Dzisiejsza odpowiedź od Foto-Tip w sprawie terminu pojawienia się w sprzedaży TR 332
Witam,
powinien się pojawić w przyszłym miesiącu, natomiast jest to jeszcze nie
potwierdzone.
Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
Artysto, twórz, nie gadaj!
Johann Wolfgang Goethe
ja też czekam na ten wynalazekw międzyczasie pojawiły się chińskie wyzwalacze na 2,4 GHz bez TTL tez ciekawa propozycja i alternatywa dla PT04
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
Ma ktoś może jakieś info na temat tego cudeńka? :P
to "cudeńko" wymaga konkretnego dopracowania, bynajmniej wersja dla żółtych kolegów. Na ich forum nie zbiera zbyt pochlebnych opinii
Z tego co tam piszą to działa w mało wyrafinowany sposób. Nie jest to tak jak w przypadku PW system master-slave, a jedynie udawany kabel E-TTL. Najlepszym zastosowaniem jest podłączenie tego z jedną lampą pracującą jako master, która dalej będzie w normalny sposób (podczerwień) odpalać pozostałe lampy slave. Można też próbować odpalać tak dwie takie same lampy i wtedy to zadziała tak jak kabel z rozgałęźnikiem. No chyba że mamy i tak tylko jedną lampę, wtedy powinno działać wszystko normalnie.
uuuu to mało ciekawe prognozy. Z komentarzy "żółtych" faktycznie nie jest zbyt kolorowo. Chyba jednak pęknę i kupię yongnuo (fakt, że bez E-TTL) ale przynajmniej bezawaryjnie,
Wczoraj bawiłem się tymi wyzwalaczami na targach w Łodzi.
Wrażenia mam pozytywne, jednak wyzwalacze mają duże ograniczenia.
W standardowym podłączeniu czyli jeden nadajnik i wiele odbiorników system działa tak jakby wszystkie lampy miały ten sam współczynnik błysku 1:1. Korekty dokonuje się wtedy w lampie (+/- 3EV). Nie miałem możliwości sprawdzić jak to działa przy więcej niż 2 lampach.
Jak pisałem wcześniej, to działa trochę inaczej niż pocketwizard. Jednym zestawem nadajnik - odbiornik można podłączyć lampę działającą w trybie master, która następnie podczerwienią odpala lampy slave. Na targach testowałem zestaw 580Ex2 + 430Ex odpalany w ten sposób że odbiornik był pod 580 która podczerwienią odpalała 430 (jako grupa B). Niestety nie chciała zadziałać regulacja współczynnika mocy błysku (ratio), zestaw się zachowywał tak jakby było ustawione 1:1. Założenie 580EX na aparat powodowało że ratio normalnie działało więc problem leżał po stronie wyzwalaczy.
Inna ciekawa rzecz w porównaniu do PW to grupowanie lamp, których moc ustawia się z poziomu nadajnika. Niestety, działa to tylko w trybie manualnym. Można zdefiniować do 5 grup lamp i z poziomu nadajnika założonego na aparat, każdej grupie manualnie na LCD ustawić moc błysku (1/1 - 1/128).
W czasie testowania przy zrobionych ok. 20-30 zdjęciach testowych jeden raz wyzwalacze nie zsynchronizowały się z migawką (całkiem czarny obraz).
Zakupiłem to cudo tyle , że do nikona. Paczka do mnie jedzie i jpo testach napisze o skuteczności tego wynalazku.
FF
www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna