gwozdzt; oczywiście... z ustawieniem w wyzwalaczu funkcji 5D i bez... nie działa... u mnie zero komunikacji body-wyzwalacz.
gwozdzt; oczywiście... z ustawieniem w wyzwalaczu funkcji 5D i bez... nie działa... u mnie zero komunikacji body-wyzwalacz.
tak jak napisał jacab - czy ta funkcja jest aktywna czy nie to na starym 5D nie widac wiekszych różnic. Nadajnik i odbiornik sie komunikują np. zmieniasz ogniskową, czy krecisz kółkiem - ustawiasz liczbe przeslony, lampa szybko za tymi zmianami nadąża, ale dodatkowo np.wyzwala blysk, zmienia TTL na ETTL, wszytko chaotycznie. No i co najważniejszei, nie wyzwala po nacisnieciu spustu ...![]()
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL
jakie macie firmware w tych piątkach?
może po zaktualizowaniu do najnowszego (1.1.1.) coś się poprawi?
a drugie co mi przychodzi do głowy, to spróbujcie jeszcze powyłączać specyficzne ustawienia (2 kurtyna, itp) oraz wyzerować CFy w lampach - moze któreś z ustawień "przeszkadza" w poprawnej komunikacji?
dodakowo powyłączałbym zoom palnika oraz wspomaganie AF (bo te funkcje nie mają sensu gdy lampa nie jest na stopce aparatu) - może przypadkowo zmniejszenie strumienia danych do transmisji spowoduje, że inne dane (ETLL) zaczną płynąć poprawnie...?