Cytat Zamieszczone przez p.popczyk Zobacz posta
Koledzy mam pytanko.
Czy to normalne zachowanie tych pixeli ? czy może moje mają jakąś wadę.

Poniżej 3 zdjęcia
1. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane po kablu PC-PC = OK
2. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane pixelem (odbiornik 1) = czarny pasek
3. 5DII + Quantuum DP600 wyzwalane pixelem (odbiornik 2)= jeszcze więcej paska

wszystkie strzały na F8, 1/200 (...)
Wygląda jakby coś nie nadążało. Ja mam też coś dziwnego i nie mam pojęcia jak sobie to tłumaczyć:

1. speedlight 430exII odpalany z pixela, do tego druga, stara lampa na prostej fotoceli od fripersa (zmodyfikowana tak, że zamiast triaka jest tranzystor, bo na triaku odpalała tylko raz), wszystko na manualu. Odpala 430ka i odpala druga lampa (widać w momencie naciśnięcia spustu), ale na zdjęciu widać światło tylko z 430 siedzącej na odbiorniku pixela. Jak to możliwe że fotocela albo nie nadąża albo wyprzedza?

2. Ciężko mi to tłumaczyć co powyżej opisałem, bo wystarczy że ominę pixele (to znaczy 430ka na aparacie) i ta z fotoceli odpala już normalnie (widać na zdjęciu że błyska !)

3. A najdziwniejsze już jest to, że setup podobny jak w punkcie drugim, ale tym razem dodaję sfoftbox z lampą KH-200MR (ma fotocele) i w tym przypadku 430ka i soft idą równo (widać ich błyski na zdjęciu), zaś ta druga lampa na fotoceli z 1go setupu znowu ciemna (ale błyska oczywiście)!

I pojęcia nie mam jak to ugryźć. Ewidentnie czynnikiem decydującym są tu pixele, ale jakim cudem mają taki wpływ? Szkoda że nie mogę rozebrać lampy z softa (na gwarancji), wtedy sprawdziłbym czym się różnią obie cele i być może coś by się wyjaśniło...
Jeśli ktoś miał podobne cyrki to zachęcam do podzielenia się spostrzeżeniami.