Strona 59 z 67 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

To ze Ci 5d po kablu zsynchronizowalo 1/200 to juz jest cos dziwnego mi to jedynie z generatorem takie cos wychodzi. Inne lampy studyjne czy to Bowensowe Gemini czy chinszczyzna w 100% synchronizuje przy 1/125. A co do roznic w szerokosci paska to to powtarzalne jest? Czy zbieg okolicznosci? Jak wiadomo Knighty w trakcie ostrzenia sie ze soba dogaduja moze wplyw miala dlugosc przerwy miedzy wcisnieciem przycisku migawki do polowy, a do konca? Ps. nie lepiej do studia kupic cos prostego typu rf602? Mam oba i o ile knighty lubie w plenrze przy korzystaniu z ttl to w codziennej pracy studyjnej wydaja mi sie zbyt chimeryczne.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p.popczyk Zobacz posta
    Koledzy mam pytanko.
    Czy to normalne zachowanie tych pixeli ? czy może moje mają jakąś wadę.
    A masz aktywną funkcję "5D" w pixelach?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Olesno

Domyślnie

A masz aktywną funkcję "5D" w pixelach?
    Tak włączona funkcja 5d, testowałem również bez 5d, testowałem z ustawieniem na nadajniku ttl, manual (co w przypadku lampy studyjnej nie powinno mieć żadnego znaczenia) i cały czas to samo.

A co do roznic w szerokosci paska to to powtarzalne jest? Czy zbieg okolicznosci?
    Oczywiście to nie pojedynczy przypadek, testowałem kilkukrotnie i efekt ten sam. Paski są powtarzalne przy danych ustawieniach, na jednym pixlu mały na drugim szerszy.

Jak wiadomo Knighty w trakcie ostrzenia sie ze soba dogaduja moze wplyw miala dlugosc przerwy miedzy wcisnieciem przycisku migawki do polowy, a do konca?
    Przyciskałem, czekałem, i strzelałem, i to samo.

Wątek o 332 przeczytałem od dechy do dechy więc wszystkie kombinacje były testowane

Jak dla mnie to ewidentnie coś nie tak z tymi pixelami, ale poczekam jeszcze na inne opinie.

Ps. nie lepiej do studia kupic cos prostego typu rf602?
    do studia może i tak, ale chcę je używać w plenerze - 2x 580EXII + Quantuum DP600
    Ostatnio edytowane przez p.popczyk ; 29-05-2011 o 18:43

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

a Czy to samo paskowanie poajwia sie przy wyzwalaniu 580? Czy probowales robic testy na tej samej baterii?

Miasto
    Olesno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    a Czy to samo paskowanie poajwia sie przy wyzwalaniu 580? Czy probowales robic testy na tej samej baterii?
    Paskowanie na 580tkach nie występuje, też wysnułem teorie o słabej baterii ale zamieniałem je pomiędzy tymi odbiornikami, i dalej to samo, mimo zmiany baterii, wielkość paska pozostaje bez zmian.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Paskowanie na 580tkach nie występuje, też wysnułem teorie o słabej baterii ale zamieniałem je pomiędzy tymi odbiornikami, i dalej to samo, mimo zmiany baterii, wielkość paska pozostaje bez zmian.
    Wszystko wskazuje na dupnięty egzemplarz. Pożycz od kogoś inny i sprawdź?

Miasto
    Olesno

Domyślnie

Pożycz od kogoś inny i sprawdź?
    hmmm wątpię że w mojej mieścinie kogoś znajdę. Gdyby ktoś posiadał pixele w okolicy Olesna to proszę o kontakt poprzez PW.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

hmmm wątpię że w mojej mieścinie kogoś znajdę. Gdyby ktoś posiadał pixele w okolicy Olesna to proszę o kontakt poprzez PW.
    Sprawdź jeszcze raz czy na pewno masz włączoną "piątkę". U mnie takie coś się pojawia tylko przy 5D off.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Dla zainteresowanych moja zagadka z pixelami się rozwiązała. Pisałem o braku światła na zdjęciach z lamp odpalanych fotocelami przy wiodącej 430 EXII wyzwalanej za pomocą pixeli właśnie.
    Dzięki jednemu z kolegów tu na forum (pisał w wątku o wyzwalaniu bezprzewodowym chyba) i podobnym temacie na forum żółtych wziąłem pod uwagę hipotezę, że mimo ustawienia speedlighta w tryb manualny ona jednak wyzwala jakieś przedbłyski. I faktycznie - wystarczy do odbiornika włożyć inna lampę, która nie ma canonowych pinów E-TTL, lub po prostu zakleić czymś inne oprócz środkowego i masy piny w stopce odbiornika pixela i wszytsko działa!
    To że odpalał softbox może świadczyć o tym, że jest tam jakiś filtr czułości wbudowany lub opóźnieni czasowe, które w teorii powinno (bo w praktyce czasem gubię błyski, a to by świadczyło o prymitywności i nie całkowitej skuteczności takiego rozwiązania) ignorować przedbłyski pomiarowe.

Najdziwniejsze jest to, że tych przedbłysków z całą pewnością nie ma kiedy lampa jest osadzona w stopce aparatu. Wtedy przełączona na manual na pewno wysyła tylko jeden, ponieważ obie pozostałe lampy na fotocelach jak i softbox odpalają równiutko i widać to na zdjęciu.

Dodam jeszcze tyle, że dzięki uprzejmości biegłego w elektronice kolegi mam celkę z przełącznikiem na zliczanie błysków, działającą tak że albo odpala na 1szy albo na drugi błysk i ona nie załatwia sprawy. Świadczyć to może o tym że te niezidentyfikowane błyski kiedy lampa siedzi na odbiorniku pixel knighta albo są jakieś dziwnej mocy albo ich ilość jest większa niż dwa. Podłączę to w wolnej chwili do układu zliczającego i spróbuję sprawdzić. Może się komuś przyda.
    piątka, trochę szkła i gadżety

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale odpalasz manual poprzez menu pixeli (tzn. zmieniając TTL na 1/1 lub inne)? Jeśli tak, to niestety, ale w tym trybie pixele wyzwalają lampę zawsze w HSS, bez względu na czasy. To by tłumaczyło twój problem z przedbłyskami. Na dodatek ok dwie działki mocy idą w powietrze...
    Co ciekawe, w trybie TTL jak zejdzie się poniżej czasu synchronizacji to HSS wyłącza się poprawnie (na lampie zostaje znaczek, ale po sile błysku widać, że wchodzi w normalną synchronizację).
    Jak chcesz normalny manual to tylko z kabelka PC (gniazdo z boku pixeli). Ale na moich 5DII+580EXII bezpieczne synchro jest wtedy tylko do 1/125. Na TTL synchronizuje poprawnie do 1/200.
    Body, stałki, zoomik

Strona 59 z 67 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów