tak mozna sterowac jak masz EX II regulujesz moc z nadajnika
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kazad mozesz ustawic w osobna grupe i sterowac nimi neizaleznie nie podchodzac do lamp
tak mozna sterowac jak masz EX II regulujesz moc z nadajnika
kazad mozesz ustawic w osobna grupe i sterowac nimi neizaleznie nie podchodzac do lamp
Ostatnio edytowane przez molsar ; 21-05-2010 o 09:30 Powód: Automerged Doublepost
dołączę się do tematu... Pixele kupione i Towersa z nowym softem.... działają rewelacyjnie w manualu jak i w TTL. Najbardziej jestem zadowolony ze przekładam nadajnik z 5DII do 40D i dalej błyskam 430EXII.
5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II
co do wyzwalania lamp studyjnych warto by bylo przeczytac specyfikacje takich lamp. Mam tu na mysli podany czas błysku. Wtedy by nikogo nie dziwiło ze nie można osiągnąć pełnej synchronizacji z czasem 1\8000s. Druga sprawa to ustawienie w menu aparatu szybkich czasów synch. Niektórzy o tym zapominają. Wiem ze w niektórych modelach nie da sie tak zrobić i wyjściem jest zamontowanie lampy w korpusie z ustawieniem szybkich czasów w manualu np na 1\128. Ale przecież za zwyczaj zawodowcy pracują w trybie manual przynajmniej w studioi wtedy nie ma problemu. Pixele mam od kiedy sie pojawily w Polsce i jestem b zadowolony. Z EXII dziala wszystko tak jak by była na sankach w body. Jedna sprawa ważna to nie polecam montowania lampy bezpośrednio na odbiorniku. Po pierwsze nie sa dostepne przyciski funkcyjne pixela bo je zasłania dol lampy. Druga sprawa to zamontowanie odbiornika z exII na wysięgniku kończy sie glebą samej lampy z wyłamana stopką od pixela. U mnie stało sie to na pierwszej sesji. Idealnym rozwiązaniem jest użycie kabla ttl.Jego stopka jest metalowa i nie ma szans na złamanie a i pixel jest w pełni dostępny bo nie zasłonięte ma przyciski. O tym chinole nie pomyśleli a i widzę ze tez nikt nie opisał tego błędu co uważam za istotne. Mimo tej wady zdecydowanie polecam.U mnie działa idealnie. Ostatnio w otwartym terenie ponad 80m lampa sie wyzwalała co i mnie zadziwiło.
Jeszcze jedno co zapomniałem to zasilanie(cr2) szkoda ze tylko takie bo zauważyłem ze urządzenie lubi prąd.![]()
Ostatnio edytowane przez fgutek ; 21-05-2010 o 17:07 Powód: Automerged Doublepost
1d mkIIN, 40D,17-40 L ,70-200 L IS , 50-1,4, 580EXII,Pix.I RESZTE RUPIECI
Dziwna rzecz. Kiedy mam wepniety nadajnik w aparat i ustawiam np. program P zachowuje sie tak jakbym mial wepnieta lampe. Kiedy wylacze nadajnik nadal sie tak zachowuje czyli sila rzeczy zdjecia sa niedoswietlone no bo lampa nei blysnie.
W momencie kiedy wypne nadajnik z aparatu, aparat zachowuje sie jak bez lampy.
Podsumowując. Samo wylaczenie pixela nic nie daje. Aparat uwaza, ze jest wpieta lampa. Trzeba go wypiąć z sanek, aby robic zdjecia bez flasha.
Czy to normalne, czy uwalony egzemplarz?
Zgadza sie kolego tak jest. Jedyne rozwiązanie żeby nie wypinać nadajnika z sanek to trzeba w jego menu włączyć opcje off. Wtedy aparat nie będzie go widzial. Natomiast wyłączenie zewnętrznym klawiszem power nie powoduje odłączenia komunikacji z aparatem. To jest dziwne. Ja odrobinę wysuwam z sanek nadajnik jak na chwile nie chce miec komunikacji bo tak jest szybciej. Parę niedorobionych rzeczy jest ale mimo wszystko cena pixeli rekompensuje to niedociągnięcie :-)
1d mkIIN, 40D,17-40 L ,70-200 L IS , 50-1,4, 580EXII,Pix.I RESZTE RUPIECI
tlumaczenie Google
Molsar - Jesli TX grupy kontroler jest ustawiony na TTL, to FEC + / - w aparacie moga byc uzyte.
Jezeli grupa kontroler jest ustawiony na Manual moc jak 1-8, 580EXII przyjmie ustawienia kontrolera. (Starsze Speedlite nie moga byc przez Pixel Knights, wiec 550EX ETTL bedzie ustawiona na pelna moc ognia. Jesli 550EX jest ustawiony na Manual poziomu mocy, to ogien na tym poziomie mocy.
W E-TTL - FEC moze modyfikowac aparatu oceny narazenia. W instrukcji - jest to odpowiedzialnosc fotografa.
English
Molsar - If the TX Controller group is set to TTL, then the FEC +/- on the camera can be used.
If the Controller group is set to a Manual power like 1-8, the 580EXII will adopt the setting of the Controller. (An older Speedlite cannot be set by the Pixel Knights, so a 550EX set to ETTL will fire full power. If the 550EX is set to a Manual power level, it will fire at that power level.
In E-TTL - FEC can modify camera's exposure evaluation. In Manual - it is the photographer's responsibility.
Janki i fgutek - masz rację! dodam do mojego przeglądu i przewodnika.
Pozostawiając Knight TX w aparacie sprawia, że aparat ma myśleć flash na to, i to może mieć wpływ na ekspozycji w niektórych trybach.
Flash menu aparatu kontroli można to wyłączyć aparatu.
Canon Speedlite tego nie robi. Pixel Knight nie powinien, albo. Pikseli powinien to naprawić.
Może to wyjaśnić ciężkich drenażu na baterii aparatu i baterii CR2 TX.
Janki and fgutek - you are right! I will add this to my review and guide.
Leaving the Knight TX on the camera makes the camera think it has a flash on it, and this can affect the exposure in some modes.
The camera's Flash Control menu can be used to turn it off for the camera.
A Canon Speedlite does not do this. The Pixel Knight should not, either. Pixel should fix this.
This could explain the heavy drain on the camera battery and the TX CR2 battery.
KONKLUZJA:
Prawie wszytkie tutoriale strobist sa z wykorzystaniem pocket wizardów, które i tak TTLa nie przenoszą. Mierzac swiatlo jak w przypadku lamp studyjnych uzyskują niesamowite efekty. Na trybie manualnym. Albo mierzac swiatlomierzem, albo ustawiajać na czuja.
Przeciez trzeba rozstawic lampyi to torche trwa, czy ja bede rozstawial to dluzej bo pomierze sobei swiatlo nie sprawia mie roznicy. A wg mnie daje wieksza kotrole.
A przeciez iles fotrk probnych trzeba wykonac z racji braku swiatla modelujacego.
Bawilem sie tymi pixelami i sposob wydluzania czasu naswietlania, aby miec bardziej wyeksponowane tło - nie odpowiada mi.
Co z tego, ze uzyskam niby poprawne oswietlenie planu, skoro nie mam za bardzo wplywu co ma byc mocniej, a co slabniej naswietlone. Z automatu ustawia mi niby poprawinie. Pisze "niby" bo przedblysk * z pixelami nie dziala poprawnie, i zdjecia sa przewaznei niedoswietlone.
Podsumowując:
wady pixeli:
- brak mozliwosci wylaczenia - trzeba wykladac z sanek
- sadząc po ich konstrukcji po pol roku wyciagania i wkladania zaczna sie probelmy z kontaktowaniem
- brak powtarzalnosci produkcji - jedne przenosza ettla inne nie
- durny pomysl aby wylacznik pixla umiescic pod lampa co pwoaduje stale wkladanie i wyciaganie.
- koniecznosc dlzuzszego przytrzymania spustu migawki
zalety pixli:
- szybkie ustawienie i uzyskanie niby poprawnej ekspozycji
moje wnioski koncowe:
byc moze przyda się to do szybkich zdjęć, ale watpie czy uda sie uzyskac takie efekty jak na stronach strobist, gdzie cala zabawa polega na ustawianiu roznej mocy lamp, zrobieniu ilus testów ( no bo w koncu nie ma tam swiatla modelującego) i ustawia sie na oko.
Jesli ktos ma doswiadczenie w pracy przy swietle studyjnym, i chce traktowac to jako prenosne mini studio to wg. mnei lepiej sprawdza sie zwykle wyzwalacze nei przenoszace ettl. Taniej, wieksza kontrola, i mniej uzerania sie z tak nieudana konstrukcja jak pixle
Tom - przy korzystaniu z Pixel Knights, tylko aparatu FEC Kompensacja błysku + / - może być używany. Flash własnych FEC jest ignorowany.
Pawel_G - miałem do testowania przed udzieleniem odpowiedzi na swoje pytania. Można ustawić kontroler do obsługi Knight TX 1 / 8 lub cokolwiek, i do zdalnego sterowania 580EXII lub 430EXII i jeszcze synchronizacji HSS wysokiej prędkości. Dodałem to do "składy" w moim Przegląd i Guide.
Tom - when using the Pixel Knights, only the camera's flash exposure compensation FEC +/- can be used. The flash's own FEC is ignored.
Pawel_G - I had to test before answering your question. You can set the Knight TX controller to Manual 1 / 8 or whatever, and control remote 580EXII or 430EXII and still have HSS high speed synchronisation. I have added this to the "Configurations" section of my Review and Guide.
czy ktos ma juz doswiadczenia co do maxymalnego zasiegu tych zabawek ?![]()
ochajtajsie