Strona 63 z 67 PierwszyPierwszy ... 13536162636465 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Ok, dzięki za pomoc.

Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek
    Zakladajac, ze testowales w TTL-u, to zwiekszanie wartosci przyslony zwieksza tez potrzebna ilosc swiatla i lampa musi temu sprostac. Czas blysku sie wydluza co prawdopodobnie wplywa na zachownie lampy. Jesli tak jest w rzeczywistosci, to jesli przy f/8 zmniejszysz sprawnosc lampy (np. kierujac glowice na sciane/sufit lub uzywajac dyfuzora) powinienes rowniez uzyskac wspomniany pasek.

może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ
    Nie sadze. Podnoszenie lustra i przymykanie przyslony to pierwsza faza wykonywania zdjecia, i lustro potrzebuje duzo wiecej czasu niz przyslona.

Uzależniony

Domyślnie

Tak, to jest to. Te popołudniowe testy, to było fotografowanie w E-TTL kawałka pokoju ..z białą parasolką w kadrze, za którą był flash. Z tego powodu dopiero przy f 11 było na tyle duże zapotrzebowanie na moc, że zaczynał się problem z synchronem. Teraz kojarzę fakty - pierwsze próby zaraz po zakupie pixeli prowadziłem w bardziej "naturalnych" warunkach, fotografując obiekt oświetlany światłem lampy odbijanym od ścian (bez lampy w kadrze ). Dlatego szybciej dawał znać o sobie pasek. Dziś przed południem natomiast robiłem testy w pokoju przy oknie, więc mocy nie brakowało.
    No, to by właściwie kończyło dywagacje na temat ciemnego paska przy X-sync, w moim zestawie z użyciem Pixeli (550D/Metz 58AF2). W przypadku braku czasu na sprawdzenie czy w danych warunkach starczy mocy na poprawny synchron przy 1/200, muszę omijać ten czas. To by również przemawiało za tym, że pomimo sygnalizowania pracy lampy w trybie HSS niezależnie od ustawionego czasu naśw., tryb HSS faktycznie uruchamia się dopiero powyżej x-sync, bo inaczej nie byłoby paska przy 1/200.
    W sumie Amen
    Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 04-02-2012 o 02:38

Domyślnie

A ja mam problem z prądożernością tych knightów.Kupiłem ok 2 tygodni temu.Włożyłem baterie dołączone do zestawu,podpiąłem lampy,zacząłem testować,wszystko ok.Wyłączyłem przyciskiem power,schowałem do torby.Po 2 dniach ponownie chciałem ich użyć ale nie mogłem właczyć więc kupiłem nowe baterie energizer lithium,założyłem,wszystko ok.
    Strzelałem nimi ok godzinki po czym wyłączyłem i schowałem.Dziś ponownie chciałem ich użyć i to samo,nie chcą się włączyć.Myślicie,że jakiś wadliwy towar dostałem czy baterie poprostu do d...?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucs Zobacz posta
    A ja mam problem z prądożernością tych knightów.Kupiłem ok 2 tygodni temu.Włożyłem baterie dołączone do zestawu,podpiąłem lampy,zacząłem testować,wszystko ok.Wyłączyłem przyciskiem power,schowałem do torby.Po 2 dniach ponownie chciałem ich użyć ale nie mogłem właczyć więc kupiłem nowe baterie energizer lithium,założyłem,wszystko ok.
    Strzelałem nimi ok godzinki po czym wyłączyłem i schowałem.Dziś ponownie chciałem ich użyć i to samo,nie chcą się włączyć.Myślicie,że jakiś wadliwy towar dostałem czy baterie poprostu do d...?
    Nie wyciągasz baterii z urządzenia jak chowasz sprzęt? Może tu problem, wiadome jest że baterie w każdym sprzęcie nawet nie używanym wyczerpują się, na pewno nie tak jak przy błyskaniu ale jednak. Może w tym problem. U mnie baterie które były w zestawie przepracowały już kilka długich sesji i nadal działają.

Domyślnie

A Ty wyciągasz baterię z pilota od tv jak wyjeżdżasz na weekend ? .Baterii nie wyciągam jeśli wiem,że za kilka dni znów użyję sprzętu.Wcześniej używałem photixa tetra czy jakoś tak,miał pauzy w pracy po kilka tygodni ba nawet miesięcy i żadnych problemów z baterią.

Uzależniony

Domyślnie

pilot to pilot, nie mieszaj go w to W wielu rządzeniach foto jest info w instrukcji obsługi: "Jeśli urządzenie nie będzie używane przez dłuższy okres czasu
    proszę je wyłączyć i wyjąć baterię" (w pixel też) może dla wyzwalaczy kilka dni to dłuższy czas, nie wiem, to moje przypuszczenia tylko, ja zawsze wyciągam baterie. W moim gripie do 5dII np. mam tak że jak zostawię go na kilka dni w torbie z bateriami to rozładowują się w błyskawicznym tempie. To co napisałem jest oczywiście tylko czymś co jako pierwsze przychodzi mi do głowy i ręki za to nie oddam

Uzależniony

Domyślnie

@Lucs
    Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii. Sprawdziłem z ciekawości teraz programowalny wyzwalacz migawki pixela, który leży od kilku miesięcy z niewyjętą baterią, ale działa normalnie i nie sygnalizuje słabej baterii.

Wczoraj miałem sesję z użyciem Knight'ów (w dość niskiej temperaturze) i zauważyłem, że w odbiorniku po czasie pokazała się ikona słabej baterii. Zignorowałem to, bo i tak nie miałem zapasowej, ale działał do końca. Nie rozczulałem się zbytnio nad nim, ale zdaje się że po wyłączeniu i ponownym włączeniu ikona zniknęła. Dzisiaj włączyły się normalnie i działają.

Uwaga - instrukcja podaje dwa razy krótszą żywotność baterii dla odbiornika niż dla nadajnika.

Posiadam je krócej niż Ty, ale też leżały dwa dni i niczego oprócz zasygnalizowania ikoną w odbiorniku, w trakcie wielogodzinnej sesji nie zanotowałem.
    Na Twoim miejscu poobserwowałbym je jeszcze, ale jeśli założyłeś nowe, porządne baterie i po kilku dniach bez używania jest po nich, to znaczy że coś może być nie tak z urządzeniem. W trybie standby (czyli włączone, gotowe do pracy) producent podaje żywotność 1000h/nadajnik, 500h/odbiornik. 500h to jest prawie 21 dni - tyle nominalnie powinna wytrzymać bateria we włączonym odbiorniku, bez robienia zdjęć. Skoro padają po dwóch dniach "same" w wyłączonym, to coś jest nie tak.

@amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję .

Uzależniony

Domyślnie

@amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję .
    Oczywiście rozładowują się błyskawicznie kiedy grip jest podpięty do aparatu, niestety tak juz u mnie jest

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Oczywiście rozładowują się błyskawicznie kiedy grip jest podpięty do aparatu, niestety tak juz u mnie jest
    To mi zakrawa na niedogodność będącą niezgodnością towaru z umową

Nie odpinam gripa od body i cały czas są tam baterie. Na gripie mam wyłącznik, ale często zapominam go wyłączyć i leży w torbie włączony. Nie zdarzyło mi się, żebym wyjął aparat rozładowany z tego powodu. Gdyby używanie gripa miało się wiązać z "błyskawicznym", jak piszesz, rozładowywaniem baterii, to zwróciłbym go do sklepu.

Co do wyzwalaczy Pixel Knight, to również uważam że skoro producent deklaruje 500/1000h w trybie czuwania na jednej baterii, to samoistne rozładowywanie się baterii w wyłączonym urządzeniu, w czasie 10-krotnie krótszym niż podany czas czuwania, musi być wadą. Swoje Knight'y posiadam niespełna tydzień i za wcześnie na wnioski dotyczące prądożerności. Jakkolwiek, moje dalej działają z bateriami dołączonymi fabrycznie, których nie wyjmuję.

Domyślnie

@Lucs
    Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii.......
    Otóż to,wiem i zdaję sobie sprawę,że przy dłuższym nieużywaniu powinno się wyciągnąć bateryję ale w moim przypadku to kwestia kilku dni.Za pierwszym razem po 2 dniach ale pomyślałem,że poprostu kiepskiej jakości baterie dodali w zestawie więc kupiłem nowe z ważnością do 2019r. A te,nieużywane (niewyciągnięte) wytrzymały tydzień.No cóż,dzięki chłopaki za pomoc.
    Kupię jeszcze jeden komplet i poobserwuję.Mam nadzieję,że to jednak wina baterii.

A jeśli chodzi o tego gripa to też uważam,że coś z nim nie tak
    Miałem oryginalnego do 5d2 i nie posiadał takich "właściwości"

Strona 63 z 67 PierwszyPierwszy ... 13536162636465 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów