Odważyłem się i koniec końców nabyłem Pixele u Towersa. Po krótkich testach wrażenia następujące (5DII i 580EXII):

- działa E-TTL, FEC i HSS, na kilkadziesiąt prób chyba 2x walnęło pełną mocą, poza tym ok
- działa ustawianie ręczne mocy z nadajnika. Wcale nie jest to bardzo niewygodne, guzikologię szybko się przyswaja i jest ok. Niemniej przy jednej lampie sens jego stosowania jest żaden, znacznie szybciej i wygodniej E-TTL + ew. korekta.
- światło modelujące działa w E-TTL, ale zaskakuje dopiero za 2-3 razem (mało istotne niedociągnięcie, bo i tak tego nie używam)
- wspomaganie AF - niby działa, ale nie zawsze i ze sporym opóźnieniem (jakieś 2 sek po wciśnięciu spustu). Niemniej zrobiłem próbę w ciemnym pomieszczeniu: AF pobłądził przez te 2 sekundy, lampa rzuciła w końcu assist beam i ostrość złapało
- sprawdziłem to, co opisywał gość w podklejanym przeze mnie review - faktycznie po zmianie kanału, po ponownym włączeniu odbiornika, pokazuje on zawsze CH 01, mimo poprawnego zapamiętania ustawień. Ciekawostka - pierdółka
- nie zdarzyło mi się, żeby lampa nie odpaliła
- tuż po rozpakowaniu, jak zacząłem zabawę, podczas kręcenia kółkami na body ze 3 razy lampa samodzielnie błysnęła słabym błyskiem (później zorientowałem się, że przestawiłem grupę na OFF, ale nie sądzę, żeby to miało znaczenie). Popodłączałem wówczas wszystko na nowo i sytuacja póki co się więcej nie powtórzyła.

Podsumowując, na pierwszy rzut oka jest przyzwoicie. Są niedociągnięcia, ale podstawowa funkcjonalność (E-TTL, HHS) działa dobrze.
Niepokoi mnie tylko to dziwne działanie wspomagania AF, bo większość dzielących się wrażeniami w tym wątku pisała, że działa bez zarzutu. Będę zobowiązany za uspokojenie mnie, że to nie przypadłość mojego zestawu.
Mam też nadzieję, że samodzielne błyskanie już się nie powtórzy.

Dla mnie największą wadą zestawu, jest brak możliwości update'u FW (choćby u dystrybutora).

Acha, ciekawostka na koniec. W jakiejś starej aukcji MegaPixela była podlinkowana PL instrukcja do wyzwalaczy, w której stało: wyłączny dystrybutor w Polsce: MegaPixel. W instrukcji w komplecie od Towersa piszą: wyłączny dystrybutor w Polsce: Delta. Muszę zrewidować swoje pojęcie słowa "wyłączny"