Pokaż wyniki od 1 do 10 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie, ktore szczegolnie przy czasie X-SYNC prowadzic moze do powstania czarnego paska. Przy dluzszych od X_SYNC czasach migawka otwarta jest wystarczajaco dlugo a przy krotszych pixel automatycznie przechodzi na HSS i znow naswietla poprawnie. Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybertoman Zobacz posta
    Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie[...]
    Dzięki, to brzmi sensownie.

Co do HSS, to dzisiaj zacząłem jeszcze grzebać w opcjach lampy i aparatu, żeby zobaczyć jak to wszystko się względem siebie zachowuje - pixel/body/metz.
    Po włączeniu pixeli i lampy, po pierwszym pomiarze światła w body (przyc. migawki do połowy) w lampie aktywuje się HSS, niezależnie od czasu ustawionego na body. Mogę to wyłączyć ręcznie w lampie, zgaśnie ikona, ale synchron dalej jest na krótkich czasach. Po wybudzeniu lampy ikona HSS powraca, czyli pixel to wymusza.
    Natomiast problem 1/200 ..w międzyczasie się jakby naprawił
    Jak rozpocząłem dziś próby, to pasek był. Potem w którymś momencie zuważyłem że 1/200 jest ok. i potem już było cały czas dobrze, niezależnie od tego czy pstrykałem na tym czasie bezpośrednio po włączeniu zestawu, czy po naświetleniach z uż. innych czasów. Widzę więc, że jeszcze potrwa, zanim poznam pełną specyfikę narowów tego zestawu w praktyce. Wiem już, że może czasem całkowicie spudłować - jest błysk, a klatka czarna - były dwa takie pstryki. Jakkolwiek, generalnie "działa", ale z 1/200 będę ostrożny .

Cytat Zamieszczone przez cybertoman Zobacz posta
    Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.
    Piszesz o trzech różnych egz. tego samego modelu lampy, czy o trzech różnych lampach?
    Masz oczywiście na myśli synchron z użyciem wyzwalacza?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mialo byc "trzech roznych gzemplarzy 58 AF-2" i oczywiscie wyzwalane radiem.

Inne lampy: YN565ex i DI622 synchronizuja bez problemu przy 1/250, natomiast Di866 II jest uzywalna od 1/160 a 580exII od 1/200. (Z zastrzezeniem oczywiscie, ze dotyczy to tylko konkretnych egzemplarzy).
    Ostatnio edytowane przez cybertoman ; 03-02-2012 o 16:55

Uzależniony

Domyślnie

Ok, dzięki za pomoc.

Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek, dość szeroki. Nie wiem czy ma tu znaczenie konkretna wartość przysłony, czy raczej wymagana moc błysku w konkretnych warunkach oświetleniowych, a może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ na skuteczność pixela?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Ok, dzięki za pomoc.

Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek
    Zakladajac, ze testowales w TTL-u, to zwiekszanie wartosci przyslony zwieksza tez potrzebna ilosc swiatla i lampa musi temu sprostac. Czas blysku sie wydluza co prawdopodobnie wplywa na zachownie lampy. Jesli tak jest w rzeczywistosci, to jesli przy f/8 zmniejszysz sprawnosc lampy (np. kierujac glowice na sciane/sufit lub uzywajac dyfuzora) powinienes rowniez uzyskac wspomniany pasek.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ
    Nie sadze. Podnoszenie lustra i przymykanie przyslony to pierwsza faza wykonywania zdjecia, i lustro potrzebuje duzo wiecej czasu niz przyslona.

Uzależniony

Domyślnie

Tak, to jest to. Te popołudniowe testy, to było fotografowanie w E-TTL kawałka pokoju ..z białą parasolką w kadrze, za którą był flash. Z tego powodu dopiero przy f 11 było na tyle duże zapotrzebowanie na moc, że zaczynał się problem z synchronem. Teraz kojarzę fakty - pierwsze próby zaraz po zakupie pixeli prowadziłem w bardziej "naturalnych" warunkach, fotografując obiekt oświetlany światłem lampy odbijanym od ścian (bez lampy w kadrze ). Dlatego szybciej dawał znać o sobie pasek. Dziś przed południem natomiast robiłem testy w pokoju przy oknie, więc mocy nie brakowało.
    No, to by właściwie kończyło dywagacje na temat ciemnego paska przy X-sync, w moim zestawie z użyciem Pixeli (550D/Metz 58AF2). W przypadku braku czasu na sprawdzenie czy w danych warunkach starczy mocy na poprawny synchron przy 1/200, muszę omijać ten czas. To by również przemawiało za tym, że pomimo sygnalizowania pracy lampy w trybie HSS niezależnie od ustawionego czasu naśw., tryb HSS faktycznie uruchamia się dopiero powyżej x-sync, bo inaczej nie byłoby paska przy 1/200.
    W sumie Amen
    Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 04-02-2012 o 02:38

Uprawnienia umieszczania postów