Dzięki MC! ....pójdzie do zwrotu w takim razie, dobrze wiedzieć ze to nie ze mną coś nie tak a z pixelem![]()
Dzięki MC! ....pójdzie do zwrotu w takim razie, dobrze wiedzieć ze to nie ze mną coś nie tak a z pixelem![]()
Nabyłem właśnie wczoraj ten wyzwalacz (nowy, w sklepie), trochę po-testowałem w układzie C550D - Metz 58AF2. Tryb E-TTL - ok w mieszkaniu. Sterowanie trybem manualnym lampy działa z poziomu nadajnika - nie trzeba dotykać lampy. Korekta błysku z poziomu body również normalnie działa.
Mam jednak takie spostrzeżenie, że jest problem z synchronizacją przy czasie 1/200s - pojawia się ciemny pasek u dołu klatki (czasem szerszy, czasem węższy, ale jest). Czasem jest ok, ale generalnie problem jest powtarzalny, i tylko przy tym czasie. Sprawdzałem od 1/100 do 1/4000 - wszędzie jest poprawny synchron, oprócz 1/200.
Jeszcze drugi szczegół - w dostępnych grupach, wg. instrukcji powinna być opcja 5D. Nie mam czegoś takiego, ale nie wiem czy ta opcja może pojawia się tylko po zamontowaniu nadajnika do C5D? Tyle, że instrukcja mówi żeby nastaw nadajnika dokonywać przy body wyłączonym lub w standby (nie mam standby w 550D, albo nie wiem że mam), więc skąd nadajnik miałby wiedzieć na czym jest zapięty, no chyba że jakimś sposobem po pinach w stopce - nie wykluczam.
Dzwoniłem do sprzedawcy i ma to sprawdzić (synchron z Metz'em przy 1/200), ale pomyślałem ze nie zawadzi spytać też tutaj.
Czy ma ktoś jakieś sugestie?