Pixeli używam od kilku tygodni, głównie w studio. Wyzwalam lamy studyjne bez większych problemów. Zdarza mi się korzystać z lamp reporterskim poza studiem (z tą myślą kupiłem Pixele). W obu przypadkach pojawiają się drobne problemy, być może ktoś potwierdzi podobne doświadczenia.
Oto moje obserwacje:- występuje problem z wyzwalaniem zdalnym z komutera. Nie zawsze błyska. Podejrzewam, że wpływa na to czas pomiędzy kolejnymi błyskami. Normalnie pixele komunikują się po naciśnięciu spustu migawki do połowy. W przypadku zdalnego wyzwalania nie ma tu takiej funkcji. Rozwiązaniem jest zmiana jakiegokolwiek parametru ekspozycji w aparacie, a następnie wyzwolenie migawki.
- Moja poczciwa trzydziestka (30D) z 580EXII przy użyciu pikseli działa bez większych problemów. Działa eTTL, ale trzeba wprowadzać korekcję ekspozycji (zazwyczaj +1 do +2 EV, działa zmiana ustawień manualnych z poziomu sterownika. Nie działa FEL, tzn. po użyciu FEL, przy próbie zrobienia ujęcia nie błyska w ogóle.
- Z Sigmą EF-500 DG Super pixele nie działają tak jak trzeba. TTL wyzwala pełną mocą, ale nie zawsze. Loteryjność tego ustawienia wyklucza jego użycie. Manualne ustawienia z poziomy sterownika nie zmienia ustawień lampy. Co ciekawe, sterownik przenosi inne pozostałe informacje, np.: dot. ogniskowej. Jedynym rozwiązaniem jest ustawianie poziomu błysku manualnie bezpośrednie na lampie. Być może ktoś ma podobne doświadczenia z tą lampą?
Inne wady zaobserwowane przeze mnie, być może potwierdzone już przez innych użytkowników:
- niezbyt fortunne umieszczenie przycisków w odbiorniku
- duży pobór energii, to generalnie nie problem, gdyby nie drogie ogniwa CR2
- plastikowe stopki w odbiornikach (wymaga ostrożnego obchodzenia się z odbiornikami)
Co bym zmienił (pobożne życzenia):
- Sygnalizacja dźwiękowa po udanym wyzwoleniu lampy (przyzwyczajenia z lamp studyjnych)
- Metalowe stopki + szybki docisk
- poprawione działanie ETTL z korekcją +-EV dla każdej grupy z osobna
- umiejscowienie przycisków w odbiorniku
- zmiana pozycji diody sygnalizacyjnej komunikację (gdzieś z boku, tak aby była bardziej widoczna)
- wł/wyłączniki grup w formie przełączników, te operacje z poziomu menu sterownika zajmują zbyt wiele czasu, zwłaszcza, jeśli chcemy wyłączyć więcej niż jedną grupę.
Poza tym mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś testował pixele z lampą Nissin Di866 Pro?