Strona 62 z 67 PierwszyPierwszy ... 12526061626364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

podobno nie ma głupich pytań ...

zapytam więc
    myslicie że podpinając pixel knighty w wersji canon do puszki nikona będzie działać wyzwalanie w trybie full manual ?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Sprawdź ;-)

Domyślnie

Witam,
    Czy ktoś może mi pomóc w ustawieniu trybu 5d w pixel?... być może czegoś nie rozumiem ale z instrukcji wynika iż 5d jest niejako kolejną grupą wiec po włączeniu nadajnika przytrzymuję przez 2s przycisk set zaczyna mrugać grupa A i kolejne przyciskanie set powoduje zmianę gruby a...b...c itd aż do 5d ? U mnie nie ma 5d tzn grupy dochodzą do E i potem z powrotem A

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Może masz z pierwszej serii zestaw? O ile pamiętam, to początkowo były z tym problemy.

Domyślnie

Dzięki MC! ....pójdzie do zwrotu w takim razie, dobrze wiedzieć ze to nie ze mną coś nie tak a z pixelem

Uzależniony

Question

Nabyłem właśnie wczoraj ten wyzwalacz (nowy, w sklepie), trochę po-testowałem w układzie C550D - Metz 58AF2. Tryb E-TTL - ok w mieszkaniu . Sterowanie trybem manualnym lampy działa z poziomu nadajnika - nie trzeba dotykać lampy. Korekta błysku z poziomu body również normalnie działa.
    Mam jednak takie spostrzeżenie, że jest problem z synchronizacją przy czasie 1/200s - pojawia się ciemny pasek u dołu klatki (czasem szerszy, czasem węższy, ale jest). Czasem jest ok, ale generalnie problem jest powtarzalny, i tylko przy tym czasie. Sprawdzałem od 1/100 do 1/4000 - wszędzie jest poprawny synchron, oprócz 1/200.
    Jeszcze drugi szczegół - w dostępnych grupach, wg. instrukcji powinna być opcja 5D. Nie mam czegoś takiego, ale nie wiem czy ta opcja może pojawia się tylko po zamontowaniu nadajnika do C5D? Tyle, że instrukcja mówi żeby nastaw nadajnika dokonywać przy body wyłączonym lub w standby (nie mam standby w 550D, albo nie wiem że mam), więc skąd nadajnik miałby wiedzieć na czym jest zapięty , no chyba że jakimś sposobem po pinach w stopce - nie wykluczam.
    Dzwoniłem do sprzedawcy i ma to sprawdzić (synchron z Metz'em przy 1/200), ale pomyślałem ze nie zawadzi spytać też tutaj.
    Czy ma ktoś jakieś sugestie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie, ktore szczegolnie przy czasie X-SYNC prowadzic moze do powstania czarnego paska. Przy dluzszych od X_SYNC czasach migawka otwarta jest wystarczajaco dlugo a przy krotszych pixel automatycznie przechodzi na HSS i znow naswietla poprawnie. Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybertoman Zobacz posta
    Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie[...]
    Dzięki, to brzmi sensownie.

Co do HSS, to dzisiaj zacząłem jeszcze grzebać w opcjach lampy i aparatu, żeby zobaczyć jak to wszystko się względem siebie zachowuje - pixel/body/metz.
    Po włączeniu pixeli i lampy, po pierwszym pomiarze światła w body (przyc. migawki do połowy) w lampie aktywuje się HSS, niezależnie od czasu ustawionego na body. Mogę to wyłączyć ręcznie w lampie, zgaśnie ikona, ale synchron dalej jest na krótkich czasach. Po wybudzeniu lampy ikona HSS powraca, czyli pixel to wymusza.
    Natomiast problem 1/200 ..w międzyczasie się jakby naprawił
    Jak rozpocząłem dziś próby, to pasek był. Potem w którymś momencie zuważyłem że 1/200 jest ok. i potem już było cały czas dobrze, niezależnie od tego czy pstrykałem na tym czasie bezpośrednio po włączeniu zestawu, czy po naświetleniach z uż. innych czasów. Widzę więc, że jeszcze potrwa, zanim poznam pełną specyfikę narowów tego zestawu w praktyce. Wiem już, że może czasem całkowicie spudłować - jest błysk, a klatka czarna - były dwa takie pstryki. Jakkolwiek, generalnie "działa", ale z 1/200 będę ostrożny .

Cytat Zamieszczone przez cybertoman Zobacz posta
    Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.
    Piszesz o trzech różnych egz. tego samego modelu lampy, czy o trzech różnych lampach?
    Masz oczywiście na myśli synchron z użyciem wyzwalacza?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mialo byc "trzech roznych gzemplarzy 58 AF-2" i oczywiscie wyzwalane radiem.

Inne lampy: YN565ex i DI622 synchronizuja bez problemu przy 1/250, natomiast Di866 II jest uzywalna od 1/160 a 580exII od 1/200. (Z zastrzezeniem oczywiscie, ze dotyczy to tylko konkretnych egzemplarzy).
    Ostatnio edytowane przez cybertoman ; 03-02-2012 o 16:55

Uzależniony

Domyślnie

Ok, dzięki za pomoc.

Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek, dość szeroki. Nie wiem czy ma tu znaczenie konkretna wartość przysłony, czy raczej wymagana moc błysku w konkretnych warunkach oświetleniowych, a może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ na skuteczność pixela?

Strona 62 z 67 PierwszyPierwszy ... 12526061626364 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów