Strona 51 z 67 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Domyślnie

Pixele dotarły. Miałem tylko 10 minut aby je przetestować, po przejrzeniu instrukcji podpiąłem odbiornik włączony do lampy, potem lampę. Nadajnik na wyłączone body, nadajnik ON, body ON. Przy pierwszym naciśnięciu spustu lampa zaczęła emitować niekontrolowaną serię błysków. Wyłączyłem. Na spokojnie powtórzyłem wszystkie kroki i to samo.

Zauważyłem, że w manualu nie błyska seriami ale pełną mocą, natomiast jak jest ETTL na lampie to wariuje, jak jest na lampie TTL to błyska, ale znów pełną mocą (nie wiem w jaki sposób raz na lampie wyświetla TTL, raz ETTL)

Sprawdziłem nastawy, odbiornik i nadajnik na tym samym kanale, grupa A tu i tu.

Body to 1DIII, lampa 580EXII. Co robię nie tak? P.s. na nadajniku wybieram (było domyslnie) po krótkim naciśnięciu POWER - A EEL (wyswietla się jakby ŁŁL), tak ma być?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    czy po podłączeniu nadajnika do body a lampy 550EX na odbiorniku mogę przy użyciu
    550 EX jako master uruchamiać i sterować 420 EX w trybie slave. Czy tez niezbędny jest drugi odbiornik. Przy połączeniu przewodem synchronizacyjnym takie operacje wykonywane są bez problemu. Domyślam się, że przy wyzwalaczu PK-TR 332 również. Ale może ktoś to sprawdzał!?
    Wieczorem, lub jutro, jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę, bo mam 550EX, a pixele niedawno dotarły i jeszcze nie zdążyłem ich dobrze przetestować. Co prawda nie mam 420-tki, ale spróbuje wyzwolić 580-tkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    P
    Zauważyłem, że w manualu nie błyska seriami ale pełną mocą, natomiast jak jest ETTL na lampie to wariuje, jak jest na lampie TTL to błyska, ale znów pełną mocą (nie wiem w jaki sposób raz na lampie wyświetla TTL, raz ETTL)
    EDIT KTÓREGO NIE MA.... w manualu jednak jest pododbie, bo przy mocy 1/1 też lampa wysyła serię błysków, natomiast w 1/128 w ogóle nie błyska....
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Domyślnie

edit:
    drążę dalej temat... z 5DII wygląda wszystko ok po ustawieniu funkcji 5D na nadajniku (5d CH 01). Natomiast dalej nie mogę ogarnąć pixeli z 1DIII. Na odbiorniku mam ustawione kanał 01 i grupę A - wyświetla się "A CH 01" , a na nadajniku samo "CH 01" (po sprawdzeniu czy jest domyślnie ustawiona grupa A.) Pytanie: czy na LCD nadajnika ma się wyświetlać samo "CH 01" czy tak jak na odbiorniku "A CH 01" , jeśli tak, to jak to ustrojstwo ustawić???

p.s. instrukcja faktycznie lakoniczna :-?

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiray Zobacz posta
    Wieczorem, lub jutro, jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę, bo mam 550EX, a pixele niedawno dotarły i jeszcze nie zdążyłem ich dobrze przetestować. Co prawda nie mam 420-tki, ale spróbuje wyzwolić 580-tkę.
    Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    czy po podłączeniu nadajnika do body a lampy 550EX na odbiorniku mogę przy użyciu
    550 EX jako master uruchamiać i sterować 420 EX w trybie slave. Czy tez niezbędny jest drugi odbiornik. Przy połączeniu przewodem synchronizacyjnym takie operacje wykonywane są bez problemu. Domyślam się, że przy wyzwalaczu PK-TR 332 również. Ale może ktoś to sprawdzał!?
    sprawdziłem... 550EX wyzwala 580-tke przy pomocy pixela, w razie jakbyś chciał potestować , daj znać, zrobimy spocik...:-D

Coś już napisał

Domyślnie

mam canona 5D i lampy 580EX II. Pixel Knight TR-332 przy tym zestawieniu nie wyzwalał mi co jakiś czas błysku, i prawie zawsze nie wyzwalał pierwszego błysku po około 20 sekundowej przerwie w robieniu zdjęć. Wymieniłem więc na nowy egzemplarz - lecz było to samo. W ostateczności zwróciłem towar.
    Kupiłem za to coś prostszego: Pixel Soldier TF-371 - jak ktoś nie potrzebuje TTLów to polecam - niezawodny, uniwersalny i baterie na długo starczają.
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiray Zobacz posta
    sprawdziłem... 550EX wyzwala 580-tke przy pomocy pixela, w razie jakbyś chciał potestować , daj znać, zrobimy spocik...:-D
    Też sprawdzilem, 580EX2 wyzwala w ten sposób 430EX2. Niestety nie działa ratio, zdjęcia sa robione jak przy ustawieniach 1:1, czyli właściwie bezużyteczne takie wyzwalanie.

Domyślnie

... to jak tam, nikt nie testował pixeli z 1DmkIII ??? , w sumie powinno być analogicznie jak z 1Ds mkIII , z którym koledze Nowartowi wszystko grało... jak dobrze pamiętam...

Domyślnie

Wyjaśniło się. Jak widać musiałem zostać beta testerem.

Pixel-Knight NIE WSPÓŁPRACUJE z canonem 1D mkIII, pomimo zapewnień dystrybutora (instrukcja) że tak. Po wielu próbach wyjaśnienia odpowiedź przyszła z serwisu FOTO-TIP, który potwierdził, że jego klienci którzy zakupili pixele do 1DmkIII oddawali sprzęt w ramach reklamacji, ponieważ zestaw działa tak jak opisałem powyżej.

Mam nadzieje, że info przyda się posiadaczom Marków trzecich

pzdr

Domyślnie

zamierzam zakupić Pixel-Knight, mam zestaw canon 500D + 580EXII, ma ktoś podobny zestaw z wyzwalaczem?? jak to się sprawuje?? są też takie problemy jak np z 1D??

Strona 51 z 67 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów