co do wyzwalania lamp studyjnych warto by bylo przeczytac specyfikacje takich lamp. Mam tu na mysli podany czas błysku. Wtedy by nikogo nie dziwiło ze nie można osiągnąć pełnej synchronizacji z czasem 1\8000s. Druga sprawa to ustawienie w menu aparatu szybkich czasów synch. Niektórzy o tym zapominają. Wiem ze w niektórych modelach nie da sie tak zrobić i wyjściem jest zamontowanie lampy w korpusie z ustawieniem szybkich czasów w manualu np na 1\128. Ale przecież za zwyczaj zawodowcy pracują w trybie manual przynajmniej w studioi wtedy nie ma problemu. Pixele mam od kiedy sie pojawily w Polsce i jestem b zadowolony. Z EXII dziala wszystko tak jak by była na sankach w body. Jedna sprawa ważna to nie polecam montowania lampy bezpośrednio na odbiorniku. Po pierwsze nie sa dostepne przyciski funkcyjne pixela bo je zasłania dol lampy. Druga sprawa to zamontowanie odbiornika z exII na wysięgniku kończy sie glebą samej lampy z wyłamana stopką od pixela. U mnie stało sie to na pierwszej sesji. Idealnym rozwiązaniem jest użycie kabla ttl.Jego stopka jest metalowa i nie ma szans na złamanie a i pixel jest w pełni dostępny bo nie zasłonięte ma przyciski. O tym chinole nie pomyśleli a i widzę ze tez nikt nie opisał tego błędu co uważam za istotne. Mimo tej wady zdecydowanie polecam.U mnie działa idealnie. Ostatnio w otwartym terenie ponad 80m lampa sie wyzwalała co i mnie zadziwiło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno co zapomniałem to zasilanie(cr2) szkoda ze tylko takie bo zauważyłem ze urządzenie lubi prąd.![]()