Witam,

Ponieważ w najbliższym czasie wybieram się do Kenii postanowiłem odświeżyć ten temat. Stoję przed dylematem wyboru obiektywu. Chodzi głównie o szkło na Safari, biorę pod uwagę: 100-400L oraz 28-300L. Proszę o jakieś wskazówki który z obiektywów (a właściwie zakresów 28-100mm czy 300-400mm) będzie bardziej przydatny w Kenii Znalazłem informacje iż ze względu na duża ilość piasku w powietrzu w czasie safari raczej nie zaleca się zmiany obiektywów a nie wiem czy 100mm to w niektórych sytuacjach nie będzie zbyt dużo Czy zdarzają się sytuacje kiedy zwierzęta podejdą tak blisko samochodu że zakres 28-100 staje się bardzo przydatny Obiektyw używany będzie z cropem (7D). Kolejnym problemem jest to iż w polskim Internecie jest bardzo mało informacji na temat szkła 28-300L i nie mam pojęcia jak oceniana jest jego jakość optyczna. Czy w zakresie 100-300 jest znacznie gorsza od obiektywu 100-400L, oraz jak obiektyw ten spisuje się na krótkim końcu
Obiektyw 100-300L jest bardzo chwalony i przez wielu uważany za idealny właśnie do tego typu zdjęć natomiast na temat 28-300 ciężko znaleźć jakikolwiek opinie.
Domyślam się też, że w warunkach panujących w Keni niezbędny będzie filtr polaryzacyjny
Pozdrawiam
Daniel