane przez SeedyBee ; 02-08-2010 o 05:15 Powód: Automerged Doublepost
Kupiłem zestaw TR-332 i zauważyłem problem z samoczynnym wyłączaniem się modułu przy lampie. Włączam moduł i zakładam go na lampę, po czym włączam lampę i po chwili już nie mam komunikacji bo moduł się sam wyłączył. Powtórzyło mi się to kilka razy ale nie zawsze czasami działa przez kilka godzin. Ktoś może ma podobny problem? Kilka razy zdarzyło się że lampa odpaliła pełną mocą mimo pracy w TTL.
Mam w rękach najnowszą wersję tych wyzwalaczy i testuję ze starą piątką (5D1). Sprawdzam z 430EX, 430EXII, 580EXII. Więc... wszystko działa
Funkcje które udało mi się sprawdzić to:
- tryb ETTL
- tryb manualny
- h-sync z czasami krótszymi niż 1/200
Parę uwag:
Nie działa korekta mocy lampy ustawiana na lampie (tryb ETTL +/- 3), lampa zawsze wali jakby nie było korekcji. Za to działa korekcja błysku z poziomu aparatu (ale dla wszystkich lamp tak samo). Jeśli chce się korygować moc poszczególnych lamp to tylko tryb 'M'
Wyzwalacz przekazuje do odbiorników informacje o ogniskowej obiektywu, a także moc błysku w trybie 'M' jeśli lampa jest serii II (430EXII, 580EXII).
Niedługo przetestuję w plenerze i napiszę coś więcej.
Czekam niecierpliwie, bo bardzo jestem ciekaw jak moja Stara (piątka) sobie da radę.